Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2012-09-10 22:40:09 Nie ma korka. Samo ma się odpowietrzyć.
Gazior jest ? Zagrzej silnik, włącz ogrzewanie na maksa i przepałuj solidnie po 6000obr. Pozdro. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-10 23:04:01 instalacji gazowej nie mam zamontowanej; no to jutro nim pojeżdżę i sprawdzę czy się samo odpowietrzy |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-11 18:37:53 przegoniłem dziś pojazd trochę na obwodnicy wokół miasta, pojeździłem od ronda do ronda kilka razy, na wysokich obrotach, ale na razie nie ma żadnego efektu, nic nie grzeje; poza tym znalazłem w instrukcji haynesa, że do mojego modelu powinno wejść 6.5 litra płynu chłodniczego, a mi weszło tylko 4.1 litra (łącznie ze zbiornikiem wyrównawczym), czyli mam 2.4 litra powietrza w układzie chłodniczym; nadto znalazłem wątek gdzie był podobny problem - https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=240543 - jednak tam użytkownik PDD gdy się dowiedział, że może mieć zapowietrzony układ, to jakoś od razu go odpowietrzył, bez czekania aż układ się odpowietrzy w czasie jazdy, niestety nie napisał jak |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-11 22:21:42 Linek, może spróbuję ten drugi sposob co podałeś - łatwiejszy mi się wydaje; piasek101, z bloku silnika płynu nie spuszczałem, bo nie wiem gdzie jest korek spustowy, spuszczałem tylko korkiem który jest na dole chłodnicy |
piasek101 Piaski | 2012-09-11 22:26:21 No to zostawiłeś płyn w bloku - właśnie ok 2 litry. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-12 07:42:47 jeżeli zostało mi 2 litry płynu w bloku i system jednak nie jest zapowietrzony, to w takim razie czemu ogrzewanie przestało działać |
piasek101 Piaski | 2012-09-12 22:02:22 Czyli trochę brakuje.
Układ (otwórz zawór nagrzewnicy) sam się odpowietrzy - utrzymuj max w zbiorniczku wyrównawczym. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-15 20:06:39 piasek101 - co to znaczy "otwórz zawór nagrzewnicy", jak mam to otworzyć?, nie za bardzo wiem, gdzie to jest |
![]() dziadek_tadeusz TOYOTA DRIVER Toyota Camry x2 Wojnów k Siedlec | 2012-09-15 20:50:43 Na desce rozdzielczej masz pokrętło z takim niebieskim i czerwony, przekręć na czerwone i będzie otwarty, a inaczej to po prostu nastaw na grzanie. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-16 14:43:07 wczoraj wstawiłem nowy termostat ale oczywiście nic to nie dało i dalej nie grzeje; w kabinie pod kierownicą, obok prawego kolana kierowcy, tak jakby na boku środkowej konsoli, znajdują się dwie miedziane rurki, które biegną od ściany grodziowej w dół i w głąb środkowej konsoli - niestety nie znam się na tym ale może to są rury z płynem chłodzącym do nagrzewnicy, która jak mi się zdaje jest pod środkową konsolą - gdy dzisiaj po jeździe samochodem dotykałem tych rur, to u góry, tam przy samej ścianie grodziowej były dość ciepłe ale tylko tam, a już niżej w kierunku wnętrza kabiny były całkiem zimne; może więc płyn chłodniczy tylko cyrkuluje pod maską, a z jakiegoś powodu poza ścianę grodziową do nagrzewnicy już nie dociera; pytanie, czy coś z tym można zrobić? |
syd Tychy | 2012-09-16 17:19:17 pewnie to błoto co było w chłodnicy zapchało Ci nagrzewnicę i nie przeływa przez nią płyn,teraz pozostaje Ci spróbować przepłukać nagrzewnicę albo z węża albo karcherem ,może pomoże a jak nie to będziesz musiał wymienić nagrzewnicę. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-16 19:16:29 spróbuję wężem przepłukać, ale skoro i tak to wszystko będę czyścił to mam jeszcze jedno pytanie - w którym dokładnie miejscu na bloku silnika znajduje się korek spustowy płynu chłodniczego? bo może i tam trochę szlamu siedzi, to bym wypuścił |
piasek101 Piaski | 2012-09-16 21:41:44 Korek jest prawie na środku bloku - od strony grodzi - taka śrubka.
Zobacz czy cięgno od grzania otwiera zawór nagrzewnicy - bo może zawór się nie otwiera. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-16 22:00:55 jak rozumiem skoro korek spustowy na bloku silnika jest od strony grodzi, to dostęp do korka jest tylko od spodu auta?
pokrętło od nawiewu i linkę dzisiaj oglądałem i jak się rusza pokrętłem to wysuwa się linka z pancerza i przesuwa taki metalowy element na takiej czarnej kostce, więc chyba zawór się otwiera |
piasek101 Piaski | 2012-09-19 21:12:33 Tak od spodu. |
carinae20gli ![]() toyota carina e zamość | 2012-09-21 20:12:04 chciałbym wszystkim tutaj bardzo podziękować za porady; w tym tygodniu jeździłem na plukankach, odkamieniaczach no i płukałem wężem ogrodowym układ chłodniczy i jak dziś po raz kolejny wężem wpuszczałem wodę pod ciśnieniem, to w końcu nagrzewnica się odkorkowała i puściła cały szlam jaki w niej siedział i zatykał i woda wreszcie przebiła się przez nagrzewnicę; ogrzewanie działa aż parzy, ostatnio tak pewnie działało jak auto wyszło z fabryki; jeszcze raz dziękuję za pomoc |