MotoNews.pl

Pasowanie cylindra z tłokiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie dotyczy jak w temacie pasowania cylinra z tłokiem, zestaw jest następujący, tłoki FIAT MAREA 82mm używane, cylindry FIAT 126p z wprasowaną tuleją. W szlifierni zaproponowano luz pasowania na 0,07, czy ten luz, nie jest za mały?, czy nie spuchnie tłok który jest od samochodu chłodzonego wodą i zatrze się wszystko, tym bardziej silnik nie będzie oszczędzany. A może jednak zastosować pasowanie 0,1 dla pewności.

[ wiadomość edytowana przez: sebastianamg dnia 2011-10-11 09:14:36 ]

Jak mi powiedział jeden szlifierz w KRK "Do upalania to sie na luźno składa, na ciasne pasowanie to sobie baby szukaj" Ja bym dawał 0.1

Seryjnego luzu nie ma co, to tłok od chłodzonego wodą silnika, gdzie temperatury są zgoła inne. Czy nie możesz sprawdzić jak bardzo tłok puchnie?

nie zabardzo tłoki są na szlifierni już

[ wiadomość edytowana przez: sebastianamg dnia 2011-10-11 09:43:34 ]

Seryjny to 0.07-0.09 "mierzony w płaszczyźnie prostopadłej do sworznia tłoka na wysokości 57,25mm mm od denka tłoka" tak mowi mądra księga.

Robiłem podejścia na 0.1- 0.15 i się zacierało.nawet przy chłodnicy oleju i ponacinanych tłokach.
Max temp oleju 105 C. po około 20 min upalania silnik był spuchnięty.
potem dorobiłem tłoki w Mahle Krotoszynie i było oki.
Poza tym owalizacja tłoka - także trzeba raczej tuleje pod tłok, a nie odwrotnie.
Albo pozostaje zastosować tłoki autothermatic, gdzie zamiast zwykłej wkładki inwarowej, masz włożony kawałek, lub dwa bimetalu. Rozszeżalność zmienia się w kieruku pionowym , od denka do sworznia, a nie w poziomie - na ścianki boczne.
zastanów się nad tłokami od motocykla, chłodzonego pow, lub garbusa.
Myślę, że jago, coś podpowie.

Postanowione i zlecone, pasowanie będzie na 0,1, tuleję są honowane pod tłoki. A reszta to wola Boska

[ wiadomość edytowana przez: sebastianamg dnia 2011-10-11 19:21:31 ]

Ja miałem tłoki z bisa wsadzone w cylindry maluchowskie na 7 setek i żyło i śmigało, tyle że ja miałem cylindry z żebrami aluminiowymi.