| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
treborzg Previa II, 2.0 D4D Zielona Góra | 2012-05-16 17:38:18 Zapomniałem dodać - rocznik 2002. |
treborzg Previa II, 2.0 D4D Zielona Góra | 2012-05-19 21:43:56 Jeszcze nie sprawdzałem po kablach ponieważ dojście jest do tego kompresora bardzo paskudne. Jest upchnięty na samym dole a i z kanału też nie jest najlepiej. Zobaczę, może po zdjęciu koła i nadkola będzie lepiej.
Niemniej jednak próbowałem zczytać ten kod błędów tak jak opisałeś. Diody na "Auto", "A/C" i "Front" oraz wszystko na wyświetlaczu zaczęło jednostajnie migać. Tak więc z tego migania chyba nic się nie odczyta. Ale ... na wyświetlaczu klimatronika po lewej stronie wyświetliła mi się cyfra "21" (może to oto chodziło ?), a pozostałe rysunki nawiewu itp. dalej na wyświetlaczu mrugały. Co o tym sądzisz ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-05-19 22:59:49
tak to kod 21 solar sensor ale innego nie bylo tylko 21? Tzn ze elektrycznie sterownik nie widzi bledow. |
treborzg Previa II, 2.0 D4D Zielona Góra | 2012-05-20 15:55:35 Sprawdzałem tak 2 razy i wyświetlało tylko "21".
Na wszelki wypadek sprawdzę jutro jeszcze raz. A tak poza tym jeżeli sterownik nie widzi elektrycznego błędu a klimatyzacja się nie załącza a słychać jakby silnik dostawał lekkiego oporu po załączeniu i wyłączeniu to jeszcze mogę posprawdzać ? |
treborzg Previa II, 2.0 D4D Zielona Góra | 2012-05-21 21:20:34 Sprawdzałem dzisiaj jeszcze raz i wyświetlało tylko "21".
Ponadto, u mnie na schemacie, co prawda od avensis ale ten sam typ silnika i rocznikowo "21" oznacza: "Glow Plug Output Overload". Czyżby inna była numeracja kodów, błędów ? Miałem dzisiaj chwilę i sprawdziłem miernikiem czy przekaźnik dostaje prąd i ... do przekaźnika dochodzi ?! |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-05-21 23:53:01
Co ty kody z klimy odczytujesz z tabeli kodow silnika//??
Glow plug to swiece zarowe. A kod 21 w klimie to solar sensor i zawsze jest gdy czujnik nie jest nasloneczniony -taki blad programowy-nie swiadczy o niesprawnosci. Sprawdz to co juz napisalem samo sie nie sprawdzi. [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2012-05-21 23:55:20 ] |
asakowski Wrocław | 2013-04-25 07:15:32 Witam!
Dopiero co miałem identyczny problem. Komputer nie widział problemu - tylko zgłaszał kod 21, czyli czujnik nasłonecznienia, a po włączeniu po około 2-3ch sekundach się wyłączał (zaczynała mrugać kontrolka na przycisku i nie włączało klimy). Problem sam rozwiązałem po kilkunastu minatach z instrukcją serwisową. W moim przypadku uszkodzony był przekaźnik sterujący sprzęgłem kompresora - najpierw sprawdziłem samo sprzęgło zamykając zasilanie poprzez ampreromierz bezpośrednio z akumulatora (słychać dość charakterystyczne stuknięcie przy yłączonym silniku zaraz po podaniu napięcia +12V na odpowiedni styk). Przekaźnik znajdziecie w skrzynce po środku nad silnikiem - jest ich kilka, ale ten od klimy jest mniej więceje po środku - 2 mniejsze przekaźniki w centralnej części tej skrzynki. patrząc od przodu samochodu, to lewy to sprzęgło kompresora, prawy to klakson. Najprościej zamienić jes ze sobą jeśli klakson działa, to i sprzęgło zadziała. Nie mając czasu na latanie i szukanie identycznego kupiłem jakiś od Audi o identycznym rozstawie końcówek, tyle, że z 5 pinami (styki przełączane - w previi ten przekaźnik jest 4 pinowy - cewka + styk zwierny tylko) i wyłamałem zbędny pin - nie da się wsadzić tego 5 pinowego w gniazdo w skrzynce, bo nie ma miejsca na ten 5 pin. Cała naprawa kosztowała mnie 50zł. Pozdrawiam wszystkich Prevkowiczów. Artur |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-04-25 08:28:02
