Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
andzag Rzeszów | 2011-05-20 09:59:42 Może ktoś wie jak w Priusie wrzucić luz gdy nie można właczyć auta? |
andzag Rzeszów | 2011-05-20 16:55:45 Dzięki - spróbuję czy działa. Swoją drogą trochę dziwne że serwis nie wie takich żeczy. Jeszcze raz dzięki. ![]() |
rudzik6 Prius 2000 Mazda 626 ... pod Olsztynem | 2011-06-06 12:00:40
Ciekawe, ale u mnie w priusie 2000 i generacji to nie działa..chyba. Kupiłem sobie poobijanego priusa, aby pobawić sie i poeksperymentować. Przywiozłem lawetą do domu. Trochę ją pojeździłem lokalnie. Wszystko działało, a po może kilku dniach pojawił się alarm check engine. Ale dawało sie jeździć. Następnie zabrałem sie za wymianę błotników, zderzaków, drzwi itp. W tym spawanie, więc odłaczyłem 12V akumulator (roczny OPTIMA). Wczoraj po ok. miesiącu właczyłem go ponownie , ten akumulator (miał 12,5V bez obciążenia). Przekręcam stacyjkę, wszystko OK. uruchamiam silnik spalinowy, zapala. Pochodził ok. 1min. Wyłaczył się i alarm trójkąt z wykrzyknikiem i Samochodzik z wykrzyknikiem (worning hybrid system). Próbowałem kilka razy, bład nie znika, za każdym razem silnik odpala i gaśnie. Odłaczałem 12V akumulator i dalej to samo. Nie miałem wczoraj juz czasu diagnozować, ciemno już było. Dziaj spróbuję, może bezpiecznik, może pompa chłodzenia invertera..ale przecież nie zdążył się nagrzać. Mam kabel z interfejsem ELM, OBD i USB, mam też program diagnostyczny Toyota, może uda mi się to jakoś podłaczyć. Tak na gorąco, jakieś sugestie? Wiesiek |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-06-06 23:52:53
To masz pierwszy model Priusa ,bez intelligent testera nie ruszysz ...a benzyna jest w baku?? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
rudzik6 Prius 2000 Mazda 626 ... pod Olsztynem | 2011-06-08 12:53:59 Tester pokazał bład P3291, na szczęście to typowe w tym Priusie, trzeba wymienic świece, wyczyścic przepustnicę itp. Sporo o tym na Priuschat. Prawdopodobnie akumulator 12 V troche był słaby. Za kolejnym razem silnik spalinowy odpalił i nie wyłączył sie. Wyraźnie wzrosło napięcie na akumulatorze i zaczoł tez łądowac się akumulator HV. Po kolejnym odpaleniu juz trójkąt śmierci ![]() ![]() Pompa chłodzenia invertera pracuje poprawnie. (swoją drogą chyba ja wymienię na nową , bo 160tys km to już trochę popracowała. Ciekawostka, w USA mogę przez internet taką pompę kupić za ok 100$, a w serwisie Toyoty w Olsztynie za jedyne 760zł ![]() Na razie prius jest w stanie blacharsko lakierniczym. Po skończeniu musze dokładnie przejrzeć wszystkie elementy, wymienić swiece na nowe, filtry, olej na 5W30 (teraz jest 10W50). To fajny samochód, sporo jest w necie o przeróbkach, hobbystach itp. Nie mogę sie doczekac wstawienia akumulatorów żelówek i hackowania komputera EV battery ![]() Kupiłem tez prawie nowiutkie opony michelin energy saver ![]() Jeszcze alufelgi do regeneracji, głośniki herz niskotonowe i wzmacniacz blaupunkt już mam, do tego para głośników helix na drzwi. No i sprzedaje fajną mazdę 626GE z 97 roku sedan wersja USA, ma fajny grill ..limuzyna. A może ktoś chce kupić malucha z 86 roku? Pozdrawiam Wiesiek |