MotoNews.pl
1 Jak sprawdzić czujnik wody w filtrze (273394/18)

Jak sprawdzić czujnik wody w filtrze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko jak można sprawdzić czujnik wody w filtrze w yaris d4d po tej naprawie wtryskiwaczy awaria była spowodowana wodą w paliwie wolał bym mieć pewność że ten czujnik działa zanim znowu wydam ponad 3 tys na kolejną naprawę

To jest czujnik pływakowy który zapali kontrolke kiedy w odstojniku zbierze się tyle wody ze uniemożliwi to prawidlowe działanie filtra.taka jest teoria.
W praktyce ani filtr nie jest tak dokładny jak w założeniach -powinien zatrzymywać frakcje o średnicy ziaren 2-3 um ani ten system z pływakiem.Pozatym obecność wody w paliwie nie jest najgrozniejsza wada paliwa.Znacznie gorsze sa biododatki i brak dostatecznej ilości zwiazkow parafiny i innych tzw dodatkow smarujących.
A może tankujesz tam gdzie najtaniej ,albo masz samochod z drugiej lub dziesiątej reki który ma 400 tys i wtryski się poprostu zuzyly...Ja i moi znajomi mamy diesle tankujemy na BP i nikt niema problemów z aparatura paliwowa.Narzekaja zawsze ci oszczędni i ci co kupili fajnego diesla z malym przebiegiem po kims.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

ja zrobiłem nim dopiero 7 tys. km jak go kupiłem już był ten błąd P1229 także to ktoś wcześniej go załatwił . Ja też myślałem że to od przebiegu ale ci co regenerowali wtryskiwacze powiedzieli że mają bardzo mały przebieg że zero zużycia tylko że woda je załatwiła i te części co mi pokazali to były brunatne takie jak rdzawe . Ja tankowałem zawsze na Bp i dalej tak będę robił tylko z tego co czytam to podobno lepiej tą normalną nie tą ultimate co ja tankowałem . Tak pytam o wszystko bo chcę się próbować ustrzec kolejnej takiej usterki w najbliższym czasie.

Cytat:
2013-11-10 14:35:01, piotrekaudi pisze:
ja zrobiłem nim dopiero 7 tys. km jak go kupiłem już był ten błąd P1229 także to ktoś wcześniej go załatwił . Ja też myślałem że to od przebiegu ale ci co regenerowali wtryskiwacze powiedzieli że mają bardzo mały przebieg że zero zużycia tylko że woda je załatwiła i te części co mi pokazali to były brunatne takie jak rdzawe . Ja tankowałem zawsze na Bp i dalej tak będę robił tylko z tego co czytam to podobno lepiej tą normalną nie tą ultimate co ja tankowałem . Tak pytam o wszystko bo chcę się próbować ustrzec kolejnej takiej usterki w najbliższym czasie.

Jezdze na ultimate od początku jak go wprowadzili i 110tys 2.0 Tdci od nowości moj smiga jak przecinak rownoczesnie 1.6Tdci tez smiga wcześniej inne diesle miały 160 jak kupiłem 460 jak sprzedawalem tez nic z aparatura paliwowa.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dobra ok dzięki za opinie więc dalej będę tankował na bp tak jak wczesniej inne auta tankowałem a to nie wiadomo co poprzedni właściciel lał może z jakichś beczek albo karnistrów niewiadomego pochodzenia