MotoNews.pl

Corolla E12 blokujący się zamek drzwi przednich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie centralny zamek w drzwiach przednich blokuje się najczęściej nie otwiera - ani z pilota, ani z kluczyka i również od wewnątrz klamką nie można otworzyć, pozostałe drzwi działają normalnie. Dodam że z dużym trudem udaje się przesunąć "rygiel" do zamykania/otwierania z wewnątrz, jednak nie powoduje to otwarcia drzwi. Czasami po kilku kilkunastu naciśnieciu zamknij/otwórz zadziała i otworzy drzwi.
I teraz chce dostać się do mechanizmu zamka centralnego w drzwiach (z teo co wiem jest to silniczek) i go ewentualnie przeczyścić i pytanie czy żeby wyjąć cały mechanizm muszę również wyjąć wkłądkę zamka? Może ma ktoś inny pomysł?

dzięki
pozdr.
Adam

Silownik bedzie ok .Najprawdopodobniej pekla taka sprezynka w zamku-bedzie wisiala trzeba jej odgiac ostatni zwoj i zrobic zaczep.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2013-05-14 12:27:00, Bigelektron pisze:
Silownik bedzie ok .Najprawdopodobniej pekla taka sprezynka w zamku-bedzie wisiala trzeba jej odgiac ostatni zwoj i zrobic zaczep.

Dziś rozłożyłem cały mechanizm zamka, przeczyściłem nasmarowałem i zamek działa prawidłowo, przy okazji przeczyściłem wkładkę zamka. Szkoda ze dopiero teraz przeczytałem Twoją odpowiedź bo zwróciłbym baczniejszą uwagę na sprężynkę o której piszesz i sprawdziłbym jej stan. Choć pewnie gdyby była uszkodzona to musiałbym to zauważyć. Podsumowując, mam nadzieje że problem usunąłem.
Dzięki za odp.
Adam

Cytat:
2013-05-14 14:54:39, AdamSc pisze:
Dziś rozłożyłem cały mechanizm zamka, przeczyściłem nasmarowałem i zamek działa prawidłowo, przy okazji przeczyściłem wkładkę zamka. Szkoda ze dopiero teraz przeczytałem Twoją odpowiedź bo zwróciłbym baczniejszą uwagę na sprężynkę o której piszesz i sprawdziłbym jej stan. Choć pewnie gdyby była uszkodzona to musiałbym to zauważyć. Podsumowując, mam nadzieje że problem usunąłem. Dzięki za odp. Adam

Moze nie byla peknieta tylko mechanizm zatarty i sprezynka nie podciagala dzwigienki otwierana klamki zewnetrznej wtedy jest taki objaw jak opisales.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer