MotoNews.pl

Kontrolki w 2106

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moją zagwozdką są kontrolki, a głównie te znajdujące się na obrotościomierzu:

1. Kontrolka środkowa według książki to "lampka kontrolna włączenia urządzenia rozruchowego" - poprzez urządzenie rozruchowe rozumiem tu rozrusznik, czy może chodzi o alternator? Ostatnio podczas jazdy mi się zapaliła, jednak po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika zgasła. Potem Łada miała problemy z utrzymaniem obrotów biegu jałowego. Po odstaniu kilku godzin problem zniknął. Jak więc jest z tą kontrolką?

2. Kontrolka po prawej stronie jest podobno od ładowania akumulatora - dlaczego więc jest przy niej rysunek przypominający wentylator? Powiedzcie od czego tak na prawdę ona jest.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: fragles94 dnia 2013-11-24 12:57:27 ]

Urządzenie rozruchowe - po prostu świeci sie jak masz włączone ssanie

Lewa czerwona kontrolka, hamulec postojowy. Środkowa czerwona, ładowanie. Prawa żółta, ssanie(urządzenie rozruchowe).

Cytat:
2013-11-24 13:12:32, andrzej_krakow pisze:
Urządzenie rozruchowe - po prostu świeci sie jak masz włączone ssanie

Faktycznie, masz racje Szkoda tylko że u mnie to praktycznie nie działa. To znaczy działa, ale tylko jak silnik jest w stanie spoczynku - jak już odpale to gaśnie. Sprawdze to.

Cytat:
2013-11-24 13:17:36, SzokoLada pisze:
Lewa czerwona kontrolka, hamulec postojowy. Środkowa czerwona, ładowanie. Prawa żółta, ssanie(urządzenie rozruchowe).

Jak to prawa ssanie a środkowa ładowanie? Chyba na odwrót?

[ wiadomość edytowana przez: fragles94 dnia 2013-11-24 14:33:35 ]

Pamiętaj, że kolor czerwony, to ostrzegawczy, a żółty informacyjny.

Co do wskazówek, to ssanie ma znaczek przysłony, który to można zamykac-otwierać, a nie wiatrak.

Cytat:
2013-11-24 15:41:21, SzokoLada pisze:
Pamiętaj, że kolor czerwony, to ostrzegawczy, a żółty informacyjny. Co do wskazówek, to ssanie ma znaczek przysłony, który to można zamykac-otwierać, a nie wiatrak.

No tak, tyle że właśnie na środku jest ta przysłona (ssanie) a po prawej wiatrak (ładowanie). Chodziło mi tylko u umiejscowienie lampek kontrolnych, które wcześniej pomyliłeś Już wszystko stało się jasne, dzięki.

Ja nie pomyliłem się. Opisałem licznik, którego foto wrzuciłeś na forum. Wydaje mi się, że ktoś u ciebie przekładał obrotomierz i nie zwrócił uwagi na znaki.

Lewa czerwona to hamulec postojowy/poziom płynu hamulcowego
Środkowa czerwona to ładowanie akumulatora
Prawa żółta to ssanie (urządzenie rozruchowe)

Cytat:
2013-11-24 13:17:36, SzokoLada pisze:

A to wybaczcie, sugerowałem się cały czas informacjami z książki które okazują się być nieprawdziwe. Jeśli mam dobrze podłączone kontrolki to zaczynam mieć problem z ładowaniem i nie działa mi kontrolka ssania. Będzie się działo...

Fragles, czytaj ze zrozumieniem. Masz raczej dobrze, tylko poprzekładaj lampki. W starych 2106 jest tak jak piszą książki, a nowe już mają tak jak my teraz tutaj dyskutujemy.

Cytat:
2013-11-24 17:41:29, SzokoLada pisze:
Fragles, czytaj ze zrozumieniem. Masz raczej dobrze, tylko poprzekładaj lampki. W starych 2106 jest tak jak piszą książki, a nowe już mają tak jak my teraz tutaj dyskutujemy.

U mnie jest tak, że środkowa kontrolka jest czerwona i z tego co pamiętam, to zapaliła się gdy zerwał mi się pasek od alternatora - wyraźnie to wskazuje na kontrolkę ładowania. Lampka po prawej nigdy mi się nie zapaliła, wychodzi na to że jest ona od ssania, będe musiał sprawdzić dlaczego nie świeci.

No i w końcu jesteśmy w domu. Sprawdź, czy masz podłączony przewód pod wajchą od ssania.

Cytat:
2013-11-24 19:18:37, SzokoLada pisze:
Sprawdź, czy masz podłączony przewód pod wajchą od ssania.

Podłączony. Może lampka kontrolki się spaliła?

Jak już w temacie kontrolek - od czego jest ta kontrolka?

[ wiadomość edytowana przez: fragles94 dnia 2013-11-27 22:18:03 ]

Niski poziom płynu hamulcowego.

Cytat:
2013-11-27 22:19:51, SzokoLada pisze:
Niski poziom płynu hamulcowego.

a ja mam na konsoli srodkowej na prawo od powyzszej kontrolki o ktora frages pytal, taki potencjometr/ galke ktora obracam lewo prawo.
Od czego jest to ustrojstwo?

Podświetlenie zegarów.