MotoNews.pl
3 P1349 + P1656 w skrócie VVTi (263140/18)

P1349 + P1656 w skrócie VVTi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Lexus 2.0 manual, silnik po przejechaniu 5 km wchodzi na 2.100 rpm lub 3 z hakiem. OBD pokazało w/w kody. Profilaktycznie zmieniłem świece i poprzestawiałem cewki. Po zapoznaniu się z radami Belektron, podłączyłem zawór do akku i samochód zgasł, sitko tez czyste. Ręce mi opadają, gdyż obecnie na wygnaniu, a w UK byle mechanik kasuje po 60 za wizyte i nie ma pewności czy sobie poradzi, gdyż z doświadczenia wiem, że to troche patałachy. Stan licznika 211.000 olej 5w30 i jak do tej pory zero problemów. O co kaman, kto może coś podpowiedzieć. Dodam, że po odłączeniu VVTi samochód jest bez mocy i okropnie dużo pali, ale normalnie jezdzi.

R2F

W skrocie to wymien zawor OCV -oil control valve-ten wkrecany w glowice z kostka na dwa kable-ktory jak traktowales go pradem to samochod gasl.I przeslij 100E za diagnoze.
wesolych swiat.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Wczoraj nękałem zawór prądem licząc, że może się blokuje i go rozruszam, lecz to nie pomogło. Zauważyłem też, że na obrotach powyżej 2000 rpm i próbie gazowania przepustnica wydawała dziwne dzwięki ( coś jak by kilkanaście metalowych kulek umieszczonych w stalowym pudełku, takie kszzzzszzy, kszszszyy ). Poza tym jak podłączyłem OCV bezpośrednio do akku i silnik zgasł z okolic przepustnicy dochodził cichy sygnał ( coś jak by zwarcie elektroniki ). Po wyłączeniu zapłony dzwięk znikał. Czy ktoś może miał coś podobnego, ODB innych błędów nie wywala, więc chyba przepustnica jest oki. Do B.Elektron, będe w Katowicach w lutym lub marcu ( samochodzem ) i gdybym miał adres to zawitam na kontrole stanu podzespołów i bez dobrej brendy się nie pokaże.

Cytat:
2011-12-24 16:32:05, R2F pisze:
Wczoraj nękałem zawór prądem licząc, że może się blokuje i go rozruszam, lecz to nie pomogło. Zauważyłem też, że na obrotach powyżej 2000 rpm i próbie gazowania przepustnica wydawała dziwne dzwięki ( coś jak by kilkanaście metalowych kulek umieszczonych w stalowym pudełku, takie kszzzzszzy, kszszszyy ). Poza tym jak podłączyłem OCV bezpośrednio do akku i silnik zgasł z okolic przepustnicy dochodził cichy sygnał ( coś jak by zwarcie elektroniki ). Po wyłączeniu zapłony dzwięk znikał. Czy ktoś może miał coś podobnego, ODB innych błędów nie wywala, więc chyba przepustnica jest oki. Do B.Elektron, będe w Katowicach w lutym lub marcu ( samochodzem ) i gdybym miał adres to zawitam na kontrole stanu podzespołów i bez dobrej brendy się nie pokaże.

Wymien ocv na nowy i szukaj przepustnicy uzywanej
Ostatnio mialem takiego lexa i bylo tak samo a za 2 tygodnie padla przepustnica.

-----------------
Naprawa elektroniki.

zawór ocv wymieniony, auto śmiga jak dawniej, wielkie dzięki dla B.E.
teraz z innej beczki, czy lex is200 który nie ma org. navi, bedzie posiadał takową instalacje, czy będzie konieczność położenia nowej wiązki. zastanawiam sie nad kupnem oryginału, bo mam okazje nabyć za śmieszną kase.

Cytat:
2011-12-30 13:23:19, R2F pisze:
zawór ocv wymieniony, auto śmiga jak dawniej, wielkie dzięki dla B.E. teraz z innej beczki, czy lex is200 który nie ma org. navi, bedzie posiadał takową instalacje, czy będzie konieczność położenia nowej wiązki. zastanawiam sie nad kupnem oryginału, bo mam okazje nabyć za śmieszną kase.

Napewno nie bedzie posiadal bo wyposazenie jest zwiazane z okablowaniem i nawet jak masz np Marka Lewinsona lub Toyote jesli chodzi o naglosnienie to wszystko jest inne-wiazki i rozmieszczenie elementow.Najlepiej sprawdzic sobie nr wiazek z takiej wersji i porownac z twoja.

-----------------
Naprawa elektroniki.