Biopaliwo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegow,

Dziś będąc na Bliskiej moim oczom ukazał się widok "BIO 100" w cenie 4,25zł, czyli 60gr tańszy od PB 95 i do tego 5 oktanów więcej. Co więcej jest EKO bo jest BIO jakże to na czasie teraz Teraz tak konkretnie, korzystał ktoś z tego? można to lać bez obaw dla silnika? jakieś doświadczenia Waszych znajomych?
W necie oczywiście można znaleźć artykuły, że BIO paliwo są w porządku i można lać bez obaw, ale wiadomo jak to jest z takimi artykułami.

Nie znam sie na benzynach ale to bio w dieslu to jest dodatek metylu (otrzymywany z przerabiania oleju) chyba ktory jest dosc agresywny i starsze uszczelki szybko padaly od tego... Benzyna juz jest bardziej agresywna od ON wiec teoretycznie problem bylby mniejszy ale lepiej gdzies o tym poczytac co to dokladnie jest zanim sie to wleje. Obstawiam ze to tez jest dodatek alkoholu...

Nie wiem czy mówimy o tym samym BIO 100, ale wydaje mi się, że to do DIESLA. Ja to lałem do swojej. Poczytałem trochę - niby lepsze od zwykłej ropy, lepsze smarowanie, czyści silnik z nagaru (gdy zacznie się tankować należy wymienić filtr paliwa) itp itd. Ogólnie żadnej zmiany w przyśpieszeniu czy spalaniu - ale na zimno paliła ciężej. Teraz gdy jest bardzo zimno nie tankuję tego. No a co do czyszczenia - tak po miesiącu lało się ze starszuka ze wszystkich stron Wszystkie uszczelki w pompie wtryskowej wymienione Pamiętam jak u nas w Sandomierzu wchodziło to bylo po 3,69. Ehh... A no i na postoju śmierdzi pączkami, frytkami Tak więc do staruszków lepiej nie lać -chyba że lubimy wymieniać uszczelki, uszczelniacze filtry. U mnie w pewnym momencie więcej wypływało na asfalt niż do silnika. Ale to dobrze, że go przeczyściło

[ wiadomość edytowana przez: DaZmud_9 dnia 2011-03-01 20:52:32 ]

W Niemcowni pojawiło sie takowe paliwo pod hasłem "super E10",ale z rozmów ze znajomymi tu na miejscu zalecane jest sprawdzenie w serwisach,czy ów paliwo nadaje sie do danego pojazdu.Cena jest 8 centów niższa,ale jak narazie nie robi to furory.Niemcy mają niemiłe doswiadczenia z BIOdieslem.

ech faktycznie to jest diesel, zmylila mnie ta 100 ze to benzyna BIO
Oto co pisza na swojej stronie:

Cytat:
BIO 100 jest biopaliwem produkowanym na bazie olejów roślinnych przeznaczonym do pojazdów z silnikiem diesla. Kierowcom tankującym BIO 100 zalecamy uprzednie sprawdzenie możliwości jego zastosowania u producenta pojazdu.

BIO 100 oferowany na stacjach BLISKA pochodzi ze sprawdzonego źródła, którego gwarantem jest największy polski producent paliw. Kupując BIO 100 na stacjach BLISKA mają Państwo pewność, iż paliwo spełnia standardy jakościowe określone dla biopaliw w normie PN EN 14214, obowiązującej na innych rynkach Unii Europejskiej.

BIO 100 i konwencjonalny olej napędowy posiadają podobną charakterystykę fizyko-chemiczną. Oferowane przez nas biopaliwo zapewnia korzystny wpływ na pracę i trwałość silnika. Dzięki dobrym właściwościom smarnym paliwo zabezpiecza aparaty wtryskowe przed nadmiernym zużyciem. Wyższa zawartość tlenu w stosunku do tradycyjnego oleju napędowego zapewnia lepsze spalanie a wysoka liczba cetanowa (51) - dobre osiągi silnika.

Stosowanie BIO 100 chroni środowisko naturalne. Powoduje znaczne obniżenie emisji szkodliwych substancji i gazów cieplarnianych, zarówno podczas procesu produkcji paliwa, jak i jego użytkowania. Jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i dodatkowo biodegradowalny.

Zapraszamy na stacje BLISKA

Ja tankuje i jest ok. Raz bio raz normal na zmianę.

wszystkie paliwa od momentu wejścia ustawy o bio dodatkach są chszczone , ja jestem przeciwnikiem tego kitu, wg mnie jest mniejsza moc i wieksze spalanie, do turana opału nie naleje -szkoda, focus na oranżdzie pali przy - 20 stopniach od strzała, na ropie z rana klekotał i dyszał