Problem z masą?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie nie dotyczy mojej Łady, ale Tavrii, którą jeździ kolega - myślę, że jak gdzieś mogę uzyskać pomoc to tutaj.

Od jakiegoś czasu dzieją się dziwne rzeczy: raz są kierunki, a raz nie ma, raz działa nawiew, a raz nie, raz działa wycieraczka, a raz nie działa.

Przejrzałem bezpieczniki, kable, przekaźniki. Tu raczej wszystko jest ok.

Czy takie problemy mogą oznaczać, że gdzieś się gubi masa? I jeśli dotyczy to kilku rzeczy, to czy dobrze myślę, że musi być jakaś zbiorcza masa dla kilku urządzeń, która jest pewnie ulokowana w komorze silnika? W książce serwisowej nie mogę nic namierzyć, a myślę, że problem jest uniwersalny czy to łada czy tavria.

Z góry dziękuję za pomoc!

Może być problem z kostką stacyjki.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Nie mogę trafić w przyczynę. Kostka nowa i jest to samo. Masę chyba poprawiłem. Może tylko troszkę rzadziej zanikają kierunki.

Doszła jeszcze inna zagwostka: temperatura silnika wchodzi na czerwone pole na zapalonym silniku. Ale jak tylko wyłączę silnik i za sekundę przekręcę zapłon, to pokazuje temperaturę w normie. Woda się nie gotuje więc temperatura jest tak jak pokazuje na samym przekręconym kluczyku (włączony zapłon), ale wskazania głupieją jak zapalę silnik. Czy to wina czujnika czy raczej elektryki np. problemów z napięciem?

u mnie w Nivie są podobne problemy tzn. zegar temperatury ma stale 100, albo mam pełny bak, albo jak "długie" są wyłączone to są włączone itp. polecam zacząć od wykręcenia zegarów i przełączników na kolumnie kierowniczej, dokładnego wyczyszczenia styków i pozagniatania luźnych konektorów

Ja lutowałem wszystkie styki w zegarach, pomogło.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим