MotoNews.pl

Rav 4 II D4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar wymienić płyn chłodniczy ale mam dwa pytania .
1 - gdzie spuścić stary płyn ? ( dolny wąż od chłodnicy czy jest jakiś inny ' patent ' )
2 - czy po wlaniu nowego płynu wystarczy odpowietrzyć tylko 2 węże ( chyba od nagrzewnicy )

jeśli stoisz przed otwartą maską to po twojej prawej na dole w rogu jest korek spustowy odkręcasz go i płyn z chłodnicy spływa.nie pamiętam gdzie jest korek spustowy z bloku silnika ale chyba gdzieś z tyłu za katem ale taką ilość to bym olał może z 1 do 1,5 lita zleci.A co do odpowietrzenia to po prostu odkręcasz ten mały koreczek(są dwa- duży i mały) w zbiorniczku i zalewasz płynem pomału się sam odpowietrza,jak z małego otworku będzie się przelewać zakręcasz oba ,dla pewności grzejesz wóz ,po ostygnięciu kontrolujesz poziom ewentualnie dolewasz.

Jako ciekawostkę powiem ci że pewnie masz płyn typu SLLC (Super Long Life Coolant)(RÓŻOWY???)to toyota ustaliła jego pierwszą wymianę na chyba 160 000 km lub 10lat,chyba że ktoś majstrował wcześniej przy płynie.pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: syd dnia 2011-11-13 01:18:24 ]

No to powiem Ci że mam już prawie 200 tyś.
Chciałbym jeszcze wymienić pasek od alternatora ( trochę ślizga , zwłaszcza wilgotny ) da radę bez kanału ( podnośnika ) ?

Na wiosnę podjadę do Ciebie na wymianę paska rozrządu ale wolał bym już teraz wymienić pasek alternatora i mieć "pełne" ładowanie .

No i te zaworki scv , niby po czyszczeniu dają radę , ale chciałem kupić nowe i tu nie miła niespodzianka od toyodiy .
Za cholerę nie mogę znaleźć w nowym toyodiy nr zaworków do mojej pompy .
O co ' kaman ' ?

co do paska to na uparciucha da się zmienić tylko że i tak musisz ściągnąć pierwszy od wspomagania,ale jeszcze sprawdź czy napinacz płynnie pracuje czy się nie zaciera bo to jest (chyba sprężynowy) samonapinacz i może nie odbija do końca i przez to nie napina prawidłowo.

a co do zaworków to ich nie ma w toyodiy bo one są integralną częścią pompy(jako jedna całość) w systemie ale w aso da się kupić je osobno.

Cytat:
2011-11-13 02:11:44, syd pisze:
co do paska to na uparciucha da się zmienić tylko że i tak musisz ściągnąć pierwszy od wspomagania,ale jeszcze sprawdź czy napinacz płynnie pracuje czy się nie zaciera bo to jest (chyba sprężynowy) samonapinacz i może nie odbija do końca i przez to nie napina prawidłowo. a co do zaworków to ich nie ma w toyodiy bo one są integralną częścią pompy(jako jedna całość) w systemie ale w aso da się kupić je osobno.

Ostatnio potanialy i 2 szt po 970zl
Co do wymiany paskow to lepiej podjedz do Syda zamiast kombinowac samemu bez praktyki

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer