MotoNews.pl

[Polonez] [Deska] - Demontaż i wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko czy ktos z was zakladal do poloneza 1.5LE Deske rozdzielczą od Caro Plusa jesli tak to dajcie znac i w jakiej cenie miesci sie talka atrakcja?

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2008-03-20 00:25:24 ]
[ powód edycji: porządki ]

Koszt około 300 zł jak pojedziesz na giełdę po części. (150 deska i 150 zespół nagrzewnicy). Samej deski raczej nie założysz ponieważ inaczej rozwiązano sterowanie klapami nawiewu w samej nagrzewnicy (w plusie nie ma linek tylko podciśnienie, inaczej wygląda sama nagrzewnica jest większa w innym miejscu znajduje sie wentylator). Podciśnienie do sterowania pobierane jest z kolektora ssącego poprzez taką śmieszną czarną bańkę( prawdopodobnie wyrównującą cińnienie w układzie sterowania- element dosyć istotny, znajduje się pod maską w komorze silnika). A oprócz tego potrzebne jest samozaparcie do montażu, gdyż mogą nie pasować wszystkie mocowania deski do mocowań w starszych wersjach poloneza (do 1994).
Pozdrawiam
Artur

Shejk: robilem taka przekladke w dwuch poldkach znajomych i powim jedno nie mam zamiaru brac sie za trzeciego bo tam trzeba sie napie... a nie tylko napracowac a to wcale nie jest wspolmierrne do efektow

... a poza tym ten maleńki schowek... chyba na rękawiczki

I brak miejsca pod dzwignia zmiany biegow na rozne przedmioty i przedmiociki.

NIe straszcie chłopaka takimi cenami, koleś całą deche od plusa z zegarami i słupem zakupił za 60 złociszy, tylko trzeba mieć odpowiednie podejście do sprzedacego.

Witam.
Ostanio na spocie pod Geantem ogladałem taka przeróbke u uzytkownika z nickiem 3LITE.Super mu to wyszło.Napisz do niego jakiegos maila to ci powie co jeszcze trzeba przerobic.

Pozdrowienia.

3LiTe stwierdził że sie narobił, ale ma świeże doświadczenie i jakieś patenty na ograniczenie roboty

mam poldka 91 wiec jeszcze przejsciowka ale chcialbym wlozyc do niego deske z caro na razie mam dwa nawiewy po bokach.natomiast w caro sa juz cztery.czy da sie zrobic tak aby ta dmuchawa ktora posiadam nawiewala powietrze na te cztery wloty?
czy wystarczy dolozyc tylko dwa wężyki?i bedzie ok?prosze o odpowiedz.dzieki.

Widziałem pf 125 z deska od Caro, ale nie mam pojęcia jak to było technicznie rozwiazane.

Potrzebny jest dół tej obudowy od wentylacji (ta część, w której zamocowany jest wentylator) od nowszego modelu. Ma wtedy z każdej strony po trzy wyloty zamiast po dwa. Dokupujesz dwa przewody "harmonijkowate" podłączasz i jest OK.

dzieki stary.teraz juz bede wiedzial.

Mam pytanko - znalazłem u was w klubie odnośnik do stronki, na której wasz member zakładał deskę od C+ do Caro. Więc mam pytanko...
Czy przełożenie deski od C+ do poldka '92 (stara deska) to taka sama robota, czy jest jeszcze więcej zachodu? Tzn.czy stara deska różni się konstrukcją od deski Caro 93-97?

Aha...jeszcze jedno... Czy można podmienić same zegary ze starych "pseudo-kwadratowych" na te okragłe z Caro 93-97?

Deska w moim poldolocie jeszcze ujdzie w tłoku, drażnią mnie tylko te stare zegary

Z góry dziękuję za info!

Na przekładanie całej dechy z plusa raczej sie nei porywaj. W 1/3 roboty zapłaczesz się... 3LiTe co prawda założył toto, ale ja go tylko mogę podziwiać. Deska 93-97 pasuje bez żadnych przeróbek (ew. okolice ssania) Na giełdzie możesz wyrwać deskę z szafą i włącznikami za jakieś 50 zł. Aby podłączyć szafe musisz wykonać przejściówki ze starych kostek na nowe. Do tego przydadzą sie oryginalne złączki od nowej szafy (czyli bierz od razy wiązkę - albo Ci odetną na giełdzie co Ci potrzeba)

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tak jak pisał Olo. Same zegary podmienisz bez problemu, tylko potrzebujesz kostki do nowych, troche czasu i podstawy elektryki - po scieżkach dojdziesz ktorą kontrolke gdzie podłączyć. A co do deski od plusa ... no tak ja wymieniłem deske z '96 na +. Dało się , robiłem to 3 dni i działa. Mysle ze teraz zrobił bym to w 24 godziny. Ale tu jest problem --- nagrzewnica. Po pierwsze ty możliwe że masz jeszcze wersje z 5-cioma [1-nogi, 2-szyba i 2 boczne kratki) wylotami powietrza , a potrzebne jest 7 ( w sumie srodkowych można nie podpinać wtedy będzie mniej roboty). A drugi problem to sterowanie... można zastosować panel od trucka + .
Kolega z Gepard też wkładał deskę plusa u siebie - on chyba miał też starą dechę.

Jak na to nie patrzeć wszystko jest do zrobienia , a jak to sie zamienia patrz w dziale warto wiedzieć.

Wielkie dzięki chłopaki za szybką odpowiedź
Pomyślę nad tym wszystkim i na wiosnę podłubię przy Poldku jak będę miał czas....
Pozdrawiam! Makaveli

dwa dni temu wzialem sie za wymiane deski w swojej przejsciowce wraz z nagrzewnica i dmuchawa od caro + i powiem wam tylko jedno ludzie jezeli chcecie cos podobnego zrobic to lepiej kupcie nowego poldka!!!!!!!!! wkurwic sie idzie nic tam nie pasuje musialem wyciac kawal belki zeby ta cholerna nagrzewnica wlazla. sam montaz nagrzewnicy zajal mi caly dzien,drugi dzien to spawanie katownikow do kawalka starej blachy nawet zaczepy nie pasuja na deske musialem zmieniac je ale w koncu sie udalo.jutro bede bawil sie w elektryka mam nadzieje ze pojdzie mi to sprawniej.. takze panowie jezeli przyjdzie wam taki glupi pomysl jak mi to lepiej spalcie ten samochod i kupcie drugi

Wczoraj czyli 14 sierpnia o godzinie 22.10 skonczyłem montować deske od plusa w moim borewiczu zaznaczam że zacząłem tego samoego dnia rano o godz.9.00 FAJNA ZABAWA!!!!! I jeszcze lepszy efekt!!!!

Gratulacje Borewicz Nagroda oczywiście podzielimy się!!

Samą deskę, czy całość z nagrzewnicą i tymi fajnymi obrotowymi regulacjami nawiewów ?

Cytat:
2004-08-15 11:41:09, EMCE pisze:
Wczoraj czyli 14 sierpnia o godzinie 22.10 skonczyłem montować deske od plusa w moim borewiczu zaznaczam że zacząłem tego samoego dnia rano o godz.9.00 FAJNA ZABAWA!!!!! I jeszcze lepszy efekt!!!!

Gratuluję sukcesu. Przełożyłeś samą czy razem z nagrzewnicą?