Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-07-29 12:27:17 Żeby zweryfikować to o czym piszesz, to chyba pozostaje tylko TIT2? We Wrocławiu szczęśliwie jest "mech z toyoty" więc pora się umówić na diagnostykę.
Jeśli chodzi o same wtryski - mam jakieś dzwne przekonanie, że to nie w nich leży przyczyna. Po pierwsze, jestem przekonany, że sprzęt, którym "diagnozowałem" swoje Ave pokazał więcej głupot niż prawdy. Trafiłem w jakimś temacie na podobną sytuację w Rav4, że jakiś uniwersalny komp pokazywał bardzo złe wartości, a na TIT2 wyszło ok. No i też ten sprzęt nie jest wysokich lotów ponieważ korekcje wtrysków pokazuje tylko do całych liczb, bez przecinka. Kolejna sprawa - że nie ma żadnych innych, niepokojących objawów i to, że 10kkm temu wartości były o wiele, wiele leosze (Sprawdzane na Boschu) Teraz, tak jak mówiłem - LM2666 i wizyta u mecha we Wroclawiu. Dodam, że wczoraj wyczyściłem przepustnice, kolektor dolotowy, jeszcze raz egr i jesr na razie spokój, a samochód ma o wiee leoszy "dół" |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2018-07-30 01:47:05
A jak korekcje?? No to musisz jeszcze tylko raz ten egr wyczyscic tylko najpierw poczytaj jak go dotrzec i rozruszac na prowadnicy wkretarka i moze bedzie ok. Ale cos mi mowi ze jednak wtryski. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-07-30 12:33:15 Korekcje dobrze nie wyglądają, to fakt ;/
Tylko czy występuje taka możliwość, że wtryski są szrotami, a auto dobrze pali, ma moc i nie dymi? No i też kwestia tego, że 10kkm temu korekcje były o wiele, wiele lepsze (-0,7/2,1/-0,4/0). Tankuję tylko na Orlenie i dolewam do paliwa oleju 2T. W dwóch Corollach e12 1cd-ftv też lałem taką miksturę i śmigały aż miło, to samo aktualnie w e15 1.4 d-4d. Tutaj chcę też nadmienić, że podłączałem Ave pod Wurth "WOW!" i jak wspominałem już, wyczytałem, że z Toyotą się ten sprzęt zbytnio nie lubi. Zaraz przeszperam forum za informacjami, jak zająć się egr ![]() No i zaraz kuracja LM |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2018-07-30 20:02:53
----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-07-31 23:21:35 2T kiedyś "uratował" mi mój pierwszy samochód - R400 z L-serią pod maską i od tamtej pory dolewam do każdego diesla, którego mam. Oczywiście wcześniej "obadłem" temat i zauważyłem, że wielu użykowników d-4d również takie rozwiązanie stosuje i osiąga wymierne korzyści.
Ma chilę obecną (odpukać) Ave chodzi gladziutko i cicho. Zasotosowałem LM2666 bezpośrednio pod pompę i byłem w szoku ile syfu zostało w filtrze, który dałem pomiędzy naczynie ze specyfikiem, a pompę - po odstaniu zebrało się około milimetra czarnej mazi i platków. Samochód chodzi cicho jak nigdy i ustał klekot, który nasilony pojawiał się pomiędzy 1800 a 2000 obrotów Teraz nie pozostaje mi nic jak trochę pojeździć i kurs pod TIT2. I trochę sobie w brode pluje, że miałem pól auta zdemontowane, a nie wyczyściłem intercoolera ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2018-08-01 19:08:50
Zawsze sie zastanawiam gdzie wy te swoje diesle tankujecie. Ja tankuje na duzej BP w Katowicach.. W okresie urlopowym czesto slowacja OMV Serbia tez chyba OMV czy costam z niebieskim szyldem Grecja BP i nigdy syfu w filtrze ani pfoblemow z dieslem nie mialem. Kiedys tez zpialem jakies Forte i spodziewalem sie jakiegos brudu z racji przebiegu a tu niespodzianka po przepuszczeniu dwuch butelek przez uklad plyn jak byl koloru miodowego tak na dnie zostal y resztki plynu w tym samym kolorze. Podczas gdy z przecietnej Toyoty z problemami zur jak po kawie. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-08-02 16:15:38 Ja, jaki i poprzedni (1 właścicel) tankowaliśmy na Orlenie wiem, że zdania na temat tej stacji są podzielone, jednak w pobliżu miejsca zamieszkania mam do wyboru jeszcze tylko Lotos, Pieprzyka, Intera i dwa "no-name"
Żuru żadnego nie uswiadczyłem, tylko czarne płatki - tutaj zaznaczam, że nie były to opiłli bo "pod palcami" się rozmazywały. We wtorek jestem umówiony pod tester Toyoty i mam nadzieję, że wniesie to coś nowego do sprawy ![]() Póki co, odpukać, Avka lata dobrze ![]() |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-08-07 20:39:53 Powracam z problemem.
Byłem dziś u "Mecha z Toyoty". Pod jego sprzętem wyszło -1/4/-1/~0. Widoczna poprawa na każdym baniaku poza drugim. Więc niestety - trzeba wyciągać wtryski. I tutaj Bigelektron ważne pytanie do Ciebie - Czy majac klon MiniVCI z Techstream 12.xxx jestem w stanie wpisac wartości kompensacyjne (chyba dobrze napisałem) z wtrysków dwupinowych? Pytam ponieważ nie mam jakiegoś zaufania, żeby oddać "całe auto" do jakiegoś zakładu na sprawdzenie wtrysków bo obawiam się, że nagle wszystkie 4 będą do śmieci. Wolałbym sam je wymontować i zawieźć do zakładu w mojej okolicy, który sprawdza je tylko na stole - nie mieli by interesu "ściemniać" ponieważ nie prowadzą sprzedaży. I samą techniczną stronę wyciągnięcia wtryskówi ich ponownego montażu ogarnę tylko chodzi o późniejsze kodowanie. Dlaczego tak wybiegam w przyszłość? Bo liczę się, że ten jeden to na oewno trup. I tutaj kolejne pytanie - co sądzisz o "regenerowanych" wtryskach do 1cd? Sporo sie naczytałem i mam mieszane uczucia, już bardziej się na używkę chyba nastawiam... choć co trafie? |
SpiewaczekBlue T25/E15/BA1 Kłodzko | 2018-08-20 22:36:01 Zakupiłem miniVCI i tylko się upewniłem - wtryski wylatują z silnika i na stół, dość wróżenia z fusów.
Od razu zamawiam komplet podkładek termicznych, o-ringi, tulejki teflonowe i na przelewy + uszczelka pod pokrywę. Mam nadzieję, że obędzie się bez wymiany gniazd w które wchodzą wtryski. Przed wszystkim chcę jeszcze profroma zmierzyć kompresję. Znalazłem film dot. demontażu wtrysków : https://www.youtube.com/watch?v=8OPtJPt5Rl0 Cieszę się też, że za pomocą miniVCI mogę wpisać kody ![]() Big, masz może jakieś cenne rady, przydatne podczas demontażu wtrysków? Obawiam się, że mogą być już "zapieczone" ![]() Chciałem też wrzucić test według Twojej instrukcji, ale mój interfejs mimo wybrania tylko spd, map, ciśnienia CR i wartości korekcji strasznie wolno odświeża wartości ;( Więc od 1500 do 4000 obr/min odświeży max 3 razy A kolejna sprawa, nawet gdy zapiszę to nie mogę ogarnąć jak dane wyeksportować do pliku. Lecz jeszcze powalczę z techstreamem i ogarnę temat ![]() |