Ogólnie auto w stanie dobrym, do wymiany na pilnym był tylko termostat
Zrobiłem już pierwsze 1000km i mam kilka pytań/problemów.
1. Wskaźnik poziomu paliwa nie pokazuje mi poprawnie, rezerwa działa. Sprawdziłem pływak i z nim jest wszystko ok, wina tkwi po stronie wskaźnika na desce rozdzielczej. Pytanie gdzie go dostać?
2. Gdzie znajduję się filtr paliwa? Czytałem że przy baku ale tam go nie widziałem, przy gaźniku też go nie ma.
3. Przy odpalaniu auto odpala od tzw strzała ale momentalnie gaśnie. Odpalam ponownie i chodzi już dobrze. Auto ma LPG, i przy przełączeniu z LPG na paliwo, pedał gazu wciśnięty i auto gaśnie, nie dostaje paliwa. Czy to może być wina pompy paliwa?
4. Dosyć długo auto muszę trzymać na ssaniu, inaczej nie trzyma wolnych obrotów i gaśnie. Jak silnik jest już rozgrzany to obroty trzymają się na poziomie 1000-1500 i nie ma z nimi problemów.
Problemem zapewne jest gaźnik. Jego regeneracja powinna regeneracja i późniejsza regulacja powinna rozwiązać problem. Czy taki zestaw naprawczy będzie dobry? http://allegro.pl/gaznik-zestaw-naprawczy-gaznika-lada-2105-07-1300-i4963073181.html
Dodam że spalanie LPG to ok 10L w jeździe tzw. mieszanej
5.Obok ssania mam jeszcze jedną dźwignie/wajchę od czego ona jest bo nie mogłem dojść?
6. Mam przegniły narożnik progu, samą końcówkę tylną z prawej strony. Rdzy zewnętrznie nie widać, ale jest tam miękko. Czy jest gdzieś dostępna reperaturka tego miejsca czy trzeba dorabiać?
7. Jakie powinno być ciśnienie oleju na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku? Chodzi mi o wskazanie czujnika na desce
8. Gdzie powinno być przykręcone uziemienie alternatora? U mnie jest przykręcone do śruby mocującej akumulator, wydaje mi się to średnim pomysłem
9. Poprzedniemu właścicielowi ciekł zawór od nagrzewnicy dlatego go wymontował i po prostu zamontował wszystko bez tego zaworu. Na zimę mi to nie przeszkadza, ale na wiosnę trzeba będzie coś z tym zrobić. Czytałem na forum że te zawory są dosyć lipne. Lepiej porzeźbić z zaworem z poloneza czy może zaryzykować z oryginalnym zaworem? A może jakiś zawór kulowy?
10. Chłodnice mam miedzianą, ciekłą w jednym miejscu ale ją zalutowałem. Ogólnie chłodnica jest w nie najlepszym stanie. Czy mogę ją bez problemu zamienić na aluminiową? Czy oprócz chłodnicy będę musiał coś zmieniać czy dorabiać? Wsadził bym miedzianą ale jest 5razy droższa od aluminiowej dlatego pytam
Na razie to by było na tyle
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje

.