MotoNews.pl

Ślimak prędkościomierza, jak wyjąć

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. zabrałem się dziś za wymianę ślimaka prędkościomierza(robie to pierwszy raz). wbiłem się pod malucha odkręciłem ślimak i on wysunął się do mniej wiecej 1/4 i zawadził o jakąś blache. odkręciłem jedną śrube przy ślimaku i drugą po drugiej stronie i odchyliłem to coś co okazało się chyba bakiem paliwa. czytałem że aby go wyjąć trzeba odkręcić 3 śruby wiec gdzie jest trzecia bo na prawde nie mogę jej znaleźć ?? i w ogóle musze wyjmować ten bak czy bez tego też da się wymienić ślimak?? proszę o szybkie odpowiedzi bo chciał bym to dziś skończyć.

możesz opuścić skrzynie jak nie chcesz ruszać baku, jak nie był dawno ruszany to mogą ukręcić się śrubki z karoserii, a skrzynie chyba będzie łatwiej dać w dół, chyba że półosie będą ją blokować to wtedy lepiej bak

Już sobie z tym poradziłem. opuściłem bak. skrzyni bym nie ruszył bo to wszystko robie po autem znaczy się że leże po nim i nie mam do niego zaufania a jak już coś ma na mnie spaść to wole żeby to był bak niż skrzynia. ale dzięki za pomoc
i mam jescze jedno pytanie. bo gdy miałem ten ślimak luzem( nie zamontowany) to przykręciłem do niego linke i pokręciłem tym końcem który wchodzi do skrzyni to wskazówka ruszała się a gdy już zmontowałem wszystko do kupy to wskazówka stoi w miejscu. co może być tego przyczyną??

Pomoże ktoś??

Źle włożyłeś linkę do ślimaka.

Cytat:
2011-09-21 16:03:12, 34 pisze:
Źle włożyłeś linkę do ślimaka.

ale to w takim razie wskazówka nie powinna się ruszać wcale również gdy ślimak był luzem, czy się myle??
bo to było tak, przykręciłem linke do ślimaka, po kręciłem tym ślimakiem i licznik zadziałał i nie odkręcając linki włożyłem ślimak do skrzyni i już licznik nie działa.
dlaczego tak się dzieje??

Dlatego bo nie chce ci sie tego sprawdzić a szukasz gotowych rozwiązań w necie.
Najlepiej jakby ktoś wysłał ci link , w który klikniesz i auto samo się naprawi.

Jak bym wiedział co mam sprawdzić to bym sprawdził....
nie mam pomysłów co mogło się zepsuć wie zapytałem,
bo myślałem że forum jest dla pomocy a nie od teksów
"sprawdź w wyszukiwarce"
ale dzięki
Będę pamiętać żeby tu więcej pomocy nie szukać bo widzę że i tak jej nie znajde...

Cytat:
2011-09-21 17:42:53, IXOF pisze:
ale to w takim razie wskazówka nie powinna się ruszać wcale również gdy ślimak był luzem, czy się myle?? bo to było tak, przykręciłem linke do ślimaka, po kręciłem tym ślimakiem i licznik zadziałał i nie odkręcając linki włożyłem ślimak do skrzyni i już licznik nie działa. dlaczego tak się dzieje??

za krótki ślimak w pancerzu mam podobnego lola w moim 125p a kupiłem nowego ślimaczka prędkościomierza. jak sie zakręci ręką to działa jak się założy działa jakiś czas potem koniec...

Już sobie poradziłem, to był mój błąd, pancerz mi się porwał...

wiem że miałem już nie pisać ale mam problem z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie:
kiedyś grzebałem w liczniku malucha bo chciałem go sobie wyzerować i wtedy wyjąłem wskazówkę prędkościomierza i nie wiem jak ją teraz włożyć żeby nie oszukiwała, czytałem już o tym i znalazłem jakąś zasadę że mierzymy odległość od 40 do 20 i o taką odległość ustawiamy wskazówkę poniżej 20 ale to chyba nie działa bo wątpie żeby mój maluch leciał 35km/h na podwórku... ktoś ma jakieś sposoby na załatwienie mojego problemu??
i od razu mówię że odpada sposób jazdy na 2 samochody bo nie mam na to terenów a nie mam też prawka żeby na drogę wyjechać a dziś i tak prawie mnie policja dorwała....
pomożecie??

gps? obrotomierz?

Cytat:
2011-10-01 02:33:37, jaqo pisze:
gps?

myślałem o tym ale nie mam skąd załatwić a nie stać mnie żeby kupować gps na ustawienie licznika...

a nie wie ktoś do jakiego miejsca spada wskazówka licznika po wyjęciu tej blokady przy 0??

Jezeli nie masz od kogo "załatwić" gpsa ( w formie komorki czy nawigacji), nie mozesz wyjechac z podworka, i w ogole nic nie mozesz, to nie nie naprawisz samochodu

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2011-10-02 13:16:44 ]

Przypomniałem sobie o skuterze kolegi
teraz wiem że licznik kantuje o ok 5km/h
on jechał 20km/h a mi pokazywało 25
mam pomysł jak to wyrównać ale czy jeżeli ten błąd 5km/h przy prędkości 20km/h może być większy przy prędkości np 70km/h??
mi się wydaje że nie ale kolega twierdzi że może być większy więc jak z tym jest??