Problem z zamknięciem drzwi.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam Ładę 2107 z 1985 roku. Ostatnio pojawił się problem z zamknięciem tylnich drzwi od strony kierowcy. Po wciśnięciu guzika drzwi i tak da się otworzyć klamką zewnętrzną. Rozebrałem drzwi i problem polega na tym, że element oznaczony jako 2 nie chce wskoczyć w 1 (tak jak na zdjęciu). Jak zrobić,żeby element 1 podszedł no góry i wszystko było dobrze. Zdjęcie jest odbiciem lustrzanym.
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Błażej.

Wyregulować cięgno, na którym jest nakręcony guzik.

Jak to zrobić?
Wydaje mi się, jednak że to nie o to chodzi bo guzika nie da się wcisnąć do końca. Ten element 2 nie wchodzi w 1 bo pierwszy jakby był za nisko i blokował zamknięcie drzwi.

U mnie pomogło umycie wszystkiego i rozruszanie. Stary smar zaczął zamieniać się w ciągnące i lepiące się coś przez co grzybek jak i sam zamek ciężko chodził. Po umyciu zniknął problem z trudnym przesuwaniem grzybka tylnych drzwi sięgając ręką z przodu jak i problem z niedomykaniem się owych. Jeśli nie pomoże to czeka Cię weryfikacja naciągu cięgna lub grzybek jakoś się opuścił przez co sam nie daje wystarczająco luzu dla cięgna do zaskoczenia grzybka.

Dzisiaj jak patrzałem dalej co z tymi drzwiami, to wydaje mi się, że to cięgno jest dobrze naciągnięte. Jakieś inne pomysły?

na początek zalej go WD-40 i ruszaj, jeśli żadna sprężyna nie pękła to pewno się z syfu i kurzy zawiesił, jeśli pękła to do sklepu po nowy