Cytat:
|
2020-12-04 09:23:49, Bigelektron pisze:
Olej powinno sie wymieniac co 10 tys w warunkach ciezkiej eksploatacji lub max co 15 tys przy normalnym codziennym jezdzeniu trasa miasto. Warunki ciezkie to nie to ze zapinasz przyczepe z weglem i heja. Jazda na krotkich trasach 3-6km i miejska to sa wlasnie warunki ciezkie. Jazda na wiecznie zimnym silniku w oleju jest woda i paliwo bo nie zdazy odparowac bo kiedy silnik osiaga norm temp to konczysx jazde. A czy to koniecznosc czy marketing tego raczej nie sprawdzisz. Mozesz tez zrezygnowac wogole z wymiany oleju i jezeli bedziesz uzupelnial ubytki to tez zrobisz spokojnie 80 tys zanim sie zatrze silnik. Jedna pani to sprawdzila na nowym Avensisie z 2000r w zasadzie byc moze zrobilaby i 100 tys ale nie dolewala i olej sie poprostu skonczyl.
|
|
Widzę, ze nic nie piszesz o latach tzn., ze wymienia się olej i tak co roku jeżeli nie uzyskasz nawet potrzebnej ilości km w tym czasie.
Oznacza to wg Ciebie, ze mogę wstrzymać się i poczekać do 15 000 km i wtedy dopiero wymienić olej mimo, ze wtedy upłynie 3 lata od ostatniej wymiany?
Nie mam żadnych ubytków, a olej ma prawidłowa barwę.
W Aso mi powiedzieli, ze co 15 000 lub co roku, ale jak sam nie raz podkreślasz nie zawsze słusznym jest co mówią w ASO stad moje pytanie.
I kolejna sprawa takie płyny jak hamulcowy czy chłodniczy kobieczna jest ich wymiana po 20 000 km lub po 2 latach?
Dzieki