MotoNews.pl

Głośna praca silnika rav4 d4d z 2002r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam ravkę II d4d z 2002r. jak w tytule i od pewnego czasu zaobserwowałem problem z głośną pracą silnika. Problem nie występuje na biegu jałowym lecz podczas jazdy od 2-go biegu w górę. W sytuacji gdy mocniej nacisnę pedała gazu w zakresie obrotów 2000-2600 bardzo głośno pracuje silnik co przypomina z dźwięku młot pneumatyczny. Na obroty zbiera się normalnie, nie kopci, przy tym dźwięku nie występują dodatkowe drgania tylko jest przeraźliwie rozdzierający. Występuje jak przyduszę ravkę lub dodam gwałtownie gazu, gdy z pedałem gazu obchodzę się delikatnie to efekt młota nie występuje. Wydaje mi się, że nie jest to koło dwumasowe-nie ma żadnych drgań, poduszki pod silnikiem niby ok. Dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam i mam nadzieję na odpowiedzi.

na przodku przepraszam za pisownie ale nie mam klawiatury pl.nie jestem u siebie.
nie wiem jak to slychac,nie chce byc zla wrozka , mysle ze to poczatek konca dwumasowki,pojezdzi jeszcze troche ale miej na uwadze ze cos sie zerwie i bedzie potrzebna laweta,dlulgo tlumaczyc ale uszkodzenie dwumasu nie zawsze towarzysza drgania,wiecie, najlepiej uslyszec to osobiscie.mysle ze to dwumasowe kolo zamachowe.pozd

[ wiadomość edytowana przez: syd dnia 2011-10-23 23:43:42 ]

Byłem dzisiaj w serwisie Toyoty - diagnoza koło dwumasowe. Cena w Toyocie jest powalająca dlatego nie kupię tego u nich. Mam prośbę o doradzenie jakiej firmy wybrać to koło. W przystępnej cenie widziałem firmy AISHIN i LUK. Które będzie lepsze, czy kierować się tylko ceną i brać najtańsze? Na co ewentualnie zwrócić uwagę (wymienię oczywiście też sprzęgło i docisk)?