Dzień dobry.
Wiele już czytałem na temat diagnostyki mojego silnika (i tu podziękowania dla Bigelektrona i Aliena - do Was głównie kieruję moje pytania), ale nigdzie nie mogę znaleźć pewnych informacji na temat maksymalnego doładowania w mojej Corolli.
Silnik zaopatrzony jest w turbinę IHI VB11, bez zmiennej geometrii, wtryski elektromagnetyczne.
Według biuletynu serwisowego który znalazłem (w wątkach do Avensisa) jest coś wspomniane o 133-140 kPa, tylko nie wiem czy w trakcie rozpędzania czy stabilizacji na obrotach.
U mnie dmucha 190 kPa i to jest max. turbiny, jaki ona osiąga, przy maksymalnym obciążeniu. Przy stabilizacji obrotów jest poniżej wartości z biuletynu, no ale obciążenie silnika przy utrzymywaniu obrotów też jest moim zdaniem znikome, więc analogicznie doładowanie powinno być mniejsze.
Czy te 190 kPa to już przeładowanie?
Mam starą turbinę, w której gruszka rusza się z takim samym oporem, jak w tej kolejnej, na którą zamieniłem (ta turbina jest w zdecydowanie lepszym stanie).
Do zdiagnozowania pomocne może być takie zjawisko:
Przy rozkręceniu silnika do obrotów ok. 3900, ciśnienie na listwie CR wzrasta (jest po prostu duże), po przekroczeniu tej granicy spada do 76 MPa.
Czy to ma wpływ z podejrzewanym przeładowaniem turbiny?