Nowy nabytek łada 111-pierwsze wrażenia i kilka pytań.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po wielu latach kupiłem samochód marzeń mojego dzieciństwa.Tylko łada miała być i jest.Model 111 bo taka się trafiła,choć miała być 2107 lub Samara.Na co dzień mam współczesny wóz i teraz mogę porównać.Na plus trzeba zaliczyć cichy i elastyczny silnik,bardzo dobre zawieszenie na nierównościach i neutralna charakterystyka prowadzenia.Sporo miejsca z przodu i wielki bagażnik.Sylwetka mi się podoba,szczególnie z przodu nie ma wrażenia,że to przestarzały wóz.Przy setce obroty na piątym biegu to zaledwie 2,5 tys.Bardzo miła welurowa tapicerka(wersja z Niemiec).
Wady to oczywiście brak wspomagania (szczególnie na postoju),głośna dmuchawa w kabinie,z tyłu mało miejsca na nogi i za bardzo pionowe oparcie.Sprzęgło dość nerwowo bierze i największa wada to celowanie lewarkiem w bieg drugi i czwarty.Nie działa zegarek i zdalne otwieranie tylnej klapy.Elektryka powoli opuszcza i podnosi szyby.Przebieg elektroniczny 100 tys.km.,silnik suchutki.Najbardziej mnie zadziwił bagnet do sprawdzenia oleju w skrzyni biegów.Generalnie samochód lepszy niż się spodziewałem.

a co z bagnetem, bo nie kojarzę abym miał jakieś kłopoty ze sprawdzeniem stanu oleju.

po trasie moskwa- piter przy pełnym załadunku około 6 litrów mi spalanie wychodziło.

Nie ma żadnego problemu ze sprawdzeniem oleju w skrzyni za pomocą bagnetu.Nie mogę jedynie rozłożyć tylnego oparcia kanapy.Bolce się nie wciskają a ciągnąc w górę zostają w dłoni.I czujnik temperatury w podsufitce hałasuje.Rozebrałem go a tam kręci się wiatraczek.Można wyjąć wtyczkę ale nie wiem czy to dobra metoda.

Wiatraczek który nadmucha świeże powietrze na czujnik temperatury? Szook

Stary patent jak świat.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

prawidłowo, jak inaczej dostarczysz aktualna informacje o temperaturze do czujnika.
tomek przesmaruj oliwką maszynową, a jak nie pomoże to daj znac , nowe nie są drogie.

Ja to wiem po co to i dlaczego, ale nie wszyscy to stosują.

Mam pytanie czy przy otwartych drzwiach można wyłączyć oświetlenie na podsufitce.Są dwa położenia lampki i na obu się pali.