MotoNews.pl

Problem z elektryką 2107 - brak kierunkowskazów POMOCY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam Ładę 2107 z 1989 roku.
Mam problem, polegający na tym, że po włączeniu kierunkowskazów (prawy lub lewy) nic nie działa
Natomiast awaryjne po włączeniu przełącznika działają normalnie.
Co może być przyczyną ? Będę wdzięczny za pomoc !!! Jestem użyutkownikiem Łady dopiero od miesiąca.

[ wiadomość edytowana przez: yasmin1980 dnia 2012-11-14 23:10:50 ]

Ręki nie dam, więc niech koledzy potwierdzą ale do kierunków jest oddzielny przerywacz od tego od awaryjnych, to takie czarne pudełko pod deską po lewej stronie nad nadkolem i to od niego bym zaczął albo cos z kostką od wyłączników przy kierownicy, albo same przełączniki

pzdr

Może w kwestii wyjaśnienia. Przestał działać również obrotomierz oraz wskaźnik ładowania i inne kontrolki na desce rozdzielczej - pali się tylko kontrolka od świateł drogowych i długich i podświetlenie deski rozdzielczej. Oprócz tego nio więcej się nie świeci.
Może to problem który łącznie występuje i dotyczy również kierunków ?

hehe to może poprostu rozłączyły się kostki przy skrzynce bezpieczników (od dołu pod schowkiem) albo jakims dziwnym trafem kostki za deską rozdzielcza

Od dołu pod schowkiem jest dojście do skrzynki ?
Sprawdę w takim razie jak to wygląda w kwestii kostek. Bo wszystko działało i nagle przestało.
Rozumiem, że obrotomierz tez w takim wypadku przestaje działać ?

Miałem identyczną sytuacje - spalił się bezpiecznik. Nie pamiętam jaki numer, poszukaj spalonego

Cytat:
2012-11-15 11:32:11, mylkus3 pisze:
Miałem identyczną sytuacje - spalił się bezpiecznik. Nie pamiętam jaki numer, poszukaj spalonego

Hehe, właśnie miałem napisać, że przy problemach z niedziałającą elektryką zawsze zaczynam od sprawdzenia bezpieczników...

Bezpieczniki sprawdzone i wymienione wszystkie Niestety to nie pronlem bezpieczników - tak jak pisałem awaryjki działają.
Nie działa:
- kierunkowskazy,
- obrotomierz,
- wskaźnik napięcia ładowania,
- kontrolki na desce rozdzielczej (oprócz świateł mijania i długich),

Awaryjne i kierunki mają ten sam przerywacz, lecz osobne bezpieczniki. Sprawdź jeszcze kostki przyłączeniowe pod skrzynką bezpieczników. I upewnij się co do sprawności bezpiecznika nr 10.

Ja obstawiam uszkodzenie skrzynki bezpiecznikow. W środku jest kilka poziomów ścieżek połączonych łącznikami. I właśnie na nich niema przejścia. Rozebrać, wyczyścić, dogiąć. I już działa.

Dzisiaj postaram się rozprawić z tym problemem... efekty opiszę wieczorem

No to czekamy na relację, sam jestem ciekawy efektu. Powodzenia !

A więc wszystko działa - faktycznie walnięty był bezpiecznik nr 10 Dziwne, bo wcześniej miałem wrażenie, że jest OK.
Wszystko świeci, tylko miałem problemy z plastikowymi oprawkami żarówek - nie stykały.. ale to chyba normalne w Ładach ???
Generalnie dziś mogłem zrobić rajd po mieście Bo wiecie - bez świateł nie bardzo się dało wehikułem wyjechać

Wielkie dzięki za pomoc wszystkim !!!!!!

No widzisz Po tych bezpiecznikach ciężko jest poznać czy są spalone - trzeba poruszać tą blaszką która się przepala.

No to kolega yasmin1980 sprawdzał te bezpieczniki jak kpt. Wrona co lądował samolotem na brzuchu w Warszawie.