Witam Was jestem tu nowy.
Posiadam CELICE VII 1.8 143KM
Jak w tytule problem mam z błędem P1349. Czyli zmienne fazy rozrządu.
Samochód zakupiony od Wolfganga z Niemcowni. Stał rok czasu z uszkodzonym błotnikiem na placu. Tyle o nim wiem.
Problem to wyskakujący błąd P1349 ale tylko podczas spokojnej równej jazdy w okolicach 1800-2300 obr/min.
W żadnych innych okolicznościach się to nie pojawia.
Przestudiowałem forum celica i inne fora od Avensisa ale postanowiełem napisac bo tu działa BIGELEKTRON. Liczę na twoją pomoc.
Więc co już sprawdziłem:
- sprawdzony zawór OCV aktywnym testem
- sprawdzony zawór OCV pod napięciem
- zamieniony zawór ocv na inny profilatycznie ( używka)
- wymieniony filtr OCV
- wyjęty wałek z kołem VVTI
- rozebrane koło VVTI i sprawdzone. Wymieniona zewnętrzna blacha bo była porysowana od tego bolca co blokuje koło
- zmieniony olej dwa razy po około 1500 km był brudny więc zmieniłem raz jeszcze
- w rorządzie wydaje się być wszystko ok.
I teraz skończyły mi się pomysły
Co mógłbym podejżewać?
- małe ciśnienie oleju ale kontrolka gaśnie od razu i zresztą to by na wolnych obrotach coś wyrzucało
- zepstuty kom lub wiązki ale to by się coś działo w różnych warunkach a tu błąd wyskakuje ciągle w identycznych warunkach.
Co podejżewam najbardziej:
Zawór OCV czy może się czasami przycinać i kierować źle olej?
Zauważyłem jedną prawidłowość. Od zapalenia samochodu jak jadę spokojnie tak że nie wzbudzę przełączenia fazy to nic nie wyskakuje. Gdzieś jak pojadę ostrzej i później zwolnie bo jakiś samochód autobus itd, i jade spokojnie ze stałą prędkością to wywala bład. Może koło nie wraca czasami bo się przytnie zawór?
BIG ELEKTRONIE pomóż bo za chwile wyprowadze celinkę na dwór i ją podpalę. Poleciałbym do Ciebie ale do KATOWIC mam trochę daleko.