MotoNews.pl

Problem z nawigacją B9002

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam problem z nawigacją B9002 Corolla Verso 2005r.
Od jakiegoś czasu pojawia się problem z odczytem płyty w napędzie DVD. Używam oryginalnej płyty z mapami E13 East. Płyta w zasadzie cały czas od 3 lat znajduje się w napędzie DVD i nigdy nie było żadnych problemów z odczytem. Od kilku miesięcy, co jakiś czas zaczął pojawiać się komunikat, że nie można odczytać płyty DVD albo, że nie ma jej w napędzie. Po powtórnym włączeniu zaskakiwało i wszystko wracało do normy. Od kilku tygodni jednak zupełnie napęd przestał odczytywać płytę. Płyta nie jest porysowana. Wykonywałem próby na innej oryginalnej płycie i również jej nie czyta. Radio i CD działało OK! Wczoraj próbowałem przeczyścić napęd DVD płytą czyszczącą Hama. Po tej czynności jeden raz oryginalna płyta uruchomiła się i pokazała się mapa na wyświetlaczu a przy kolejnych próbach już nie. Następnie – (może to był mój błąd) postanowiłem odpiąć akumulator w nadziei, że może coś się zresetuje i zaskoczy ale efekt jest jeszcze gorszy.
Teraz po włączeniu nie pojawia się panel startowy „TOYOTA” tylko wyświetla komunikat „Please insert correct map disc.” Po włożeniu płyty słychać, że coś mieli ale nic się nie dzieje. Po chwili przestaje mielić i jest problem z wysunięciem płyty. Najgorsze jest to, że radio i CD też nie chce się uruchomić, nie działa żaden przycisk i powyższy komunikat cały czas jest wyświetlany. Podejrzewam, że może być zabrudzony laser DVD albo po prostu padł już całkiem, tylko pytanie jaka jest faktyczna przyczyna. Znalazłem, że można kupić moduł z laserem za 500 PLN, tylko nie mam pewność czy padł faktycznie laser. Może wystarczy go po prostu jakoś wyczyścić? Bardzo proszę o pomoc jaki przyjąć schemat postępowania w tej sytuacji! W jaki sposób można wyciągnąć cały napęd tak aby można go było rozkręcić, trochę wyczyścić i ewentualnie wymienić moduł z laserem? A może jest jeszcze inna przyczyna takiej usterki i jakieś cudowne antidotum. Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam.

Witam ponownie.
Dzisiaj przeprowadziłem jeszcze kilka prób uruchomienia dwóch oryginalnych płyt DVD do nawigacji. Wydaje się, że mechanizm działa bez zarzutu, płyty chodzą i wychodzą oraz słychać, że obracają się w środku, natomiast zielona dioda napędu DVD nie świeci się i nie mruga. Przy niektórych próbach uruchomienia zdarza się, że następuje odczyt i pojawia się panel "System loading" i kreska ładowania zaczyna się zapełniać ale po chwili zatrzymuje się, znowu idzie a potem się zatrzymuje i zawiesza. Podobnie przy drugiej płycie. Proszę o Waszą opinie co może być przyczyną usterki napędu DVD?

Cytat:
2014-02-15 17:00:54, gregor77 pisze:
Witam ponownie. Dzisiaj przeprowadziłem jeszcze kilka prób uruchomienia dwóch oryginalnych płyt DVD do nawigacji. Wydaje się, że mechanizm działa bez zarzutu, płyty chodzą i wychodzą oraz słychać, że obracają się w środku, natomiast zielona dioda napędu DVD nie świeci się i nie mruga. Przy niektórych próbach uruchomienia zdarza się, że następuje odczyt i pojawia się panel "System loading" i kreska ładowania zaczyna się zapełniać ale po chwili zatrzymuje się, znowu idzie a potem się zatrzymuje i zawiesza. Podobnie przy drugiej płycie. Proszę o Waszą opinie co może być przyczyną usterki napędu DVD?

Wyczysc laser jak nie pomoze to wymien naped proste.Trzeba rozebrać tak aby był dostep do lasera i paleczka do uszu zanurzona w MR Muscle -niebieski przetrzeć kurz z soczewki.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Witam, a u mnie inny problem z tym wynalazkiem, nie działa przycisk open/close. Czasami chwyci po kilkudziesięciu kombinacjach i formach nacisku. Czy jak już się otworzy to można się dobrać do tego panelu i potraktować czymś styki?

Cytat:
2014-02-15 18:22:39, Bigelektron pisze:
Wyczysc laser jak nie pomoze to wymien naped proste.Trzeba rozebrać tak aby był dostep do lasera i paleczka do uszu zanurzona w MR Muscle -niebieski przetrzeć kurz z soczewki.

Dzięki, ale czy jest jakiś sposób aby wyczyścić laser bez wyjmowania całej nawigacji?

Cytat:
2014-02-17 11:25:28, gregor77 pisze:
Dzięki, ale czy jest jakiś sposób aby wyczyścić laser bez wyjmowania całej nawigacji?

Tak ale nie wiem czy to technicznie możliwe.Trzebaby się przecisnąć przez szpare tam ktoredy wchodzą plyty a następnie usiasc okrakiem na laserze i go wypucować z kurzu wacikiem do ucha.

-----------------
Naprawa elektroniki.

witam
Jak wyczyścić laser w radiu B9002 ktoś pomoże ??

zdjąłem pokrywę górną i nie wiem co dalej robić

Cytat:
2016-02-03 17:23:47, daniel8801 pisze:
witam Jak wyczyścić laser w radiu B9002 ktoś pomoże ?? zdjąłem pokrywę górną i nie wiem co dalej robić

Jak utknales na tym etapie to zaloz ja spowrotem i znajdz sobie jakies inne tworcze zajecie.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2014-02-14 09:35:31, gregor77 pisze:
Witam! Mam problem z nawigacją B9002 Corolla Verso 2005r. Od jakiegoś czasu pojawia się problem z odczytem płyty w napędzie DVD. Używam oryginalnej płyty z mapami E13 East. Płyta w zasadzie cały czas od 3 lat znajduje się w napędzie DVD i nigdy nie było żadnych problemów z odczytem. Od kilku miesięcy, co jakiś czas zaczął pojawiać się komunikat, że nie można odczytać płyty DVD albo, że nie ma jej w napędzie. Po powtórnym włączeniu zaskakiwało i wszystko wracało do normy. Od kilku tygodni jednak zupełnie napęd przestał odczytywać płytę. Płyta nie jest porysowana. Wykonywałem próby na innej oryginalnej płycie i również jej nie czyta. Radio i CD działało OK! Wczoraj próbowałem przeczyścić napęd DVD płytą czyszczącą Hama. Po tej czynności jeden raz oryginalna płyta uruchomiła się i pokazała się mapa na wyświetlaczu a przy kolejnych próbach już nie. Następnie – (może to był mój błąd) postanowiłem odpiąć akumulator w nadziei, że może coś się zresetuje i zaskoczy ale efekt jest jeszcze gorszy. Teraz po włączeniu nie pojawia się panel startowy „TOYOTA” tylko wyświetla komunikat „Please insert correct map disc.” Po włożeniu płyty słychać, że coś mieli ale nic się nie dzieje. Po chwili przestaje mielić i jest problem z wysunięciem płyty. Najgorsze jest to, że radio i CD też nie chce się uruchomić, nie działa żaden przycisk i powyższy komunikat cały czas jest wyświetlany. Podejrzewam, że może być zabrudzony laser DVD albo po prostu padł już całkiem, tylko pytanie jaka jest faktyczna przyczyna. Znalazłem, że można kupić moduł z laserem za 500 PLN, tylko nie mam pewność czy padł faktycznie laser. Może wystarczy go po prostu jakoś wyczyścić? Bardzo proszę o pomoc jaki przyjąć schemat postępowania w tej sytuacji! W jaki sposób można wyciągnąć cały napęd tak aby można go było rozkręcić, trochę wyczyścić i ewentualnie wymienić moduł z laserem? A może jest jeszcze inna przyczyna takiej usterki i jakieś cudowne antidotum. Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam.

Czy udało się naprawić tą nawigacje wtedy? Bo mam dokładnie ten sam błąd i prosiłbym o jakieś wskazówki