MotoNews.pl
11 Rav 4 2.2 d-cat błąd wyciek paliwa , (279358/18)

Rav 4 2.2 d-cat błąd wyciek paliwa ,

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam taki problem z rav4 2.2 d-cat 2007r
Pierwsze co załważyłem to dłuższe odpalanie (bez różnicy czy zimna czy ciepła) tak jak by była lekko przypowietrzona, ale po odpaleniu nie kopci , moc normalna. Po 2 dniach zapaliła się kontrolka silnika , odczyt -wyciek paliwa z układu- dalej jeżdziła normalnie, zosytał zmieniony filtr paliwa wykasowano błąd. Na nastepny dzień z rana kontrolka zapaliła się ponownie ale już teraz brak mocy i po próbie jazdy gaśnie. Nie wiem czy to ma jakiś związek ze sprawa ale z tydzień temu została wymieniona rura od wlewu do baku.

Cytat:
2016-09-26 15:57:33, dami16 pisze:
Witam Mam taki problem z rav4 2.2 d-cat 2007r Pierwsze co załważyłem to dłuższe odpalanie (bez różnicy czy zimna czy ciepła) tak jak by była lekko przypowietrzona, ale po odpaleniu nie kopci , moc normalna. Po 2 dniach zapaliła się kontrolka silnika , odczyt -wyciek paliwa z układu- dalej jeżdziła normalnie, zosytał zmieniony filtr paliwa wykasowano błąd. Na nastepny dzień z rana kontrolka zapaliła się ponownie ale już teraz brak mocy i po próbie jazdy gaśnie. Nie wiem czy to ma jakiś związek ze sprawa ale z tydzień temu została wymieniona rura od wlewu do baku.

Jaki byl kod bledu jaki filtr zalozyles?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Filtr knecht. Błąd mi kolega sprawdzał ,,wyciek paliwa z układu"

Błąd p0093

Cytat:
2016-10-01 12:54:27, dami16 pisze:
Błąd p0093

Czy jest chip zalozony??

-----------------
Naprawa elektroniki.

Nie. Z modyfikacji to dpf wywalony

Cytat:
2016-10-01 22:10:46, dami16 pisze:
Nie. Z modyfikacji to dpf wywalony

Ok wymien f paliwa na cokolwiek oprocz Knechta (Mahle) i Filtrona.
Jezeli kod P0093 powroci wtryski do wymiany.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Chętnie kupie wtryski piezoelektryczne tylko pewne jakies , masz jakis namiar ???

Cytat:
2016-10-02 09:44:03, dami16 pisze:
Chętnie kupie wtryski piezoelektryczne tylko pewne jakies , masz jakis namiar ???

niemam

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzisiaj po zciągnieciu filtra znaleziono opiłki metalu w paliwie . pompa ??

Cytat:
2016-10-04 15:42:15, dami16 pisze:
Dzisiaj po zciągnieciu filtra znaleziono opiłki metalu w paliwie . pompa ??

Co pompa?

-----------------
Naprawa elektroniki.

czy to pompa się łuszczy czy moze jakis inny powód ??

Cytat:
2016-10-06 16:05:36, dami16 pisze:
czy to pompa się łuszczy czy moze jakis inny powód ??

No nie jestem jasnowidzem ale wszelkie opilki i zanieczyszczenia biora sie w baku z zatankowanym dziadoskim paliwem.Pompa to nie pila lancuchowa i nawet jezeli rdzewieje od srodka to przewaznie sa to tak male czastki ze nie widac.Napewno nie sa to wiory bo bys stanal i nie pojechal.
Kod P0093 wskazuje na przestrzelone na przelew wtryski wiec je wyslij do sprawdzenia a przy okazji pompe tez.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Wtryski sprawdzone . 2 nie nadaja sie do testów bo odrazu idzie na przelew. 2 jak cie moge ale tez duzy przelew.

dzisiaj rozebrałem pompę . Po sprawdzeniu sitka opiłki, pod niebieskim deklem wyrażne ślady szorowania zębatki o pokrywę. Myśle że tu jest przyczyna

Cytat:
2016-10-07 20:11:07, dami16 pisze:
dzisiaj rozebrałem pompę . Po sprawdzeniu sitka opiłki, pod niebieskim deklem wyrażne ślady szorowania zębatki o pokrywę. Myśle że tu jest przyczyna

Mozliwe ale sitko z tego co wiem jest na wlocie do pompy.
Kod P0093 wskazuje te niesprawne na przelew wtryski.Natomiast na pompach sie nie znam bo wysylam zawsze do sprawdzenia ,z braku sprzetu nigdy do srodka nie zagladalem wiec nie jestem w stanie sie odniesc do tego co tam znalazles.Podobnie mialem stycznosc z roznymi uszkodzeniami pomp a kod P0093 nie wystepowal.

-----------------
Naprawa elektroniki.

wtryski niesprawne napewno na przelew, ale co to spowodowało ??
Wyciagneliśmy bak w środku nie było żadnego brudu, ale w pokrywie baku jest wbudowane sitko i było mocno zaklejone, nie mozna go rozebrać ale zostało wypłukane pod ciśnieniem i wydmuchane.
Nie wiem czy moze przez te zaklejone sito pompa ciśnieniowa miała ciężko i chodziła na sucho dlatego się przytarła ???
Wszystkie przewody przepłukałem benzyną i wydmuchałem , dużo brudu i brokatu wyleciało z listwy zasilającej wtryski i przewodów powrotu .
Zakładam nową pompe i wtryski i myślę że bedzie to chodziło .
Moze coś jeszcze należało by sprawdzic ???

Cytat:
2016-10-09 09:08:58, dami16 pisze:
wtryski niesprawne napewno na przelew, ale co to spowodowało ?? Wyciagneliśmy bak w środku nie było żadnego brudu, ale w pokrywie baku jest wbudowane sitko i było mocno zaklejone, nie mozna go rozebrać ale zostało wypłukane pod ciśnieniem i wydmuchane. Nie wiem czy moze przez te zaklejone sito pompa ciśnieniowa miała ciężko i chodziła na sucho dlatego się przytarła ??? Wszystkie przewody przepłukałem benzyną i wydmuchałem , dużo brudu i brokatu wyleciało z listwy zasilającej wtryski i przewodów powrotu . Zakładam nową pompe i wtryski i myślę że bedzie to chodziło . Moze coś jeszcze należało by sprawdzic ???

Mysle ze ok stosuj dobre filtry zmieniaj co max 15tys.
Wtryski na przelew padaja z dwóch znanych mi powodow chip zwiekszajacy moc czyli wtryskiwacz ma do czynienia z wyższym ciśnieniem niż przewiduje producent ,oraz za geste paliwo np chrzczone olejami i frakcjami ciężkimi.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Dzisiaj zamontowana pompa (po regeneracji) i wtryski nowe, sam kupowałem ale montaż w serwisie Toyota.
Po wszystkim stwierdzono mocne falowanie ciśnienia paliwa . Ręce mi opadają z tym samochodem. Gościu od pompy daje sobie reke obciąc że pompa 100% sprawna , podmieniono zawór na pompie i nic. Jakies sugestie ???? Co odpowiada za utrzymanie ciśnienia ????

Cytat:
2016-10-12 17:18:17, dami16 pisze:
Dzisiaj zamontowana pompa (po regeneracji) i wtryski nowe, sam kupowałem ale montaż w serwisie Toyota. Po wszystkim stwierdzono mocne falowanie ciśnienia paliwa . Ręce mi opadają z tym samochodem. Gościu od pompy daje sobie reke obciąc że pompa 100% sprawna , podmieniono zawór na pompie i nic. Jakies sugestie ???? Co odpowiada za utrzymanie ciśnienia ????

Co znaczy falowanie cisnienia?Zjakiego na jakie?
Jakie nowe wtryski gdzie kupione?Jak pracuje silnik rowno czy nierowno?

-----------------
Naprawa elektroniki.