MotoNews.pl

Warsztat Pana Romana, pomoc wizualna na YouTube

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukając wiedzy w internecie na temat rozkładania i składania łady znalazłem ten oto kanał Pana Romana z Ukrainy:
https://www.youtube.com/user/shkolaavtoremonta ВАЗ 2101-2107 , ремонт и обслуживание.

Jest tu dokładnie pokazane co i jak rozkręcać, często bez użycia specjalnych kluczy, ściągaczy itp.
Kanał jest podzielony na poszczególne działy jak:
Układ hamulcowy
Skrzynia biegów
Tylni most
Elektryka
Silnik
Przednie zawieszenie
Układ kierowniczy
Opony itp
Tylne zawieszenie
System ogrzewania
Układ paliwowy
Odprowadzenie spalin
Sprzęgło
Układ zapłonowy
Wał
Buda auta
O akumulatorze słów kilka
Przygotowanie auta do zimy
Układ chłodzenia
LPG
Układ spryskiwaczy

Dla mnie wiele z tych filmów pomogło. Filmy są nakręcone na tyle fajnie, że nawet bez znajomości rosyjskiego da się pojąć o co chodzi.

Mam nadzieję, że pomogą forumowiczom

[ wiadomość edytowana przez: BigRomek dnia 2016-04-25 14:13:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: SzokoLada dnia 2016-04-25 21:58:28 ]

Bardzo fajna robota. Ale znam doskonale rosyjski i powiem jedno, często gada Roman głupoty. Ale ogólnikowo temat kuma. Jeżeli ktoś ma pojęcie o mechanice, to sam zrozumie, gdzie i kiedy Roma się myli.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Bardzo możliwe, że się myli. Niekoniecznie zgadzam się z nim np. w sprawie poliuretanów w zawieszeniu.
Na mechanice znam się słabo, na rosyjskim - znośnie. Jednak, jeżeli ktoś włazi pod auto i patrzy na spód auta jak wół na malowane wrota Roman sytuacje mu rozjaśni na tyle, aby samemu sobie poradzić. Co również istotne, pokazuje jak działać w pojedynkę i jak zabezpieczać auto, aby przygoda z mechaniką nie skończyła się kalectwem

Super kanał.
Ja akurat na mechanice znam się jako tako, z rosyjskiego to może znam 3 słowa, ale wiele można podpatrzeć, na pewno się przyda. Dzięki wielkie