Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
paclaw Toyota Corolla HB Przemyśl | 2013-01-12 20:14:31 Poszukuję części schematu elektrycznego, w którym rozrysowane jest zasilanie i sterowanie webasta (Eberspacher D5Z-H).
Pozdrawiam paclaw |
paclaw Toyota Corolla HB Przemyśl | 2013-01-13 15:56:39 Model: NDE120L-DHMDYW rok prod.X-2005r
Klawisz włączający ma podświetlenie włączenia i działa. Instalację raczej bym wykluczył. Najbliższy serwis z diagnozą Eberspacher ok. 100km od Przemyśla. Poczytałem trochę na różnych forach o sprawdzaniu tego typu dogrzewacza i myslę, że moge trochę posprawdzać samodzielnie. Rozkład przewodów zaczerpnięty z forum Elektroda - dla zasilania (+)stałe i (+) po uruchomieniu pojazdu (5 i 8 ) - zgadza się. Interesuje mnie co podać na pin 3. 1. brązowy - masa 2 zielony - pompa paliwa 3 niebieski - sygnał dogrzewacza po stacyjce i czujniku zewnętrznym 4 nieb.-biały - diagnoza JE 5 czerwony - (+) stały 6 czerw-czarny - pompa paliwa 7 nieb.-żółty - toyota diagnoza (prawdopodobnie) 8 żółty - (+) po alternatorze Pozdrawiam paclaw [ wiadomość edytowana przez: paclaw dnia 2013-01-13 15:57:30 ] [ wiadomość edytowana przez: paclaw dnia 2013-01-13 15:58:01 ] [ wiadomość edytowana przez: paclaw dnia 2013-01-13 15:58:42 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-01-13 17:05:06
5-czerwono zielomy stale zasilanie 8-zolto czerwony ma sie pojawic napiecie po zaplonie ale moze byc bez amperazu bo jest z bezpiecznika ig2 poprzez heater rezystor i jest to sygnal o obciazeniu do alternatora ,wiec badajac miernikiem bedzie 12v a badajac zaroweczka moze slabo zarzyc lub wcale nie zaswieci. 3- czerwony pelny plus po wlaczeniu przycisku dogrzewania z bezpiecznika Gauge i niema tam po drodze zadnego wylacznika termicznego. 1-bialo czarny masa 2-czerwono czarny impulsowo plus do pompki paliwa podajacej do webasta masa na pompke stala do nadwozia. Oczywiscie jak masz inne kolory to sie nie przejmuj bo schematy Toyoty sa takie bardziej pogladowe niz maja cokolwiek wspolnego z rzeczywistoscia.Ale numery pinow powinny sie z grubsza zgadzac. Piny diagnostyczne sluza do diagnostyki na stole podpina sie taki tester Ebersprechwera za 500zl i pokazuje kody usterek na piecu. Zaden tester Toyoty sie z nim nie laczy. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
paclaw Toyota Corolla HB Przemyśl | 2013-01-13 20:20:42 Jutro rozbiorę webasto i posprawdzam wszytkie elementy składowe.
Wyczytałem, że sterownik blokuje sie po kilku nieudanych próbach uruchomienia ale także jeżeli napięcie zasilania spadnie poniżej 10,5V (sprawdzałem napięcia po wyciągnięciu urządzenia). Podobno można odblokować sterownik bez oryginalnego interfejsu - cytat z forum elektroda: "Mnie też nie chciał się uruchamiać piecyk bo za którymś razem zapomniałem podłączyć pompkę paliwa. Podobno da się te błędy wykasować przez podpięcie samej elektroniki i podanie zasilania tak jak w momencie by piecyk się uruchomił. Czyli rozkręcasz urządzenie, odłączasz wewnątrz kostkę, odłączasz również pompkę paliwa i sam ten moduł podłączasz pod kostkę która dochodzi do piecyka. Uruchamiasz auto, włączasz przycisk od dogrzewacza, czekasz minutkę lub dwie, wyłączasz auto, wszystko składasz i podpinasz. U mnie zadziałało, błędy się wykasowały. W sumie nie masz nic do stracenia, jak nie zadziała to pojedziesz na kasowanie błędów. " Jeżeli nie znajdę uszkodzonych elementów a webasto na stole nie odpali spróbuję i tego powyżej. Dziękuję za porady - poinformuję o efektach moich napraw. Pozdrawiam paclaw |