MotoNews.pl

Szukam info na temat przeróbek gaźnika inż. mazika do 126p ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w szukaniu nic ciekawego nie znalazłem , ale wiem że na pewno kilka osób ma takie gaźniki albo wie co one maja za przeróbki i może by się po podzielił informacją na ten temat ,a także wszelkie info na temat przeróbki gaźnika mazika co i jak jest w takim gaźniku porobione że on jest taki dobry .

Mazik

ale to nie jest żaden mazik

Przeciez w takim gazniku (mazika) sa standardowe przerobki jak:
obcieta, odchudzona oska, polerka, zmodyfikowany dyfuzor, moze byc obciety kolnierz, uszczelka nieprzelewka, odpowietrzenie komory plywakowej, mozliwe jest powiekszenie gardzieli. Najwiecej zabawy jest z doborem dysz do konkretnego silnika.

Cytat:
2011-09-18 10:24:54, tasik pisze:
ale to nie jest żaden mazik

Kolego dostałeś konkretne info od przedmówcy na temat przeróbek w gaźniku, który robił Mazik więc czego więcej oczekujesz?

Cytat:
2011-09-18 12:23:04, zolo pisze:
Przeciez w takim gazniku (mazika) sa standardowe przerobki jak: obcieta, odchudzona oska, polerka, zmodyfikowany dyfuzor, moze byc obciety kolnierz, uszczelka nieprzelewka, odpowietrzenie komory plywakowej, mozliwe jest powiekszenie gardzieli. Najwiecej zabawy jest z doborem dysz do konkretnego silnika.

Standarty...hm.....
Jak rurki szczelinowe były w standardach to gratuluje!!!
A te były montowane w każdym spod reki P.Mazika.

Miałem gaźnik Pana Mazika u siebie,i to co jest w linku to na jakies 99% własnie jego gażnik.Poznać to po zaślepionej ośce przepustnicy,i tym czerwonym "niby sylikonie"

Buczek21 - to może powiesz coś więcej o tym gaźniku ?????

- jakie dysze maiłeś ??

- w jakim zakresie obrotów najlepiej latał ???

- prawdą jest że przepustnica jest większa o 1 mm ??

- inne ???

To co wymieniacie to tylko standardowe detale, które widać z zewnątrz. W gaźnikach Mazika przerabiane byly też inne kanały.
Dowodem tego jest opisany na stronie TRT problem z wolnymi obrotami - to byl efekt uboczny właśnie przerabianych innych kanałów - wolne ustawialo się w mazikach troche inaczej.

tasik
Z tego co pamiętam to Mazik,kazdemu robił pod niego gaźnik...
Ja jak byłem u niego to się pytał co mam porobione,i co jest nie tak moim zdaniem.U mnie przy srednio porobionym silniku(wałek 385,głowica bambino -4mm,lekkie koło,wydechu od tekli..i poskładanym na całkiem nowych gratach,wał,tłoki itd..) była słaba reakcja na gaz,przy depnięciu przymulało silnik na sekunde..i dopiero szedł(na własną reke próbowałem różnych ustawień i kombinacji wcześniej).Powiedział ok..przyjdz za tydzien z kasą
Za tydzien dostałem gaźnik,i spis przeróbek.Taka śmieszna maluteńka karteczka zapisana maczkiem pismem techniczym.Były opisane wszystkie modyfikacje,dysze,rurka,te modyfikacje dyfuzora,przepustnicy itd..
Załozyłem i jak ręka odjął wszystkie problemu zniknęły.
Szczerze to nie pamietam co tam było porobione..to było grubo ponad 6 lat temu
Przepustnica na 100% była powiększana,bo nie było całkowicie tej zwężki(karbu) przed przepustnicą,sama przepustnica tez była nie orginalna, ośka była piłowana tak jak na tych fotkach.
To co Porthos mówi to też prawda... Kanały tez były kombinowane.
U mnie w ogóle nie trzeba było mieszanki ustawiać.Nawet jak się skręciło śrubę z mieszanki na max,to nic się nie zmieniało w reakcji silnika.A normalnie silnik powinien zgasnąć.....

ok. dzięki chłopaki

no właśnie interesują mnie te ciekawostki gaźników mazika jak np właśnie ten kanały one były większe itp ????

i które te kanały ???

jak ktoś coś wie to może napisać !!!!??????

Poniżej opis mojego gaźnika, wg. karteczki dołączonej przez pana Mazika:

Gaźnik 28 IMB10/250 -> 5 sport dynamika
gardziel: 23.5mm
rozpylacz ostry <-> kanał 4.5
dysza powietrza 180
dysza paliwa 125
dysza biegu jałowego 55
zawór iglicowy 130
oś przepustnicy modyfikowana, płaska
pływak 7/12
otwory obejściowe 110, 90, 70

ok. dzięki wielkie

a te ustawienie pływka pływak 7/12 to oznacza że pływak jest ustawiony na 7 mm ????

Cytat:
2011-09-29 13:06:07, tasik pisze:
ok. dzięki wielkie a te ustawienie pływka pływak 7/12 to oznacza że pływak jest ustawiony na 7 mm ????

7mm od uszczelki w górnym położeniu i 12mm w dolnym (przy max otwartym zaworku iglicowym).

ok . dzięki