MotoNews.pl

Spalona fajkocewka i za chwilę druga

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy, moze wiecie - a Bigelektron to na pewno wie.

Corolla VVTI z roku 2000. Zatrzymałem się na skrzyzowaniu, zgasiłem silnik, odpoaliłem po 30 sekundach i pracował na 3 cylindrach.

Okazało się, że padła fajkocewka na 4 cylindrze. Kupiłem cewkę, wymieniłem. Odpaliłem - wydawało się, ze jest ok, a za pare sekund znów silnik na 3 cylindrach. Stwierdziłem że kolejna fajkocewka (już inna, na innym cylindrze) nie daje iskry.

Czy wiecie co może powodować taką sytuację?

Tak... dziadowskie paliwo powoduje spieki na elektrodach swiecy zaplonowej ,i potem iskra latwiej przebija izolacje wewnatrz cewki ,zwlaszcza jak samochod leciwy.
Lub brak plynu chlodniczego i mocno przegrzana glowica.
Wymien natychmiast swiece zaplonowe zanim wymienisz pozostale fajkocewki ,lub padna nawet te nowo zalozone.
Swiece kup w ASO bo po pierwsze dobiora wlasciwy typ , a po drugie sa tanie za 4 szt zaplacisz jakies 50-60 zl

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-05-28 13:43:50 ]

Dzięki za odpowiedz Bigelektron
Świece chyba jeszcze oryginalne były- 150 tys km. Głowica nie była przegrzana.

Świece kupiłem identyczne jak były, w Intercars DENSO K16R-U11
cena 8PLN/szt po rabacie

Wymienie świece, a teraz szukam kolejnej fajkocewki

Cytat:
2011-05-28 13:57:17, Adam626 pisze:
Dzięki za odpowiedz Bigelektron Świece chyba jeszcze oryginalne były- 150 tys km. Głowica nie była przegrzana. Świece kupiłem identyczne jak były, w Intercars DENSO K16R-U11 cena 8PLN/szt po rabacie Wymienie świece, a teraz szukam kolejnej fajkocewki

Swiece sie wymienia bodajze w tym modelu co 30 tys , a te maja ze 60 tys ale i tak sa tw tragicznym stanie.Ewidentnie byly przyczyna.

-----------------
Naprawa elektroniki.

A czy cewkę można jakoś naprawić - przynajmniej tymczasowo? Bo chwilowo nie mogę kupić (pełno jest denso, mało bosch)

[ wiadomość edytowana przez: Adam626 dnia 2011-05-28 18:39:48 ]

Ło matko, pół elektrody zeżarte. Dziwne że ten silnik nie dawał żadnych oznak słabości czy kaszlu...
Przy takim odstępie to nic dziwnego, że prąd poszukał sobie innej drogi na skróty.
Ja tego typu świece wymieniam co ok. 15tys. km (i tak bodajże mam w instrukcji), bez względu na ich wygląd i zachowanie silnika.
Pozdro.

Przyznam, że też jak zobaczyłem tą świecę po wykręceniu to zbladłem. Nigdy w życiu nie widziałem tak zużytej świecy.

W poprzednim samochodzie wymieniłem kiedyś świece, stare nie były zużyte choć przebieg miały. Wymiana nic nie dała oprócz wydania kasy i pourywania przewodów przy zdejmowaniu. Wtedy doszedłęm do wniosku że nie warto zmieniać za często świec.

A tutaj po prostu nie odkręcałem nigdy. Teraz już będę miał na uwadze.

Ciekawe czy po zmianie świec odczuję jakąś poprawę. Silnik pracował dobrze, objawów nie było
spalanie też ok: http://www.spritmonitor.de/en/detail/352187.html

Cytat:
2011-05-28 23:36:15, Adam626 pisze:
Przyznam, że też jak zobaczyłem tą świecę po wykręceniu to zbladłem. Nigdy w życiu nie widziałem tak zużytej świecy. W poprzednim samochodzie wymieniłem kiedyś świece, stare nie były zużyte choć przebieg miały. Wymiana nic nie dała oprócz wydania kasy i pourywania przewodów przy zdejmowaniu. Wtedy doszedłęm do wniosku że nie warto zmieniać za często świec. A tutaj po prostu nie odkręcałem nigdy. Teraz już będę miał na uwadze. Ciekawe czy po zmianie świec odczuję jakąś poprawę. Silnik pracował dobrze, objawów nie było spalanie też ok: http://www.spritmonitor.de/en/detail/352187.html

EEEE tam nie przesadzaj ,widzialem juz gorsze z elektroda w tloku.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Zmieniłem świece, zmieniłem drugą fajkocewkę i wszystko hula

Cytat:
2011-05-31 20:00:09, Bigelektron pisze:
EEEE tam nie przesadzaj ,widzialem juz gorsze z elektroda w tloku.

Bywają jeszcze przypadki z dziurą w masce