MotoNews.pl
3 Auris 2,0D gaśnie po uruchomieniu (269236/18)

Auris 2,0D gaśnie po uruchomieniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam problem z uruchomieniem auta po dłuższym postoju (np po nocy). Po przekręceniu kluczyka auto odpala ale po ok. sekundzie gaśnie. Objawy te wystąpiły jak się ochłodziło. Ostatnio musiałem powtarzać cykl uruchomienia chyba z osiem razy, zanim silnik normalnie podjął pracę. Lamka CHECK się nie pali, wcześniej ten problem nie występował. Samochód to Auris 2,0 D 126KM. Po przekręceniu kluczyka kontrolka grzania świec zapala się na ok. 2 sek. Proszę o wasze sugestie, na diagnostyce komputerowej jeszcze nie byłem.

wymien filtr paliwa i spusc do szklanki to co w nim plywa...pewnie woda z mulem bedzie.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki za odp
w najbliższym czasie wymienię

Niestety wymiana filtra (oryginał Toyota) nie usunęła problemu. Pomaga trochę podpompowanie paliwa pompką na filtrze. Być może problem leży w zaworze SCV, ale nie wiem gdzie go szukać ( silnik 1AD).

Cytat:
2012-12-23 13:21:40, Juras01 pisze:
Niestety wymiana filtra (oryginał Toyota) nie usunęła problemu. Pomaga trochę podpompowanie paliwa pompką na filtrze. Być może problem leży w zaworze SCV, ale nie wiem gdzie go szukać ( silnik 1AD).

A spusciles z filtra i co bylo czysto?Czy nie sprawdzales?

-----------------
Naprawa elektroniki.

Robił to mechanik i nie sprawdziłem jaki był stan filtra.

Ponawiam pytanie - czy w Aurisie 2,0 D4D 1AD 126KM są zaworki SCV ? Jeżeli tak to gdzie tego szukać ?

[ wiadomość edytowana przez: Juras01 dnia 2012-12-28 22:40:50 ]

Cytat:
2012-12-28 22:09:11, Juras01 pisze:
Ponawiam pytanie - czy w Aurisie 2,0 D4D 1AD 126KM są zaworki SCV ? Jeżeli tak to gdzie tego szukać ? [ wiadomość edytowana przez: Juras01 dnia 2012-12-28 22:40:50 ]

Na pompie jest 1 zaworek scv
Zaloz za filtrem paliwa przezroczysty wezyk na probe i sprawdz po nocy czy sie nie zapowietrza.
Jezeli nie to sprawdz wersje programu i wgraj najnowsza w ASO.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Juras01 - i jak wygląda dalszy los Twojego samochodu?
Czy zastosowałeś się do rad Bigelektrona i zrobiłeś update softu w ASO? Czy pomogło?
Bigelektorn - rozumiem, że mówisz o wersji oprogramowania komputera? Czy w silnikach AD jest błąd w oprogramowaniu?

Cytat:
2013-01-05 22:00:35, Alien_Obcy pisze:
Juras01 - i jak wygląda dalszy los Twojego samochodu? Czy zastosowałeś się do rad Bigelektrona i zrobiłeś update softu w ASO? Czy pomogło? Bigelektorn - rozumiem, że mówisz o wersji oprogramowania komputera? Czy w silnikach AD jest błąd w oprogramowaniu?

Tak jest ale w najnowszym jest ok.w 1 AD zapala i gasnie a w 2AD zapala i obroty skacza w gore i w dola po chwili sie uspokaja.ale to sa stare oprogramowania,sprzed roku i wczesniej ,iwystepuje to tylko przy okreslonych temperaturach.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
Juras01 - i jak wygląda dalszy los Twojego samochodu? Czy zastosowałeś się do rad Bigelektrona i zrobiłeś update softu w ASO? Czy pomogło? Bigelektorn - rozumiem, że mówisz o wersji oprogramowania komputera? Czy w silnikach AD jest błąd w oprogramowaniu?

Tak jest ale w najnowszym jest ok.w 1 AD zapala i gasnie a w 2AD zapala i obroty skacza w gore i w dola po chwili sie uspokaja.ale to sa stare oprogramowania,sprzed roku i wczesniej ,iwystepuje to tylko przy okreslonych temperaturach.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzięki za info. A czy pamiętasz jaka (z błędem) to jest wersja oprogramowania dla 1AD i jaka jest najnowsza?

Witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum!

Mam pytanie do Kolegi Bigelektron odnośnie błędu w sofcie komputera silnika 1ADFTV.
Mam również problem z odpaleniem zimnego silnika , Auris 2007 rok ok. 140k km na liczniku, silnika 1ADFTV, DPF. Silnik ciepły odpala za pierwszym razem.
Objawia sie on podobnie jak u kolegi krlgrn http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29818.0.html.
Po naciśnięciu przycisku START silnik pracuje ok 1s, następnie kręci rozrusznik do czasu puszczenia sprzęgła lub naciśnięcia przycisku.
Kolejna próba odpalenia bywa udana, chociaż zdarzały się przypadki że w końcu odpalił przy 4-6 razie.
Jeżeli nie zatrzymam rozruchu to silnik w końcu odpali po 10-20 sekundach kręcenia rozrusznikiem.
Oprócz tego kilka razy podczas rozruchu silnik zgasł tak jakbym go zatrzymał, chociaż nic takiego nie zrobiłem.
Zauważyłam też związek z czasem świecenia się kontrolki świec żarowych, kiedy świeci dłużej silnik odpala najczęściej za pierwszym razem.
Jeżeli zastosuję podwójne grzanie świec, następnie wcisnę sprzęgło i przycisk START odpala za pierwszym razem, pod warunkiem że kontrolka świec żarowych świeci dłużej.
Czy błąd w sofcie dotyczy sytuacji gaśnięcia całkowitego silnika, czy po chwilowej pracy przejścia na kręcenie rozrusznikiem.
Czy update softu pomoże na te dolegliwości.