No i dalej bedziesz mial ten kod 21
A przekaznik faktycznie moze byc dowolny najwyzej sie szybciej spali jak styki beda o mniejszym obciazeniu. |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-04-26 23:31:01 Hej
W mojej rav-ce po zimie nie działa kliama , włączam i nic , kontrolka zapala się ale nic się nie dzieje . Od czego zacząć sprawdzanie ? Tej zimy prawie wcale nie wł. klimy , może to jakaś wskazówka . RAV 4 , 2005 , 2,0D4D |
syd Tychy | 2013-04-27 01:01:02
zaczni od podjechania gdzieś do serwisu klimatyzacji,gdziekolwiek gdzie naprawiają klime,niech sprawdzą czy jest gaz w układzie,jeśli nie ma to niech napełnią z dodatkiem barwnika UV do sprawdzania szczelności,chyba że zaraz przy napełnianiu wyjdzie jakaś nieszczelność to masz problem rozwiązany,jeśli zaraz nie będzie widać wycieku a klima zacznie chłodzić to pojeździ aż znowu przestanie chłodzić, jedź ponownie sprawdzić gdzie jest wyciek.od tego zacznij. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-04-27 11:56:06
Na poczatek nacisnij na wentyl tam gdzie sie podpina maszyne do klimy ,powinno mocno psiknac -reka mokra, jak tylko troche dmuchnie to gazu nima. |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-04-29 16:13:11 To te dwa wentle pod kapturkami z L i H po lewej stronie ? Jak tak to gazu nima |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-05-01 11:50:03
calkiem nima czy troche psiknelo? Trzeeba jak najszybcie dobic z koloryzatorem bo jak sie wentyle pozapadaja to wejdzie wilgoc i bedzie dryer do wymiany a on czasem jest wymienny a w niektorych modelach z chlodnica.Jezeli jest nawet niewielkie nadcisnienie to jeszcze wilgoc nie wejdzie bo zawory trzymaja.Wilgoc zalawi kompresor i zawor rozprezny na amen. Po dobiciu z koloryzatorem tez ci po jakims czasie ucieknie ale bedzie wiadomo ktoredy Chyba ze juz wczesniej to zrobiono to trzeba teraz zlokalizowac wyciek.Czasami wyciek widac golym okiem -slady po oleju ktory wyciska wraz zgazem z ukladu. |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-05-02 00:54:14 O.K Dzięki
Jeśli dobrze nacisnąłem to gazu brak . Jadę jutro napełnić układ i zobaczymy . Czy w takim razie trzeba uzupełnić olej w klimie czy nie ? Ktoś wie ile czynnika wchodzi i oleju ? Wolę zapytać jak by w serwisie jakiś bęcwał pracował
PS. ile wytrzyma klima nie napełniana ? Znaczy się nie serwisowana [ wiadomość edytowana przez: BlackC dnia 2013-05-02 00:56:30 ] [ wiadomość edytowana przez: BlackC dnia 2013-05-02 00:57:07 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-05-03 14:16:50
Generalnie olej zapodaje sie przy wymianie kompresora lub gdy uklad zostal gwaltownie otwarty np podczas wypadku. Ile gazu i oleju to sa tabele do kazdego modelu i kazdy kto klimy napelnia ma te informacje. Pytasz o to ile wytrzyma uklad otwarty do atmosfery? Niewiele jak zlapie wilgoc to momentalnie zakoroduje zawor rozprezny i kompresor potem pojda opilki i wszystko szlag trafi.Pozniej trzeba plukac uklad i wymienic uszkodzone elementy i popchlaniacz wilgoci. Natomiast nawet jak niema gazu w ilosci potrzebnej do zadzialania ale jest na tyle ze dociska wentyle w gniazdach to uklad jest hermetyczny i wilgoc nie wejdzie. |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-05-03 20:35:52 Chodzi mi o to ile lat bez uzupełniania czynnika da radę działać klima . Czy to że przynajmniej 5 lat czynnik nie był uzupełniany może wytłumaczyć awarie ? |