Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-10-03 17:39:22 Uwaga !!! poniewaz na corolla club pojawil sie bardzo ladny opis, wymiany tarcz i klockow w E11, postanowilem zamiescic go i tutaj oczywiscie za zgoda autora opisu
Autorem opisu jest Szpulek Oto opis : Kupilem tarcze brembo oraz klocki textar: ![]() ![]() ![]() Na poczatek nalezalo uzbroic sie w klucze 14 i 17 (plaskie i nasadowe) oraz do kol... Auto na podnosnik. Sciagamy kolo. Widzimy cos takiego. ![]() Kluczem 14 odkrecamy dwie sruby (kontrujemy 17tka). ![]() ![]() Powoli sciagamy zacisk i wyciagamy stare klocki. Mamy cos takeigo: ![]() Nastepnie kluczem 17tka odkrecamy dwie sruby jarzma. Uwaga. Sruby sa zazwyczaj mocno zapieczone. Trzeba uwazac, zeby ich nie zerwac. Ja odkrecalem je kluczem dynamometrzycznym z momentem 120Nm bo nie bylo szans ich odkrecic. Oczywiscie dostaly mocna dawke WD40... ![]() ![]() U mnie te sruby wygladaly tak: ![]() Sciagamy tarcze. U mnie zeszla sama. I widzimy cos takiego: ![]() Zakladamy tarcze i teraz w odwortnej kolejnosci tak jak sciagalismy to zakladamy. Po zalozeniu jarzma nalezy dobrze odtluscic powierzchnie tarcz. Ja uzylem do tego octanu etylu. Podnosimy maske i odciagamy strzykawka troszke plynu hamulcowego. Teraz zgniatamy cylinderki w zaciskach i wkladamy nowe klocki. Przykrecamy zacisk i gotowe. Teraz tylko nalezy podeptac po pedale hamulca i mozna robic druga strone.. ![]() Nalezy pamietac o docieraniu tarcz.... Nie mozna rpzeginac na poczatku i jezdzic wolniej i slabiej hamowac i starac sie, aby nie rpzegrzac hamulcow.. A moje stare hamulce, ktore juz nie hamowaly wygladaly tak (srodkowe to klocki wewnetrzne): ![]() ![]() ![]() ![]() moje hamulce juz sie praiwe dotarly i tarcze juz zmienily lekko kolor z srebrnego na grafitowy i hamuja cacy Mam nadzieje, ze sie to komus przyda ![]() |
![]() senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-10-03 19:22:33 Bardzo przydatna sprawa! Gratuluje pomysłu i chęci!! Oby takich więcej... |
![]() daf toyota camry warszawa | 2003-10-03 21:38:47 opis jak z książki,dobre zdięcia gratulacie
|
![]() szpulek corolla e11 1.6 wagon Gliwice | 2003-10-03 21:52:51 dzieki wszystkim za mile slowa, postaram sie ejszcze napisac pare takich rzeczy ![]() pozdr |
![]() janooop Warszawa | 2003-10-04 09:17:21 Gratulacje kawał roboty przydatnej bo czasem się samemu zmienia. A nikomu nie chce się tak dokumentować zdjhęciami ![]() |
![]() Kruchy Toyota Yaris Base 2003 Warszawa | 2003-10-04 09:30:30 mi również się podoba opisik
czadzik zdjęcia |
Grzegorzrz385 Rzeszów | 2013-07-29 15:17:58 można poprosić jeszcze raz o zdjecia bo ja ich tu nie widze :/ |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2013-07-30 11:12:02 Poszukaj na corollaclub w poradnikach .
Poradnik [ wiadomość edytowana przez: BlackC dnia 2013-07-30 11:17:27 ] |
![]() MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2017-10-28 12:21:47 Kiedyś zrobiłem, lub udostępniłem czyjeś, różnego rodzaju manuale.
Ktoś mnie teraz odnalazł i spytał czy nie mam jeszcze tych zdjęć bo nie działają. Tak się składa, że je wszystkie mam ![]() Niestety, co jest mega dziwne, na forum nie ma możliwości edycji własnych postów. Dlatego jeszcze raz ten sam manual, ale z aktualnymi linkami do zdjęć. Może się jeszcze komuś przyda. Kliknięcie zdjęcia powiększa je do pełnych rozmiarów. Uwaga !!! poniewaz na corolla club pojawil sie bardzo ladny opis, wymiany tarcz i klockow w E11, postanowilem zamiescic go i tutaj oczywiscie za zgoda autora opisu Autorem opisu jest Szpulek Oto opis : Kupilem tarcze brembo oraz klocki textar: ![]() ![]() ![]() Na poczatek nalezalo uzbroic sie w klucze 14 i 17 (plaskie i nasadowe) oraz do kol... Auto na podnosnik. Sciagamy kolo. Widzimy cos takiego. ![]() Kluczem 14 odkrecamy dwie sruby (kontrujemy 17tka). ![]() ![]() Powoli sciagamy zacisk i wyciagamy stare klocki. Mamy cos takeigo: ![]() Nastepnie kluczem 17tka odkrecamy dwie sruby jarzma. Uwaga. Sruby sa zazwyczaj mocno zapieczone. Trzeba uwazac, zeby ich nie zerwac. Ja odkrecalem je kluczem dynamometrzycznym z momentem 120Nm bo nie bylo szans ich odkrecic. Oczywiscie dostaly mocna dawke WD40... ![]() ![]() U mnie te sruby wygladaly tak: ![]() Sciagamy tarcze. U mnie zeszla sama. I widzimy cos takiego: ![]() [edit] Bardzo ważne jest aby dokładnie oczyścić powierzchnie piasty przed założeniem nowej tarczy. Ma to niezwykle duże znaczenie, a pominiecie tej czynności możne być powodem szybkiego skrzywienia tarczy i powstawania mitów o beznadziejnych tarcza oraz o tym jak to tarcza się przegrzała, a potem poprzez wjechanie w kałużę gwałtownie schłodziła i nastąpiło jej skrzywienie ;P Dorze jest też wykonać pomiar piast oraz tarcz za pomocą miernika zegarowego. Polecam do poczytania tutaj: www.brakeparts.pl/content/22-pomiar-bicia-tarcz-przy-montazu-dlaczego-jest-to-takie-wazne Zakladamy tarcze i teraz w odwortnej kolejnosci tak jak sciagalismy to zakladamy. Po zalozeniu jarzma nalezy dobrze odtluscic powierzchnie tarcz. Ja uzylem do tego octanu etylu. Podnosimy maske i odciagamy strzykawka troszke plynu hamulcowego. Teraz zgniatamy cylinderki w zaciskach i wkladamy nowe klocki. Przykrecamy zacisk i gotowe. Teraz tylko nalezy podeptac po pedale hamulca i mozna robic druga strone.. ![]() Nalezy pamietac o docieraniu tarcz.... Nie mozna rpzeginac na poczatku i jezdzic wolniej i slabiej hamowac i starac sie, aby nie rpzegrzac hamulcow.. A moje stare hamulce, ktore juz nie hamowaly wygladaly tak (srodkowe to klocki wewnetrzne): ![]() ![]() ![]() ![]() Moje hamulce juz sie praiwe dotarly i tarcze juz zmienily lekko kolor ze srebrnego na grafitowy i hamuja cacy Mam nadzieje, ze sie to komus przyda ----------------- Pozdrawiam Misiek(TC)TS CorollaClub #197 ToyotaClub #136 [ wiadomość edytowana przez: MisiekTS dnia 2017-10-28 12:28:04 ] |