MotoNews.pl

Rav4 automatyczna skrzynia biegów -cofa się

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam pytanko pewnie najbardziej kierowane do użytkowników RAV4 z automatyczna skrzynia biegów .Czy na wzniesieniu ,na właczonym biegu do przodu auto cofa się do tyłu i trzaba trzymac hamulec czy jak w przypadku np.Audi auto stoi w miescu bez potrzeby trzymania hamulca ?

Zalezy jakie wzniesienie.
A na rownym rusza do przodu czy nie?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Na równym idzie di przodu bez gazu ,na lekkim wzniesieniu stoi w miejscu ,jek lekko dodam gazu idie ładnie do przodu ale jak jest większe zniesienie do stacza się w tył.Wcześniej miałem A4 z tiptronikiem i nawet przy ostrym podjeździe ani drgną w tym a Ravka sie cofa bez wzgledu czy jest na D,3,2,L i tak stacza się w tył.
2 litrowy VVTI z 2008r.Przebieg 36tyś.

Cytat:
2011-06-19 15:21:51, dd pisze:
Na równym idzie di przodu bez gazu ,na lekkim wzniesieniu stoi w miejscu ,jek lekko dodam gazu idie ładnie do przodu ale jak jest większe zniesienie do stacza się w tył.Wcześniej miałem A4 z tiptronikiem i nawet przy ostrym podjeździe ani drgną w tym a Ravka sie cofa bez wzgledu czy jest na D,3,2,L i tak stacza się w tył. 2 litrowy VVTI z 2008r.Przebieg 36tyś.

No i bedzie sie staczac. a ile ma obrotow na biegu jalowym

-----------------
Naprawa elektroniki.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2011-06-19 22:01:11 ]

Wolnwe obroty około 900/min.Troche to dziwne ,żadne inne auta chyba tak nie maja.Audi i VW na bank stoja w miejscu nawet na wzniesieniu 45%.Wersja amerykańska RAV4 podobno też ani drgnie ,nowy model RAV 4 ze skrzynią MS też stoi idealnie w miejscu bez względu na wzniesienie -czemu ten model miałby mieć inaczej ?

Moja Ravka też się stacza na wzniesieniach ( wersja usa 2.4). Czy ta usterka kwalifikuje skrzynie do przeglądu?

Proszę o pomoc...

Ja mam Verso z automatem i to samo z tym że w instrukcji nie ma wzmianki o tym że moja powinna pod górkę stać w miejscu, ale może coś przeoczyłem. W każdym razie mi to nie przeszkadza, nauczyłem się z tym jeździć i nie potrzebuję.

Cytat:
2013-09-15 17:34:18, Barman186 pisze:
Moja Ravka też się stacza na wzniesieniach ( wersja usa 2.4). Czy ta usterka kwalifikuje skrzynie do przeglądu?

Co to za psychoza zapanowala.
Skrzynia automatyczna niema zabezpieczenia przed staczaniem się .
Nawet Land Cruiser się stacza chyba ze ma taki system, ale to już jest funkcja ABSu
Silnik pracuje olej w sprzęgle hydrokinetycznym się miesza jak beton w betoniarce i częściowo przenosi naped na biegu jalowym i tym więcej go przeniesie im szybciej silnik się obraca...i albo pokona wzniesienie albo nie ...albo wzniesienie pokona gestosc oleju i obroty silnika i wtedy się stacza.I nic tu dziwnego ani zlego się nie dzieje.
Owszem gdy olej jest rzadszy bo stary i sprawcowany lub mocno zagrzany a bieg jalowy nizszy bo np. przepustnica brudna to będzie się wcześniej staczal i z mniejszego wzniesienia.
Wszystko w temacie.
A Audi i VW to się nie staczają nawet na wylaczonym silniku jak maja zapieczone hamulce

-----------------
Naprawa elektroniki.