Cytat:
2013-01-08 23:04:02, lucyfix pisze:
Witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum! Mam pytanie do Kolegi Bigelektron odnośnie błędu w sofcie komputera silnika 1ADFTV. Mam również problem z odpaleniem zimnego silnika , Auris 2007 rok ok. 140k km na liczniku, silnika 1ADFTV, DPF. Silnik ciepły odpala za pierwszym razem. Objawia sie on podobnie jak u kolegi krlgrn http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29818.0.html. Po naciśnięciu przycisku START silnik pracuje ok 1s, następnie kręci rozrusznik do czasu puszczenia sprzęgła lub naciśnięcia przycisku. Kolejna próba odpalenia bywa udana, chociaż zdarzały się przypadki że w końcu odpalił przy 4-6 razie. Jeżeli nie zatrzymam rozruchu to silnik w końcu odpali po 10-20 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Oprócz tego kilka razy podczas rozruchu silnik zgasł tak jakbym go zatrzymał, chociaż nic takiego nie zrobiłem. Zauważyłam też związek z czasem świecenia się kontrolki świec żarowych, kiedy świeci dłużej silnik odpala najczęściej za pierwszym razem. Jeżeli zastosuję podwójne grzanie świec, następnie wcisnę sprzęgło i przycisk START odpala za pierwszym razem, pod warunkiem że kontrolka świec żarowych świeci dłużej. Czy błąd w sofcie dotyczy sytuacji gaśnięcia całkowitego silnika, czy po chwilowej pracy przejścia na kręcenie rozrusznikiem. Czy update softu pomoże na te dolegliwości.

No napewno nie zaszkodzi
A od softu nalezy zaczac.
Oprocz tego wazne jest ile obr kreci rozrusznik , jakie jest wtedy cisnienie paliwa i sprezania na zimnym silniku po nocy ,jakie paliwo i czy jest dobrze rozpylane przez wtryski.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzwoniłem do ASO. Powiedziano mi że wgranie nowego softu może uszkodzić komputer ( że ok 50% komputerów nie wstaje po wgraniu nowego softu).
Bigelektron jak ten temat wygląda z twojej praktyki zawodowej?
Mam umówiony ELM 327 może nim uda mi się sprawdzić kilka parametrów o które pytałeś.

lucyfix - ELM 327 to możesz diagnozować jedynie benzynę i to w bardzo ograniczonym stopniu, do silnika D4D potrzebujesz testera Toyota Itelligent Tester 2 lub 3 lub miniVCI z oprogramowaniem TIS Techstream.

Cytat:
2013-01-09 14:07:17, lucyfix pisze:
Dzwoniłem do ASO. Powiedziano mi że wgranie nowego softu może uszkodzić komputer ( że ok 50% komputerów nie wstaje po wgraniu nowego softu). Bigelektron jak ten temat wygląda z twojej praktyki zawodowej? Mam umówiony ELM 327 może nim uda mi się sprawdzić kilka parametrów o które pytałeś.

No jak maja taka mala przezywalnosc to tez bym do nich nie jechal.
Mozna powiedziec ze na 100 reprogramacji 3 sztuki nam padly to jak wygrana w totolotka wygrales kiedys??bo ja nie i tez mi jeszcze zaden nie padl.No a ten mechanik co mu sie soft wysypal to byl takim pechowcem kiedys jak spuszczal olej to mu wlecial rekawem a wyplynal nogawka.Pozniej go zwolnili to pojechal do Szwecji i tam spalil hybrydowego lexusa , a jak wrocil do kraju to w Oplu samochod mu spadl z podnosnika bo sie lina urwala.Ot pechowy byl taki i juz. Ze nie wspomne jak sie zderzyl na Giszowcu w srodku lasu o polnocy jadac na rowerze czolowo z drugim rowerzysta na waskiej drozce. Poprostu sa tacy ludzie co jak w niebie dzielili szczesciem to oni byli na chorobowym.
Oczywiscie trzeba sie z taka mozliwoscia liczyc i nie robic tego jezeli na drugi dzien potrzebujesz samochod tylko na spokojnie jak padnie to Allegro jakies 500zl kosztuje uzywka.
Niemasz za bardzo wyjscia na starych softach mozesz sie z tym problemem borykac lub wymieniac z dobrych na nowe czesci po kolei a wiadomo po 200tys to nic juz nie trzyma parametrow ,wyslesz wtryski do sprawdzenia to pewnie wyjdzie ze sa do wymiany itd.
Musisz wgrac soft najnowszy potem mozna szukac dalej , a moze nie trzeba bedzie, bo problem ustapi jak w wielu przypadkach po reprogramacji.
Wazne aby reprogramacje robic na ciepym silniku i sprawnym akumulatorze aby nie bylo skokow napiecia np jak sie swiece zarowe wylacza w trakcie albo siadzie napiecie.
No i jak tyle kompow zalatwili to jedz do jakiegos normalnego serwisu.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:

jeszcze nie byłem w ASO. Ciągle mi coś nie pasuje, a to nie ta zmiana w pracy, a to żonie potrzebne auto, a jak mi pasuje to ASO nie ma terminu itd. Ale temat kiepskiego odpalania przy minusowych temp. dalej aktualny. Po wizycie w ASO odezwę się. Diś znowu odpaliła za 4 razem przy -3 st.