Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syd Tychy | 2013-11-04 11:42:30 tak jak BIG napisał-kup jeszcze koło dwumasowe i drgania ustąpią a poduchy to przy robocie można wymienić.
|
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-04 18:44:20 Z dwumasówką to jeszcze zaczekam.
Kiedyś mowiliście, że jak buda sie nie trzęsie tak, że szyby wylatują to dwumasówka OK. A teraz przy niby drganiach mam wymieniać, hmm ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-04 22:45:31
No to renomowana firma ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-08 20:42:13 I coż..ravka po wymianie poduszek silnika ( wymieniał mechanik ) i dupa...drgania jeszcze wieksze!. Teraz bardziej czuć je na kierownicy i fotelu a drazek zmiany biegów wogóle nie drga. Moze cos spartolił? Tylko nie wiem co ...jakieś sugestie z Waszej strony?
|
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-09 13:03:56
A były slady oberwania na tych starych poduszkach?? A o co chodzi z drganiami drazka biegow???? Najprawdopodobniej drga bardziej bo poduszki w zamienniku sa zawsze za miękkie bo sa z dziadowskiej gumy. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-11-09 13:07:51 ] |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-09 17:11:57 Tak stare poduszki były oberwane. Jedna całkowicie a druga jeszcze sie trzymała ale faktycznie były do wymiany. Drgania natomiast są wiekszę, niż przed wymianą. Z drganiem drążka to chodzi mi o to, że wydawało mi się, że przed wymianą drgał bardziej a teraz wogóle. Natomiast teraz drży kierownica i nawet fotel. Mój mechanik twierdzi, że pewnie to dwumasówka albo nawet juz zajeżdzona skrzynia. Czy to prawda, iż w mojej skrzyni jest pompa oleju i chłodnica oleju?
Ja to odbieram tak: Drgania były już przed wymianą poduszek na tym samym poziomie tylko nie przednosiły sie na bude. Teraz po wymianie i usztywnieniu połączenia silnik - karoseria drgania są bardziej wyczuwalne. Ale moze sie mylę. Teraz pytanie skąd te drgania, bo jak pomysle ze mam 3 tys na dwumasówke wydać to chyba sobie daruje. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-09 22:53:21 Zwlaszcza ze może się okazac ze po wymianie dwumasu dalej będzie drgało ![]() Jak drga to sa trzy możliwości poduchy wtryski lub dwumas.Ogolnie droga impreza.Taniej wychodzi poczekać na zime jak przy -15 odpali to raczej nie wtryski,dwumas jak drga to niedługo zacznie wydawac dzwieki i się rozleci,a jak nie, to zostaną ci na wiosne te poduchy ![]() |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-10 14:38:08 Ok dzieki; na razie pojeżdże i zobacze co się będzie działo. |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 10:00:39 Okazało się, iż powodem drgań są dwa padnięte wtryski.
Podobno leją. Jednak z odpalaniem nie miałem najmniejszych problemów dlatego jestem zdziwiony. Pytanie: Czy faktycznie lejący wtryskiwacz może wypalić szybko dziurę w tłoku ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-23 11:48:22
A na jakiej podstawie stwierdzono ze leja?? Jak leja w cylinder to wypala dziure aczkolwiek jak leja to kopci i w Ravce akurat nigdy nie spotkalem aby wypalilo dziure w tloku a rozne lokomotywy do mnie przyjezdzaja. ![]() Wszystko zależy kto i na jakiej podstawie stwierdził ze leja. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 12:31:58 No właśnie...diagnoza jest tylko po teście po podpięciu pod kompa.
W poniedziałek je wymontowuje i daje do warsztatu gdzie podobno potrafią je profesjonalnie sprawdzić, łącznie z wydrukiem itp A tak a propo co sie testuje we wtryskach? Objętość podawanego paliwa? Wielkość wtryskiwanych kropli? Możesz przybliżyć jak to wygląda ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-23 17:34:36
Niewiem co tam sprawdzają zależy jaki przyzad maja, mało mnie to interesuje bo ja je sprawdzam nie wyciagajac z auta.Najlepiej się testuje wtryski w warunkach w jakich pracują.Na maszynie nie wszystko wychodzi. Jeżeli tylko podpinal kompa to raczej nic nie mogl stwierdzić poza korekcja która niewiele mowi a jedynie wskazuje na pewien problem lub nie. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 17:44:53 Domyślam się że to tylko domysły, mówił że korekcja bardzo w minus. No niestety z pewnością brakuje mojemu mechnikowi wiedzy , zeby stwierdzić na 100% ale tak sugeruje. W sumie nie mam chyba wyjscia i chce je wymontować i sprawdzić na zewnętrznym przyrządzie. Przestraszył mnie tą wypaloną dziurą w tłoku i juz wogóle odstawiłem auto. A macie jakieś doświadczenia w temacie używek z Allegro? |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-11-23 21:48:46
No ale jakie były te korekcje i na zimno czy cieplo? ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-29 17:01:49 Korekcje na zimnym silniku:
1. od -2,4 do -2,6 2. od -0,6 do -1,2 3. od 0.5 do 0.7 4. od 0.1 do -0.2 To są wyniki na dzien dzisiejszy. Wtryski były oddane do sprawdzenia. Podobno tylko nr 4 był zepsuty. Została podmieniona z działającego wtryskiwacza końcówka oraz tłoczek(?). Pozostałe nie były wogóle dotykane. Praca silnika praktycznie bez zmian, drgania na jałowym i mechanik twierdzi że słyszalny metaliczny dźwięk ( którego ja akurat za bardzo nie słysze ale może jest ) . Jestem podłamany...na razie 700zł w plecy. |