4afe różne wersje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam możliwość kupna silnika o oznaczeniu 4a-fe z Cariny E 92-93 r. Moja Cari jest z 97 roku i silnik posiada czujnik położenia wału. We wcześniejszych wersjach tego czujnika nie było i tu moje pytanie: czy kupować ten silnik i będzie wszystko pasowało czy brak czujnika położenia wału wyklucza jego montaż w Carinie z 97 r. Z góry dzięki za wszelkie porady. Pozdro

Ta Twoja Carina ma silnik na ubogą mieszankę (LB)??
Najważniejsze żeby w tym względzie była zgodność między silnikami.
Chyba przed 1994 stosowali rzeczywiście mniej czujników i inny komputer silnika, więc raczej trudno będzie to wszystko spasować. Poczekaj na opinie bardziej doświadczonych kolegów.

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2011-10-05 07:04:53 ]

Na desce nie mam lampek zmiany trybów "Economy" i cały czas byłem pewny że mój silnik jest bez Lean Burn. Zaczynam mieć wątpliwości gdyż mój posiada czujnik położenia wału korbowego - który chyba jest odpowiedzialny za dawkowanie paliwa w zależności od obrotów silnika ale oczywiście mogę się mylić .

Poszukaj na forum jak rozróżnić obie wersje bo było o tym wiele razy. Główna różnica to wtryski gazu w wersji LB są w głowicy a w wersji zwykłej ok 15-20 cm od niej w kolektorze.

Na 100% mam w kolektorze czyli wynikałoby że to zwykła wersja. Pozostaje istotny problem gdyż dzisiaj zamontowałem silnik od starszej rocznikowo wersji gdzie nie było czujnika położenia wału i silnik wogóle nie odpalił. Nie dostawał prądu Ostatecznie został zwrócony i dalek poszukuje silnika... CZekam za dalszymi radami

No ale ten czujnik to chyba przelozyles (pewnie trzebaby razem z pompa oleju) - w gre wchodzilo pewnie tez przelozenie kola rozrzadu (musi tam byc jakis znacznik na podstawie ktorego czujnik odczytuje dane) - podsumowujac - mozliwa byla jedynie hybryda Twojego starego silnika z nowym