Leasing czy wynajem długoterminowy samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiałem się na początku lad leasingiem, aktualnie jednak biorę bardziej pod uwagę skorzystanie z możliwości najmu długoterminowego. Jakie macie zdanie na temat tej możliwości finansowania? Czy ktoś może korzystał i opisze doświadczenia?

Wynajmowałem auto w master1, już zdałem. Obecnie rozglądam się u nich za innym, też będę brał w najmie długoterminowym. Brałbym samochód od razu, ale akurat nie mieli na stanie niczego co by mnie konkretnie zainteresowało.

A jakieś szczegóły? Coś więcej na ich temat?

No więc:
- dostawa auta w terminie, kolor oraz akcesoria takie na jakie się umówiliśmy
- raty: rosły wraz z WIBOR'em - było w umowie
- wykup: zgodnie z ceną na umowie, bez kombinowania
- cena: najniższa jaką znalazłem z ubezpieczeniem i oponami całorocznymi oraz rocznym okresem wynajmu (przewidywałem wzrost stóp i miałem zamiar wykupić od początku), ogólnie zapłaciłem za wynajem bardzo okazyjną cenę
- obsługa: czasem problem z dodzwonieniem się, ale ogólnie ok, na maile odpowiadają szybko
- obsługa szkód: miałem małą obcierkę z mojej winy (stos cegieł którego nie zauważyłem i przerysowałem próg) - udział własny zgodnie z umową jeśli bym likwidował z AC, w przypadku wykupu to naprawa we własnym zakresie po zakończeniu umowy, ale ja się na to nie zdecydowałem

Oddawałeś wtedy auto do naprawy? Miałeś jakis assistance? I auto zastępcze?

Ogolnie w związku z unieruchomieniem samochodu podczas naprawy po zakończeniu umowy, ale w wyniku szkody otrzymałem 7d i klasę wyżej, więc na plus.

A jak z dostępnosćią samochodów?

Możęsz wejść sobie na ich stronę, chociaż od siebie polecam raczej podjechanie do ich salonu tak abyś mógł zobaczyć sobie auta na miejscu.

A jak suma opłat za auto (rok wynajmu + wykup - bo sam raczej planuję wykup) względem cenny brutto za auto rok temu?

No wiesz, wszystko tutaj będzie zależało od konkretnego samochodu. Powinni wysłać Ci szczegółowy kosztorys.