MotoNews.pl

Toyota Yaris - świecąca się kontrolka ciśnienia oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Chciałbym poniżej opisać sytuację dotyczącą Toyoty Yaris i zapytać o Wasze pomysły na rozwiązanie tej sytuacji (naprawę).

U dilera samochodów została zakupiona Toyota Yaris, rocznik 2000, pojemność 1.0. bez instalacji gazowej. Sprowadzona ona została z Włoch. Po pierwszym dniu bezproblemowej jazdy i w sumie nawet zachwycaniu się cicho pracującym silnikiem pojawiły się problemy. Polegają one na najpierw chwilowym zapalaniu się kontrolki ciśnienia oleju, a już obecnie na świeceniu jej cały czas. Dodatkowo cicha praca silnika zamieniła się w o wiele głośniejszą. Zapytać chciałbym:

1) Czego objawem mogą być opisane przeze mnie objawy? Z tego co czytałem to może być to kwestia od po prostu złego oleju, poprzez filtr oleju na pompie oleju kończąc. Zapewne jeszcze i mogą być tutaj diagnozy o które właśnie Was proszę. Od czego tutaj zacząć i czy da się coś zbadać samemu czy lepiej jednak u mechanika?

2) Czy jest możliwe, aby taką usterkę w jakiś sposób zakamuflować by objawiła się ona dopiero po kilku dniach od sprzedaży samochodu? Póki co nikogo oskarżać nie chcę, ale jednak dziwne, że akurat po jednym dniu jazdy samochodem wyskoczyło coś takiego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, oczywiście będę uczestniczył w ewentualnej dyskusji tutaj.

Zaczac nalezy od sprawdzenia czy kontrolka sie zaswieca w wyniku np uszkodzenia czujnika lub przetartej do masy wiazki,czy poprostu siada cisnienie oleju, wykonac pomiar wkrecajac zegar pomiarowy zamiast czujnika cisnienia oleju.
Jezeli w momencie swiecenia kontrolki slychac jak rechocza panewki tzn ze cisnienia niema.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer