MotoNews.pl
3 Yaris II 1,0 stuki przy dodwaniu gazu (265637/18)

Yaris II 1,0 stuki przy dodwaniu gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.
od 2 miesięcy staram sie rozwiązać kłopot związany ze stukami (silnika ,skrzyni?) których przyczyny nie mogę zlokalizowac,mianowicie
podczas ruszania z miejsca i dodawania gazu na poszczególnych biegach słyszalny jest tgz.klekot (tyk,tyk,tyk...) czy tez stuki które ustępują gdy puszcze gaz.

Gdy silnik jest zimny i szybko przyspieszamy jest to bardziej intensywne,dodatkowo ostatnio czyściłem przepustnice środkiem do tego przeznaczonym Liqi moly i po tym czyszczeniu jakby sie to nasiliło.

oprócz tego co 200km występuje blad katalizatora PO420 wiec wszystko wskazuje na to ze kat do wymiany,ale czy te stuki maja jakiś związek z katalizatorem,czy tez jest to związane se skrzynia biegów.
samochodem nie można płynnie ruszyć z 1 biegu (chyba ze bez gazu)albo lekko szarpnie albo silnik zawyje,poza tym biegi wchodzą płynnie.

czy ktos mógłby zasugerować co to może być ,czy wine za stuki ponosi łożysko skrzyni biegow badz tez sprzęgło?
oleje wymienione na 5w-30, przebieg 63tys/km,wymieniona sonda lambda (do wymiany na 99% katalizator)

nagrałem dźwięk w momencie dodawania gazu brzmi to trochę jak klekotanie ,od 25sekundy do 31 dodaje i puszczam gaz,czy ktos moglby zasugerować co to moze byc?

link do pliku:
http://speedy.sh/6k9DN/recording54621-NEW-NEW-NEW.mp4

Ciężko to określić, nagranie jest słabe. Ale może to spalanie stukowe?

Cytat:
2012-04-14 11:22:18, xtp pisze:
nagrałem dźwięk w momencie dodawania gazu brzmi to trochę jak klekotanie ,od 25sekundy do 31 dodaje i puszczam gaz,czy ktos moglby zasugerować co to moze byc? link do pliku: http://speedy.sh/6k9DN/recording54621-NEW-NEW-NEW.mp4

Wybacz ale ne podstawie nagrania a tego zwlaszcza nieda sie niczego stwierdzic.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2012-04-14 15:42:46, el_comendanto pisze:
Ciężko to określić, nagranie jest słabe. Ale może to spalanie stukowe?

nagranie jest kiepskie gdyz zapisane telefonem ,co do spalania sutkowego czy moze ono występować tylko przy dodawaniu gazu,jak przeciwdziałać spalaniu sutkowemu?

Cytat:
2012-04-14 19:36:56, xtp pisze:
nagranie jest kiepskie gdyz zapisane telefonem ,co do spalania sutkowego czy moze ono występować tylko przy dodawaniu gazu,jak przeciwdziałać spalaniu sutkowemu?

Czymkolwiek bys nie nagrywal to poziom szumow uniemozliwia jakakolwiek identyfikacje , pozatym wazne jest skad dobiegaja poszczegolne dzwieki , a tego juz nie nagrasz.
Poslucham w poniedzialek silnika takiego Yarisa i napisze czy cos w nim klekocze.
Nie wsluchuje sie zbytnio w te 3 cylindrowe silniki bo wydaja ogolnie nieprzyjemne dla ucha dzwieki.Jak dla mnie to takie odglosy jakby byly zepsute i mialy sie za chwile rozleciec. Cos pomiedzy Wartburgiem kosiarka a Trabantem , ale to tylko moje subiektywne odczucia.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-04-14 21:04:46, Bigelektron pisze:
Czymkolwiek bys nie nagrywal to poziom szumow uniemozliwia jakakolwiek identyfikacje , pozatym wazne jest skad dobiegaja poszczegolne dzwieki , a tego juz nie nagrasz. Poslucham w poniedzialek silnika takiego Yarisa i napisze czy cos w nim klekocze. Nie wsluchuje sie zbytnio w te 3 cylindrowe silniki bo wydaja ogolnie nieprzyjemne dla ucha dzwieki.Jak dla mnie to takie odglosy jakby byly zepsute i mialy sie za chwile rozleciec. Cos pomiedzy Wartburgiem kosiarka a Trabantem , ale to tylko moje subiektywne odczucia.

tak jak juz wcześniej pisałem stuki zwiększyły intensywność po czyszczeniu przepustnicy środkiem liqi moly, wiec wczoraj odłączyłem akumulator na 10min w celu skasowania komputera i co mnie zdziwiło po ponownym odpaleniu silnika i ruszeniu stuki byly prawie nie słyszalne (pomimo zimnego silnika).
czy wobec powyższego przyczyna stuków może byc zly skład mieszanki, wcześniej miałem błędy katalizatora PO420 ktore jak na razie nie występują.
czy moze byc uszkodzony czujnik spalania sutkowego a komputer tego nie wykrywa (spalanie jest na normalnym poziomie ok.5,0- 5,5l przy jeździe do 90km/h w dwie osoby)

P.S.
przepraszam ze tak wałkuje ten problem ale strasznie mnie to denerwuje.

Cytat:
2012-04-16 15:53:42, xtp pisze:
tak jak juz wcześniej pisałem stuki zwiększyły intensywność po czyszczeniu przepustnicy środkiem liqi moly, wiec wczoraj odłączyłem akumulator na 10min w celu skasowania komputera i co mnie zdziwiło po ponownym odpaleniu silnika i ruszeniu stuki byly prawie nie słyszalne (pomimo zimnego silnika). czy wobec powyższego przyczyna stuków może byc zly skład mieszanki, wcześniej miałem błędy katalizatora PO420 ktore jak na razie nie występują. czy moze byc uszkodzony czujnik spalania sutkowego a komputer tego nie wykrywa (spalanie jest na normalnym poziomie ok.5,0- 5,5l przy jeździe do 90km/h w dwie osoby) P.S. przepraszam ze tak wałkuje ten problem ale strasznie mnie to denerwuje.

Raczej dziadowskie paliwo.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-04-16 23:49:50, Bigelektron pisze:
Raczej dziadowskie paliwo.

od kilku dniu jeżdżę na vervie i nadal to samo z tym ze zauważyłem w rejonie kolektora dolotowego wycieki oleju (mokry także rozrusznik)

nie sa to jakieś spore wycieki (nie ma plam w garażu) ale ślady sa widoczne na silniku wiec mam pytanie do Ciebie "Bigelektron" czy te cwierkania tylko przy dodawaniu gazu moga byc związane z uszkodzeniem uszczelki kolektora dolotowego czy tez uszczelki głowicy?

w oleju niema śladów płynu chłodzącego,korek czysty.
czy te wycieki mogą być tez przyczyna bledu katalizatora P0420 gdyż do układu dolotowego dostaje sie olej?

powyższa przyczyna może chyba tez wyjaśnić to iz po czyszczeniu przepustnicy ćwierkania zwiększyły natężenie jako iz wypłukał sie osad i zabrudzenie a tym samym zwiększył nieszczelności.

wydaje mi sie iz dźwięk podczas jazdy jakby pochodził własnie z tego rejonu

dziękuje za wszelkie sugestie

[ wiadomość edytowana przez: xtp dnia 2012-04-18 21:14:27 ]

Cytat:
2012-04-18 21:12:12, xtp pisze:
od kilku dniu jeżdżę na vervie i nadal to samo z tym ze zauważyłem w rejonie kolektora dolotowego wycieki oleju (mokry także rozrusznik) nie sa to jakieś spore wycieki (nie ma plam w garażu) ale ślady sa widoczne na silniku wiec mam pytanie do Ciebie "Bigelektron" czy te cwierkania tylko przy dodawaniu gazu moga byc związane z uszkodzeniem uszczelki kolektora dolotowego czy tez uszczelki głowicy? w oleju niema śladów płynu chłodzącego,korek czysty. czy te wycieki mogą być tez przyczyna bledu katalizatora P0420 gdyż do układu dolotowego dostaje sie olej? powyższa przyczyna może chyba tez wyjaśnić to iz po czyszczeniu przepustnicy ćwierkania zwiększyły natężenie jako iz wypłukał sie osad i zabrudzenie a tym samym zwiększył nieszczelności. wydaje mi sie iz dźwięk podczas jazdy jakby pochodził własnie z tego rejonu dziękuje za wszelkie sugestie [ wiadomość edytowana przez: xtp dnia 2012-04-18 21:14:27 ]

No niema mozliwosci zdiagnozowania cwierkania nie osluchujac silnika na zywo.
Mozesz miec beben VVTi do wymiany i bedzie takie pojedyncze cwierk cwierk lub stuk stuk po wcisnieciu gazu do dechy ale szkoda gdybac bo tego moze jest morze...Moze ktos uszczelnial pokrywe rozrzadu i nalozyl silikonu tam gdzie nie trzeba i teraz napinacz nie dziala prawidlowo...
Jedno jest pewne gdyby dolot byl nieszczelny to by ci wywalilo p01701 i bylyby inne objawy jak wypadajace zaplony na biegu jalowym.I p0420 tez nie daje zadnych objawow.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-04-18 22:10:17, Bigelektron pisze:
No niema mozliwosci zdiagnozowania cwierkania nie osluchujac silnika na zywo. Mozesz miec beben VVTi do wymiany i bedzie takie pojedyncze cwierk cwierk lub stuk stuk po wcisnieciu gazu do dechy ale szkoda gdybac bo tego moze jest morze...Moze ktos uszczelnial pokrywe rozrzadu i nalozyl silikonu tam gdzie nie trzeba i teraz napinacz nie dziala prawidlowo... Jedno jest pewne gdyby dolot byl nieszczelny to by ci wywalilo p01701 i bylyby inne objawy jak wypadajace zaplony na biegu jalowym.I p0420 tez nie daje zadnych objawow.

mozesz miec racje z tym bebnem vvti gdyz przy ruszaniu i zmianie biegu z 1 na 2 samochód wolno schodzi z obrotów i potrafi zawyć (choc dzieje sie to tylko na 1 biegu)

Cytat:
2012-04-19 20:55:03, xtp pisze:
mozesz miec racje z tym bebnem vvti gdyz przy ruszaniu i zmianie biegu z 1 na 2 samochód wolno schodzi z obrotów i potrafi zawyć (choc dzieje sie to tylko na 1 biegu)

Pojedz do najblizszego ASO Toyoty i niech go osluchaja lub niech ci odpala testowego i posluchaj czy chodzi tak samo , bo prawdopodobnie tak ma byc.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-04-19 23:55:27, Bigelektron pisze:
Pojedz do najblizszego ASO Toyoty i niech go osluchaja lub niech ci odpala testowego i posluchaj czy chodzi tak samo , bo prawdopodobnie tak ma byc.

słuchałem tego samego silnika w innym samochodzie i niema takich objawów,bylem także u mechanika ale ten sie poddał co do określenia przyczyny.
tutaj dźwięk w dobrej jakości bezpośrednio z komory silnika , ćwierkanie występuje przy obciążeniu silnika np.ruszanie.

dźwięk:
http://www.2shared.com/audio/Cytns0xe/Untitled_1.html?

Cytat:
2012-04-21 08:24:12, xtp pisze:
słuchałem tego samego silnika w innym samochodzie i niema takich objawów,bylem także u mechanika ale ten sie poddał co do określenia przyczyny. tutaj dźwięk w dobrej jakości bezpośrednio z komory silnika , ćwierkanie występuje przy obciążeniu silnika np.ruszanie. dźwięk: http://www.2shared.com/audio/Cytns0xe/Untitled_1.html?

Ja tam slysze jakby korby tlukly na sworzniach lub panewkach, czyli silnik do wymiany.
Ale moze byc zupelnie inaczej...poprostu na nagraniu zawsze slychac inaczej niz w rzeczywistosci, pozatym nie slychac skad te stuki dobiegaja.
W kazdym razie jezeli to panewki to po niedlugim czasie obroci panewke i juz bedziesz wiedzial co jest powodem.A jezeli sworznie to beda stukac jeszcze dlugo zanim cos sie rozleci.
Poszukaj mechanika co potrafi osluchiwac silniki , a nie wymieniacza z lapanki.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2012-04-22 00:09:28, Bigelektron pisze:
Ja tam slysze jakby korby tlukly na sworzniach lub panewkach, czyli silnik do wymiany. Ale moze byc zupelnie inaczej...poprostu na nagraniu zawsze slychac inaczej niz w rzeczywistosci, pozatym nie slychac skad te stuki dobiegaja. W kazdym razie jezeli to panewki to po niedlugim czasie obroci panewke i juz bedziesz wiedzial co jest powodem.A jezeli sworznie to beda stukac jeszcze dlugo zanim cos sie rozleci. Poszukaj mechanika co potrafi osluchiwac silniki , a nie wymieniacza z lapanki.

ok. czy przypadku gdyby tłukły korby na sworzniach lub panewkach czy nie powinno być to słychać także podczas gazowania na postoju?
stuki słychać tylko pod obciążeniem przy ruszaniu.
czy może to być także uszczelka pod głowicą o czym świadczą wycieki w rejonie kolektora dolotowego?

Cytat:
2012-04-22 09:26:42, xtp pisze:
ok. czy przypadku gdyby tłukły korby na sworzniach lub panewkach czy nie powinno być to słychać także podczas gazowania na postoju? stuki słychać tylko pod obciążeniem przy ruszaniu. czy może to być także uszczelka pod głowicą o czym świadczą wycieki w rejonie kolektora dolotowego?

A uszczelki nie byloby slychac takze po przegazowaniu na postoju?
Zrozum ze ta dyskusja jest bezcelowa jalowa i bez sensu....
Na forum piszemy o objawach na podstawie ktorych droga eliminacji mozna cos ustalic lub chociazby zblizyc sie do sedna lub zawezic obszar poszukiwan.
Wszelakie dysputy o dzwiekach nie maja zadnego sensu i niczego nie wnosza .
Koniec KROPKA ZAMYKAMY TEMAT Gdyz dalsze rozwazania sa bez sensu.
Mnie tez cos chrupie w stawie barkowym ale nie mecze lekarzy na forum zeby mi powiedzieli na podstawie nagrania czy to wynik kontuzji na treningu czy reumatyzmu czy moze mam raka stawu.

Jak bede chcial sie dowiedziec to pojde na roentgena

-----------------
Naprawa elektroniki.

objechałem w okolicy 4 mechaników (w ASO jeszcze nie bylem) diagnozy rożne,jeden twierdził iz do wymiany samo regulatory ,drugi stanowczo zaprzeczał iz na pewno nie to ale nie potrafił zlokalizować przyczyny ,
trzeci stawiał na skrzynie biegów (walek atakujacy) ale nie byl pewny w 100% stwierdził takze iz może to byc uszkodzony katalizator jako iz czasem własnie pojawia sie błąd P420 ponadto wpada on brzęcząca wibracje podczas ruszania przy 1500obr/min
czwarty stwierdził iz prawdopodobnie jest to zbyt niski poziom oleju w skrzyni wiec zacznę własnie od sprawdzenia stanu i wymiany oleju na AMSOIL 75W90 GL4 , później kolej na katalizator...
luz na panewkach jak i sworzniach według wszystkich czterech odpada.

Cytat:
2012-04-22 00:09:28, Bigelektron pisze:
Ja tam slysze jakby korby tlukly na sworzniach lub panewkach, czyli silnik do wymiany. Ale moze byc zupelnie inaczej...poprostu na nagraniu zawsze slychac inaczej niz w rzeczywistosci, pozatym nie slychac skad te stuki dobiegaja. W kazdym razie jezeli to panewki to po niedlugim czasie obroci panewke i juz bedziesz wiedzial co jest powodem.A jezeli sworznie to beda stukac jeszcze dlugo zanim cos sie rozleci. Poszukaj mechanika co potrafi osluchiwac silniki , a nie wymieniacza z lapanki.

podzielam wypowiedź Bigelektrona