Cytat:
|
2016-01-06 19:27:29, ravmarek pisze:
Witam wszystkich Mam pytanie... Moja toyota rav 4 (d4d 2002 r miała następujące objawy -spadek mocy - jednak gdy ją przegazowałem moc wracała. Następnie zaczęło coś świszczeć(świst, gwizd) po dodaniu gazu intensywność świst siię nasilał. Przed wjazdem do garażu ravka coś zakopciła. Zgasiłem. Przychodzę następnego dnia, róbuję odpaplić silnik jednak coś zagrzechotało. Teraz w ogóle nie kręci. Wcześniej z odpalaniem nie było problemów... Co może być przyczyną tego że nie chce odpalić? Czy mogę coś sam sprawdzić?
|
|
Jezeli jesli dobrze rozumiemy jak slyszales swist to moze jakies łozysko na kółku stawalo i pasek piszczal a jak zgasiles i przy odpalaniu moze jakies lozysko stanelo i teraz nie mozesz ruszyc rozrusznikiem

raz mialem taki przypadek ze auto mi przyszlo z anglii ze niby silnik stoi ze sie zatarł,no wiadomo ze anglikow sie sprawdza wiec biore klucz na wal i w prawo sie nie kreci a lewo tak

) przecialem pasek wielorowkowy i samochod odpalil

stanelo kolko od sprezarki i w prawo sie psek napinal i klinowal a w lewo luzowal i sie obracal
a druga opcja tak ze moze cos w turbinie sie rozsypalo np wirnik i szczatki poszly w obieg z olejem i narobilo rabanu
wiec na poczatek prawe kolo do zdjecia i sprawdzenia czy silnik stoi w prawo i w lewo bo jak tylko w prawo to jakies koloko sie zatarlo i pasek do zdjecia a druga to zdejmij waz od turbiny i zobacz czy masz caly wirnik w turbinie.
daj znac jak to sprawdzisz bo jezeli to co ci powiedzialem bedzie OK to nie dobrze;/;/