Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rudzik6 Prius 2000 Mazda 626 ... pod Olsztynem | 2011-06-12 15:47:50 No ciekawe, zobaczymy, mam nadzieję, że nie będę czuł tego zapachu. O dłuższego czasu mnie interesują pojazdy elektryczne, miałem budować własny EV na podzespołach cc i 126p, miały być dwa napędy na każdą oś jeden silnik ETEK. Sprowadziłem nawet taki silnik elektryczny z USA. Teraz , gdy bajecznie tanio mam priusa, do zabawy, sytuacja się zmieniła, części muszę wysprzedać.
Jednak mam też projekt motocykla na tym silniku, napęd na tylne koło wałem kardana, przekładnia stała dwoma paskami zębatymi. Pozycja kierowcy bardziej leżąca, wygodna jak w samochodzie. Tylne koło za plecami. Przednie koło wypuszczone dalej do przodu z wahaczem wleczonym. Ale wracając do Priusa, na razie położyła mnie grypa na tydzień ![]() Kombinuję teraz jak oszukać battery ECU, tak aby wykorzystać odzielne akumulatory zelowe i jeździc do ich rozładowania na samym pradzie naładowanym z gniazdka, tak aby nie właczał się silnik spalinowy. Muszę więc dla komputera akumulatora podawac spreparowane napięcia, aby wydawało mu się , ze akumulator jest naładowany. Widzę na schemacie, ze z akumulatora wychodzi cały szereg napięć z poszczególnych bloków akumulatora, a to utrudni mi spreparowanie tych napięc. Zrobie chyba dośc prymitywny sposób. Napiecia pomiarowe do komputera zostawię z oryginalnego akumulatora (ważne aby był naładowany), a wyjście do zasilania przetwornicy pociągnę poprzez czujnik prądu z nowych żelowych akumulatorów. Efekt powinien być taki, że Hybrid ECU w czasie jazdy na prądzie będzie miał podawaną informacje, że poziom naładowania/napiecia akumulatora jest stałe i naładowane. A prąd rozładowania i regeneracji będzie rzeczywisty. Pytanie tylko , czy komputer ma takie oprogramowania, ze zacznie pojawiać sie bład, bo stwierdzi, że jest długotrwały pobór prądu, a napięcie nie spada. A moze nic takiego nie jest wbudowane i wszystko będzie działać , łacznie z regeneracją-ładowaniem żelówek? Ja jedynie muszę wprowadzić wskaźnik rozładowania akumulatorów żelowych , informujacych o osiągnięciu minimalnego napiecia rozładowania (10,5V na akumulator). Gdy to nastąpi, zatrzymam się, otwieram bagażnik i przełaczam na fabryczne rozwiązanie (może potem , jak ta metoda wypali, zastosuję jakieś styczniki , najlepiej tyrystorowe) Pozdrawiam Wiesiek PS. A co do audio, jestem zaskoczony, jak dobry jest bas w tym samochodzie, a takie mizerne głośniczki? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2011-06-12 23:30:19
Dobra ...zapoznaj sie najpierw z budowa napedu hybrydowego zanim zaczniesz przerobki .System przekazywania napedu na kola jest poprzez przekladnie planetarna ,a co za tym idzie na samym silniku elektrycznym pojedziesz najwyzej 30-40 km/h potem trzeba odpalic spalinowy. To nie jest tak jak w lokomotywie spalinowej ze generator laduje baterie , a wozki napedowe sa elektryczne. Rozwiazanie zastosowane w Priusie jakkolwiek jest genialne ,to jednak niesie pewne ograniczenia w wykorzystaniu samego silnika elektrycznego. Znacznie bardziej popdoba mi sie pierwszy samochod elektryczny 4x4z 1890 czy z tych okolic gdzie kola byly silnikami elektrycznymi bez lozysk wszystko wisialo w polu magnetycznym , a prad wytwarzal wg potrzeb generator spalinowy ladujac baterie. Samochod jak na tamte czasy byl bardzo szybki i sprawny pomimo braku materialow i technologii . ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
wwiissnniiaa gloucester uk | 2013-05-09 22:02:05 Panowie moze powiecie mi gdzie jest ten silnik elektryczny w priusie mk1? Czy on znajduje sie tuz obok silnika spalinowego? jezeli ktos by potrzebowal jakis czesci do priusa mk1 to jeden stoi na szrocie kolomnie. ![]() |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-05-09 23:15:51 Bigelektron:
To nie jest tak jak w lokomotywie spalinowej ze generator laduje baterie , a wozki napedowe sa elektryczne. Oj , coś się koledze pomyliło ... ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-05-10 08:16:18
cos zle przeczytales ![]() ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |