MotoNews.pl

Corolla 2.0 d4d nie pali,im cieplejsza tym gorzej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM ZACZOŁ SIĘ PROBLEM Z MOJĄ COROLLĄ 2 LITRY D4D 2002 ROK.JAKIŚ CZAS TEMU STWIERDZIŁEM ŻE NIECO SŁABIEJ PALI,ALE NIE BYŁO PROBLEMÓW DO TERAZ.ZACZEŁA ODPALA CORAZ GORZEJ NA ROZGRZANYM SILNIKU AZ W TRASIE MUSIAŁEM UŻYC PLAKA DO ODPALENIA GDY STANOŁEM NA CHWILĘ.TERAZ RANO TEŻ PALI JUŻ CORAZ GORZEJ.ALE NAJŚMIESZNIEJSZE JEST TO ŻE JAK ODPALI TO NIE WYKAZUJE ŻADNYCH NEGATYWNYCH OBJAWÓW,NIE KOPCI RÓWNO CHODZI,MA MOC,BŁĄD ŻADEN SIĘ NIE ZAPALA NA DESCE.SPRAWDZIŁ MI ZNAJOMY TESTEREM KOREKCJĘ BYŁO TRZY RAZY 0 I CZWARTY WTRYSK -1,WIĘC OK.CO MOŻE DOLEGAC MOJEMU AUTKU.POMÓŻCIE.Z GÓRY DZIĘKUJĘ.

A na zimnym pali dobrze ,czy tez ani na zimnym ani na cieplym
Rozgrzej az bedzie zle zapalac ,poodpinaj wtyczki z wtryskow i odczytaj z testera ile obrotow kreci silnik i jakie osiaga cisnienie na listwie.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

witam.dziękuję za zainteresowanie moim problemem.byłem ponownie na komputerze,tylko że gdzie indziej,mechanik stwierdził,że prędkości obrotowej rozrusznika nie może zmierzyc testerem,co do ciśnienia pcrzy rozruchu,to pierwszym razem nie chciała zapalicp przy ciśnieniu stałym ok 18 bar,ale po ok 20 sek kręcenia zapaliła,za moment było ok dobiło do 28 i odpaliła w miare poprawnie.podejrzewam przelew kturegoś wtrysku.test błedów nie wykazał.dziś wymieniłem filtr paliwa i układ paliwowy potraktowałem poprzez zalanie filtra olejem do benzyny do ił spalinowych stihl,czynnośc powturzyłem.efekt jest taki że na biegu jałowym po ok 1.5 godziny pracy silnik zapalił w miare poprawnie,dopiero po ostrej przejarzdzce ma problemy,ale zdecydowanie się poprawiło.bo wcześniej lekko rozgrzany nie palił,a zimny palił,ale gorzej niż wczesniej.wydajemi się że to nie wina rozrusznika bo kręci cały czas raczej dobrze.POZDRAWIAM.

Cytat:
2011-08-09 18:38:32, ireklanos pisze:
witam.dziękuję za zainteresowanie moim problemem.byłem ponownie na komputerze,tylko że gdzie indziej,mechanik stwierdził,że prędkości obrotowej rozrusznika nie może zmierzyc testerem,co do ciśnienia pcrzy rozruchu,to pierwszym razem nie chciała zapalicp przy ciśnieniu stałym ok 18 bar,ale po ok 20 sek kręcenia zapaliła,za moment było ok dobiło do 28 i odpaliła w miare poprawnie.podejrzewam przelew kturegoś wtrysku.test błedów nie wykazał.dziś wymieniłem filtr paliwa i układ paliwowy potraktowałem poprzez zalanie filtra olejem do benzyny do ił spalinowych stihl,czynnośc powturzyłem.efekt jest taki że na biegu jałowym po ok 1.5 godziny pracy silnik zapalił w miare poprawnie,dopiero po ostrej przejarzdzce ma problemy,ale zdecydowanie się poprawiło.bo wcześniej lekko rozgrzany nie palił,a zimny palił,ale gorzej niż wczesniej.wydajemi się że to nie wina rozrusznika bo kręci cały czas raczej dobrze.POZDRAWIAM.

Diagnostyka nie polega na tym ze sie komus cos wydaje tylko na prostym modelu zero jedynkowym.
Wykluczasz po kolei co latwiej i szybciej a ma zwiazek z tematem ,i albo czesc jest zdatna do uzytku albo nie i trzeba wymienic lub naprawic ,czasami przyczyn jest kilka i chodzi o to aby wymienic tylko to co jest niezdatne do dalszej exploatacji a nie z dobrego na nowe.
W tym modelu kluczowa sprawa to ile obrotow kreci rozrusznik i jakie jest cisnienie paliwa w tym czasie na listwie.
Nie uslyszysz roznicy pomiedzy tym jak obraca walem 180 obr a 230 na minute a roznica jest taka ze majac sprawny uklad paliwowy w pierwszym przypadku pompa nie wytworzy 25MPA ktore jest granicznym cisnieniem ponizej ktorego nie zapali.
Oczywiscie powodem moze byc akumulator slaba masa, rozrusznik i zajechane wtryski,ale najczesciej gdy na zimno po nocy zapala dobrze , a po nagrzaniu nie to powodem jest rozrusznik.
Wiec jedz do mechanika ktory powazniej podchodzi do diagnostyki, bo najtanszy tester z allegro za 230zl ma w dataliscie predkosc obrotowa silnika .
To jakbys poszedl do lekarza i osluchal ci pluca a serducho nie bo jego stetoskop arytmi nie slyszy.

-----------------
Naprawa elektroniki.

MAM TAKĄ SAMĄ TOJOTĘ Z 203 ROKU Z IDENTYCZNYM SILNIKIEM Z NIECO MNIEJSZYM PRZEBIEGIEM 212 TYS(DRUGA MA 292 TYS)I RZECZYWIŚCIE TAM ROZRUSZNIK KRĘCI ZDECYDOWANIE SZYBCIEJ I AUTO PALI OD STRZAŁU.PRZECZYŚCIŁEM MASY NA PRZEWODACH,STYKI AKU I ROZRUSZNIKA I PROBLEM WYELIMINOWAŁEM NA TYLE ŻEBY ZAJĄC SIĘ NIW W PRZYSZŁYM TYGODNIU I ZAMIENIC ROZRUSZNIKI.DZIĘKUJĘ ZA ZAINTERESOWANIE I KONKRETNE RADY OD BIGELEKTRONA.MAM NADZIEJĘ ŻE TWOJE PRZYPUSZCZENIA ŻE TO ROZRUSZNIK POTWIERDZĄ SIE BO TAMAT WYMIANY WSZYSTKICH WTRYSKÓW PRZERABIAŁEM JUŻ 70 TYŚ KM TEMU.TO AUTO TO PRAWDZIWY WÓŁ ROBOCZY WIĘC TRZEBA CZASAMI GO DOINWESTOWAC.POZDRAWIAM

Cytat:
2011-08-10 19:10:06, ireklanos pisze:
MAM TAKĄ SAMĄ TOJOTĘ Z 203 ROKU Z IDENTYCZNYM SILNIKIEM Z NIECO MNIEJSZYM PRZEBIEGIEM 212 TYS(DRUGA MA 292 TYS)I RZECZYWIŚCIE TAM ROZRUSZNIK KRĘCI ZDECYDOWANIE SZYBCIEJ I AUTO PALI OD STRZAŁU.PRZECZYŚCIŁEM MASY NA PRZEWODACH,STYKI AKU I ROZRUSZNIKA I PROBLEM WYELIMINOWAŁEM NA TYLE ŻEBY ZAJĄC SIĘ NIW W PRZYSZŁYM TYGODNIU I ZAMIENIC ROZRUSZNIKI.DZIĘKUJĘ ZA ZAINTERESOWANIE I KONKRETNE RADY OD BIGELEKTRONA.MAM NADZIEJĘ ŻE TWOJE PRZYPUSZCZENIA ŻE TO ROZRUSZNIK POTWIERDZĄ SIE BO TAMAT WYMIANY WSZYSTKICH WTRYSKÓW PRZERABIAŁEM JUŻ 70 TYŚ KM TEMU.TO AUTO TO PRAWDZIWY WÓŁ ROBOCZY WIĘC TRZEBA CZASAMI GO DOINWESTOWAC.POZDRAWIAM

Ja piernicze Ty to nie jestes z tych co ida na latwizne
Nie prosciej podpiac tester i sprawdzic zamiast targac rozruszniki?

-----------------
Naprawa elektroniki.

MOZE I PROŚCIEJ TYLKO WIDZISZ NIE WIEM JAK U WAS ALE U NAS MECHANIK NIE JEST TWOJEGO POKROJU SŁYSZĘ ZOSTAWIC AUTO SPRAWDZE TESTEREM PEWNO BĘDĄ WTRYSKI WYJMĘ ZREGENERUJĘ A JA ZEBULĘ KASĘ(TAK MIAŁEM Z KANGOO)POWIEDZ MI CZY PRĘDKOŚC ROZRUCHOWA ROZRUSZNIKA ROWNA SIĘ OBROTOM SILNIKA TO MOŻE COŚ Z TYM ZROBIĘ.ALE NIE CHCĘ UDAWAC MĄDRZEJSZEGO OD TEGO DO KTÓREGO POJADĘ DIAGNOZOWAC.NAWIASEM MÓWIĄC CHĘTNIE BYM ODWIEDZIŁ TWÓJ WARSZTAT CELEM DOPROWADZENIA AUTA DO KULTURY(CZYSZCZENIE RÓŻNYCZ TAM EGR I INNE)ALE ROZUMIEM WADA WTRYSKU WYKLUCZA NAPRAWĘ OD RĘKI .PODAJ TELEFON JAK MOŻNA NA PRIV BĘDĘ MYSŁAŁ .DO KATOWIC MAM 250KM ALE JEŻDZĘ PO CAŁEJ POLSCE MOŻE JAKOŚ SIĘ USTAWIMY.CZY ZAJMUJESZ SIĘ TYLKO UKŁADEM PALIWOWYM I SILNIKIEM CZY RÓWNIEŻ INNYMI TEMATAMI POZDRAWIAM.

Cytat:
2011-08-10 22:11:43, ireklanos pisze:
MOZE I PROŚCIEJ TYLKO WIDZISZ NIE WIEM JAK U WAS ALE U NAS MECHANIK NIE JEST TWOJEGO POKROJU SŁYSZĘ ZOSTAWIC AUTO SPRAWDZE TESTEREM PEWNO BĘDĄ WTRYSKI WYJMĘ ZREGENERUJĘ A JA ZEBULĘ KASĘ(TAK MIAŁEM Z KANGOO)POWIEDZ MI CZY PRĘDKOŚC ROZRUCHOWA ROZRUSZNIKA ROWNA SIĘ OBROTOM SILNIKA TO MOŻE COŚ Z TYM ZROBIĘ.ALE NIE CHCĘ UDAWAC MĄDRZEJSZEGO OD TEGO DO KTÓREGO POJADĘ DIAGNOZOWAC.NAWIASEM MÓWIĄC CHĘTNIE BYM ODWIEDZIŁ TWÓJ WARSZTAT CELEM DOPROWADZENIA AUTA DO KULTURY(CZYSZCZENIE RÓŻNYCZ TAM EGR I INNE)ALE ROZUMIEM WADA WTRYSKU WYKLUCZA NAPRAWĘ OD RĘKI .PODAJ TELEFON JAK MOŻNA NA PRIV BĘDĘ MYSŁAŁ .DO KATOWIC MAM 250KM ALE JEŻDZĘ PO CAŁEJ POLSCE MOŻE JAKOŚ SIĘ USTAWIMY.CZY ZAJMUJESZ SIĘ TYLKO UKŁADEM PALIWOWYM I SILNIKIEM CZY RÓWNIEŻ INNYMI TEMATAMI POZDRAWIAM.

Podaje tel na priv to sie zgadamy.

-----------------
Naprawa elektroniki.