MotoNews.pl

Toyota Avensis 2008r. centralny zamek nie zamyka z pliota

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Toyota Avensis 2008r. 1.8 benzyna. centralny zamek nie zamyka z pilota, na wyświetlaczu w zegarach cały czas wyświetla się symbol otwartych drzwi kierowcy i pasażera. Pozostałe drzwi i klapa nie reagują na otwieranie- nie wyświetla na ekranie pozycji czy otwarte czy zamknięte. Namierzyłem kabel od krańcówki (ten od drzwi kierowcy) i idzie on przy progu do złącza a później gdzieś pod deskę, tylko gdzie? Czy bezpośrednio do zegarów ? czy jest jakiś moduł który odbiera te sygnały i dopiero przekazuje na zegary???

Cytat:
2012-05-01 16:00:58, albus pisze:
Toyota Avensis 2008r. 1.8 benzyna. centralny zamek nie zamyka z pilota, na wyświetlaczu w zegarach cały czas wyświetla się symbol otwartych drzwi kierowcy i pasażera. Pozostałe drzwi i klapa nie reagują na otwieranie- nie wyświetla na ekranie pozycji czy otwarte czy zamknięte. Namierzyłem kabel od krańcówki (ten od drzwi kierowcy) i idzie on przy progu do złącza a później gdzieś pod deskę, tylko gdzie? Czy bezpośrednio do zegarów ? czy jest jakiś moduł który odbiera te sygnały i dopiero przekazuje na zegary???

Nie zamyka bo masz sygnal otwartych drzwi.
Odlacz najpierw wylacznik przedniej klapy ten z alarmu, jak nie pomoze to odlaczaj po kolei ten od drzwi ..nawet nie musisz odlaczac wystarczy jak odkrecisz ta gwiazdke mocujaca wylacznik do slupka.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

TAK TAK ja wiem że przy tym sygnale nie otwartych drzwi nie zamknę centralnego. Wyłącznik klapy sprawdzę, a wyłączniki z drzwi przednich wykręcałem (torx) i nic nie pomaga, robiłem zworką próbę do masy każdy z tych dwóch drzwi ale nie ma efektu-na zegarach wyświetla przednie oba drzwi otwarte. Tak jakby gdzieś nie było przejścia z drzwi do ??? no właśnie dokąd te sygnały z 4drzwi i klapy tył idzie?? Pewnie bez zdjęcia deski się nie obejdzie :/

Cytat:
2012-05-01 21:53:50, albus pisze:
TAK TAK ja wiem że przy tym sygnale nie otwartych drzwi nie zamknę centralnego. Wyłącznik klapy sprawdzę, a wyłączniki z drzwi przednich wykręcałem (torx) i nic nie pomaga, robiłem zworką próbę do masy każdy z tych dwóch drzwi ale nie ma efektu-na zegarach wyświetla przednie oba drzwi otwarte. Tak jakby gdzieś nie było przejścia z drzwi do ??? no właśnie dokąd te sygnały z 4drzwi i klapy tył idzie?? Pewnie bez zdjęcia deski się nie obejdzie :/

Nie rozumiem twojego toku myslenia....
Wylaczniki drzwiowe zwieraja do masy w momencie otwarcia drzwi,kazdy wylacznik jest odseparowany dioda od pozostalych i laduja w body Ecu a stamtad info na zegary.
Czasami montazysci alarmow zwieraja wszystkie wylaczniki razem i lacza z klapowym,wtedy zwarcie klapowego np zasniedzialy powoduje zwarcie pozostalych obwodow , a skoro sa zwarte to dalsze zwieranie nie daje efektu.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Ok, rozumiem z tym , że jeśli byłoby tak jak mówisz z tym klapowym, to czy pokazywałoby otwarte 2 przednie drzwi non stop?? PS możesz mi wyjaśnić to że przy otwartych drzwiach każdy wyłącznik jest odseparowany diodą? nie rozumiem tego za bardzo, ale liczę na fachową pomoc. Czy z każdych drzwi kabelki idą każdy oddzielnie do Body czy po drodze coś się z czymś łączy? dzięki wielkie,

Cytat:
2012-05-01 23:35:03, albus pisze:
Ok, rozumiem z tym , że jeśli byłoby tak jak mówisz z tym klapowym, to czy pokazywałoby otwarte 2 przednie drzwi non stop?? PS możesz mi wyjaśnić to że przy otwartych drzwiach każdy wyłącznik jest odseparowany diodą? nie rozumiem tego za bardzo, ale liczę na fachową pomoc. Czy z każdych drzwi kabelki idą każdy oddzielnie do Body czy po drodze coś się z czymś łączy? dzięki wielkie,

Kazdy oddzielnie idzie do body lub do integration relay , ktory jest przykrecany do body ,ale czasem montazysci jak sie wpinaja alarmem to laczazystko pod jeden przewod do centralki alarmu

-----------------
Naprawa elektroniki.

Ok sprawdzę to , ale czy skoro łączą wszystkie w jeden to poprawnie wyświetla się stan otwarcia poszczególnych drzwi..?

Cytat:
2012-05-02 10:07:21, albus pisze:
Ok sprawdzę to , ale czy skoro łączą wszystkie w jeden to poprawnie wyświetla się stan otwarcia poszczególnych drzwi..?

No pisales ze ci wyswietla obydwa przednie drzwi jako otwarte, tzn ze na obwodach przednich jest zmasowany sygnal.
A wogole rozroznial kiedykolwiek prawe lewe bo wydaje mi sie ze w Toyocie nie rozroznia tylko zapala ikone, a niemam teraz z czym porownac.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Tak pisałem i tak jest oba muszą być zmasowane, a masując "tylne kabelki" brak reakcji. przewody "przedzwaniałem i ich droga sięga pod deskę i dalej już nie sięgam ani wzrokiem ani ręką. Będę zdejmował deskę niedługo... PS. Auto zastałem z takim stanem i nie potrafię powiedzieć czy kiedykolwiek rozróżniał. no i oczywiście powypadkowy to jest sprzęt..

Cytat:
2012-05-02 22:45:36, albus pisze:
Tak pisałem i tak jest oba muszą być zmasowane, a masując "tylne kabelki" brak reakcji. przewody "przedzwaniałem i ich droga sięga pod deskę i dalej już nie sięgam ani wzrokiem ani ręką. Będę zdejmował deskę niedługo... PS. Auto zastałem z takim stanem i nie potrafię powiedzieć czy kiedykolwiek rozróżniał. no i oczywiście powypadkowy to jest sprzęt..

Sprawdz najpierw ten wylacznik przedniej klapy od alarmu, a potem gdzie sie wpieli z alarmem zanim zaczniesz rozbierac.
Idz po kablu od diody alarmu znajdziesz centralke a potem po kablach dokad ida.

-----------------
Naprawa elektroniki.