Witam, natknąłem się na różnych forach na tematy dolewania oleju do dwutaktów do paliwa. Forumowicze z avensis.info, alfaholicy.org, peugeot.klub.... testują Liqui Moly 1052, Orlen Platinum 2T itd
Poniżej zamieszczę cytat z forum avensis.info
pawel_kd napisał:
"Dodam od siebie, w roku 2010 miałem problem z moją ave T25, 2004, 2.0 ok 200 tyś.
Objaw: na gorącym silniku zupełną utrata mocy, dymienie, szarpanie - ogólnie zgon silnika, dopiero postój, parę minut i na jakiś czas spokój. Później powtórka z rozrywki. Tankowalem tylko markowy diesel, zawsze v-power albo analogiczne
Znajomy serwsant aso doradził bym zapomniał o paliwie z ulepszaczami, a do każdego tankowania dodawał 250 ml mixolu (taki różowy) . Po opróżnionych 2 bakach problem odszedł do historii i tak aż do dziś, czyli 80 tyś dalej. Stosowałem jeszcze przez ok 3 mies, ale autko jak wspomniałem do dziś pracuje jak marzenie.
Moze komus przysluz sie ta historia i pokaze ze nie taki mixol straszny i ze juz lata temu go ktoś z ave uzywal.
Choc ostatnio na zimno strasznie hałasuje, więc od jutra próbuje Elf 2HP Eco i dam znać czy cos drgnie w tym temacie. Spalanie mam obecnie na poziomie 6.5 l / tryb mieszany z przewagą trasy."
Czy w naszych kobyłach można bezkarnie stosować te oleje w stosunku 1:250? Co na to katalizator, ewentualnie dpf jak ktoś ma tego syfa?

) to dolewałem mixolu, ale aby do nowoczesnych diesel'i to przesada ...