Witam,
od kilku miesięcy ma problem z moją Cariną. Cały ten czas spędziła u trzech różnych mechaników. Niestety każdy z ostatecznie się poddawał.
Samochód posiada przebieg 160k km i od ok 50k km instalację LPG.
Objawy są następujące:
- zaczęło się od tego, że czasami samochód tracił moc i przerywał. Tak, jakby nie palił na wszystkie cylindry. Dodatkowo praktycznie cały czas świeciła pomarańczowym kolorem kontrolka Economy.
Na gazie było jednak o niebo lepiej. Na benzynie praktycznie nie dało się w ogóle jechać.
Ciężko mi znaleźć jakąś prawidłowość ale czasami zachowywała się jak powyżej a następnego dnia potrafiłem przejechać 200km i było idealnie.
- w tej chwili sytuacja jak powyżej ma miejsce już zawsze. Dodatkowo ma problem z zapalaniem. Rozrusznik kręci tak jak przy słabym akumulatorze a auto odpala dopiero po kilku sekundach. Akumulator wykluczam bo dzieje się tak nawet po jego pełnym naładowaniu. Kiedy silnik zaskoczy nie trzyma obrotów. Pali się przez chwilę kontrolka check-engine. Kiedy chwilę się nagrzeje jest lepiej. Zdarza się, że strzela z wydechu, po wciśnięciu gazu reakcja jest znikoma. Choć o dziwo jak wcisnę go do "dechy" to zdaje się jechać dobrze. Czasami po zapaleniu na początku dymi.
Na podstawie tego co wyczytałem na forach i doświadczeniu mechaników zostało zrobione to co poniżej:
- wymieniony cały wydech od kolektora po tłumik końcowy (mechanik poluzował go przy kolektorze i auto jechało lepiej. Było więc podejrzenie, że wydech jest niedrożny. Nie pomogło.)
- aparat zapłonowy z cewką, kable WN, świece...
- MAP sensor
- czyszczona była przepustnica
- luzy zaworowe ustawione
- kompresja sprawdzona (nie idealna ale podobno w normie - stwierdzone przez dwóch niezależnych mechaników)
- sonda lambda była odłączona i podobno nic to nie zmieniło
- wtryskiwacze benzyny sprawdzone - działają prawidłowo
- pompa paliwa nowa
- zaworek przy listwie paliwowej podmieniony
Podobno były podmieniane jeszcze inne czujniki (nie wiem dokładnie jakie), śledzone parametry bieżące i nic z tego nie wyniknęło. Pewne rzeczy ciężko mi zweryfikować choć raczej nie podejrzewałbym tych ludzi o nieuczciwość.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Tylko 1,6 i 1,8 dusili w tych rocznikach