Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Juras01 AURIS D4D 126KM Gdynia | 2012-12-03 20:57:45 Dzięki za odp
w najbliższym czasie wymienię |
Juras01 AURIS D4D 126KM Gdynia | 2012-12-24 12:35:59 Robił to mechanik i nie sprawdziłem jaki był stan filtra. |
Juras01 AURIS D4D 126KM Gdynia | 2012-12-28 22:09:11 Ponawiam pytanie - czy w Aurisie 2,0 D4D 1AD 126KM są zaworki SCV ? Jeżeli tak to gdzie tego szukać ? [ wiadomość edytowana przez: Juras01 dnia 2012-12-28 22:40:50 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-12-28 23:31:50
Na pompie jest 1 zaworek scv Zaloz za filtrem paliwa przezroczysty wezyk na probe i sprawdz po nocy czy sie nie zapowietrza. Jezeli nie to sprawdz wersje programu i wgraj najnowsza w ASO. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-01-05 22:00:35 Juras01 - i jak wygląda dalszy los Twojego samochodu?
Czy zastosowałeś się do rad Bigelektrona i zrobiłeś update softu w ASO? Czy pomogło? Bigelektorn - rozumiem, że mówisz o wersji oprogramowania komputera? Czy w silnikach AD jest błąd w oprogramowaniu? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-05 22:10:15
Tak jest ale w najnowszym jest ok.w 1 AD zapala i gasnie a w 2AD zapala i obroty skacza w gore i w dola po chwili sie uspokaja.ale to sa stare oprogramowania,sprzed roku i wczesniej ,iwystepuje to tylko przy okreslonych temperaturach. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-05 22:11:00
Tak jest ale w najnowszym jest ok.w 1 AD zapala i gasnie a w 2AD zapala i obroty skacza w gore i w dola po chwili sie uspokaja.ale to sa stare oprogramowania,sprzed roku i wczesniej ,iwystepuje to tylko przy okreslonych temperaturach. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-01-05 22:23:53 Dzięki za info. A czy pamiętasz jaka (z błędem) to jest wersja oprogramowania dla 1AD i jaka jest najnowsza? |
lucyfix ->Toyota Parking Only<- Tomaszów Lubelski | 2013-01-08 23:04:02 Witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum!
Mam pytanie do Kolegi Bigelektron odnośnie błędu w sofcie komputera silnika 1ADFTV. Mam również problem z odpaleniem zimnego silnika , Auris 2007 rok ok. 140k km na liczniku, silnika 1ADFTV, DPF. Silnik ciepły odpala za pierwszym razem. Objawia sie on podobnie jak u kolegi krlgrn http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29818.0.html. Po naciśnięciu przycisku START silnik pracuje ok 1s, następnie kręci rozrusznik do czasu puszczenia sprzęgła lub naciśnięcia przycisku. Kolejna próba odpalenia bywa udana, chociaż zdarzały się przypadki że w końcu odpalił przy 4-6 razie. Jeżeli nie zatrzymam rozruchu to silnik w końcu odpali po 10-20 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Oprócz tego kilka razy podczas rozruchu silnik zgasł tak jakbym go zatrzymał, chociaż nic takiego nie zrobiłem. Zauważyłam też związek z czasem świecenia się kontrolki świec żarowych, kiedy świeci dłużej silnik odpala najczęściej za pierwszym razem. Jeżeli zastosuję podwójne grzanie świec, następnie wcisnę sprzęgło i przycisk START odpala za pierwszym razem, pod warunkiem że kontrolka świec żarowych świeci dłużej. Czy błąd w sofcie dotyczy sytuacji gaśnięcia całkowitego silnika, czy po chwilowej pracy przejścia na kręcenie rozrusznikiem. Czy update softu pomoże na te dolegliwości. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-08 23:14:22
No napewno nie zaszkodzi ![]() A od softu nalezy zaczac. Oprocz tego wazne jest ile obr kreci rozrusznik , jakie jest wtedy cisnienie paliwa i sprezania na zimnym silniku po nocy ,jakie paliwo i czy jest dobrze rozpylane przez wtryski. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
lucyfix ->Toyota Parking Only<- Tomaszów Lubelski | 2013-01-09 14:07:17 Dzwoniłem do ASO. Powiedziano mi że wgranie nowego softu może uszkodzić komputer ( że ok 50% komputerów nie wstaje po wgraniu nowego softu).
Bigelektron jak ten temat wygląda z twojej praktyki zawodowej? Mam umówiony ELM 327 może nim uda mi się sprawdzić kilka parametrów o które pytałeś. |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-01-09 20:33:28 lucyfix - ELM 327 to możesz diagnozować jedynie benzynę i to w bardzo ograniczonym stopniu, do silnika D4D potrzebujesz testera Toyota Itelligent Tester 2 lub 3 lub miniVCI z oprogramowaniem TIS Techstream. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-10 00:55:24
No jak maja taka mala przezywalnosc to tez bym do nich nie jechal. ![]() ![]() Mozna powiedziec ze na 100 reprogramacji 3 sztuki nam padly to jak wygrana w totolotka wygrales kiedys??bo ja nie i tez mi jeszcze zaden nie padl.No a ten mechanik co mu sie soft wysypal to byl takim pechowcem kiedys jak spuszczal olej to mu wlecial rekawem a wyplynal nogawka.Pozniej go zwolnili to pojechal do Szwecji i tam spalil hybrydowego lexusa , a jak wrocil do kraju to w Oplu samochod mu spadl z podnosnika bo sie lina urwala.Ot pechowy byl taki i juz. ![]() ![]() ![]() Oczywiscie trzeba sie z taka mozliwoscia liczyc i nie robic tego jezeli na drugi dzien potrzebujesz samochod tylko na spokojnie jak padnie to Allegro jakies 500zl kosztuje uzywka. Niemasz za bardzo wyjscia na starych softach mozesz sie z tym problemem borykac lub wymieniac z dobrych na nowe czesci po kolei a wiadomo po 200tys to nic juz nie trzyma parametrow ,wyslesz wtryski do sprawdzenia to pewnie wyjdzie ze sa do wymiany itd. Musisz wgrac soft najnowszy potem mozna szukac dalej , a moze nie trzeba bedzie, bo problem ustapi jak w wielu przypadkach po reprogramacji. Wazne aby reprogramacje robic na ciepym silniku i sprawnym akumulatorze aby nie bylo skokow napiecia np jak sie swiece zarowe wylacza w trakcie albo siadzie napiecie. No i jak tyle kompow zalatwili to jedz do jakiegos normalnego serwisu. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Juras01 AURIS D4D 126KM Gdynia | 2013-01-11 20:44:43
jeszcze nie byłem w ASO. Ciągle mi coś nie pasuje, a to nie ta zmiana w pracy, a to żonie potrzebne auto, a jak mi pasuje to ASO nie ma terminu itd. Ale temat kiepskiego odpalania przy minusowych temp. dalej aktualny. Po wizycie w ASO odezwę się. Diś znowu odpaliła za 4 razem przy -3 st. |