MotoNews.pl

Silnik Wankla, silnik Woźniaka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Silnik Wankla

Silnik Woźniaka

podsumowujac: POLAK POTRAFI

te silniki są tak zamotane, że samo patrzenie na animację ich pracy przyprawia mnie o zawrót głowy

Szukam jakiś szerszych informacji na temat silnika Wankla produkowanego przez Lade i nie ukrywam, że interesuje mnie czy te silniki są jeszcze produkowane no i oczywiście ile kosztują w Rosji o ile można je kupić.

Cytat:
2005-01-23 12:01:52, mwarchalowski pisze:
(..)że interesuje mnie czy te silniki są jeszcze produkowane no i oczywiście ile kosztują w Rosji o ile można je kupić.

Montują je w jakiejś samarce

i toto sie tak kreci i kreci jak młyn na rzece?? phi durnota

Cytat:
2005-01-23 12:48:24, arsen pisze:
i toto sie tak kreci i kreci jak młyn na rzece?? phi durnota

Arsen, chcialbys miec taki silniczek pod maska, przy dwoch tlokach daje rownowartosc szesciocylindrowego silnika, wiesz jaki to ma power !!!

ale kto by mi to naprawił jakby mi sie to spierdzieliło???
a moc to ja z 4 tłokow ba podwojnym walku tez umiem wydusic

Cytat:
2005-01-23 13:19:30, arsen pisze:
ale kto by mi to naprawił jakby mi sie to spierdzieliło??? a moc to ja z 4 tłokow ba podwojnym walku tez umiem wydusic

Tylko ze kapitalka w tamtym siniku jest prosta, wymieniasz uszczelnienie i 2 tloki zadnych szlifow, walkow rozrzadu itp itd

a tam pierrdziele to jestem konserwatywny;] jak znajde dzies taki silnik to wam powiem oddam, dam, wywale bo, to nie ten dzwiek nie ta wbracja, esh to nie to samo ;]

Jest jeszcze inna sprawa - chodzi o utrzymanie tego silnika Bo kto zjadzie osobę w Polsce, która się zna i potrafi naprawić taki silniczek?

M ontuja je w wersji 10 tek.
Glownei rajdowe.
Wiem ze sa na pewno 1, 2 i 3 komorowe rotory.
Z 1300 robia jakos ponad 200 konikow.
Byly montowane tez w klasykach, w wolgach, i innych policyjnych wynalazkach, czy tez sluzb specjalnych.
Otworze moj katalog i cos powiem:
2110 Rotor Sport
250-260km/h
0-100km/h w 5,8 sek
wankel 1.3l-250 KM.

No pokazcie mi NIE wankla 1,3l 250 KM non stop??

po co mi 250 km?? 120 km mi caaalkowicie starczy czekam tylko na naplyw gotowki i zabieram sie za szukanie 1.6dohc

Cytat:
2005-01-23 14:00:57, Krzysztof-Fleszer pisze:
M ontuja je w wersji 10 tek. Glownei rajdowe. Wiem ze sa na pewno 1, 2 i 3 komorowe rotory. Z 1300 robia jakos ponad 200 konikow. Byly montowane tez w klasykach, w wolgach, i innych policyjnych wynalazkach, czy tez sluzb specjalnych. Otworze moj katalog i cos powiem: 2110 Rotor Sport 250-260km/h 0-100km/h w 5,8 sek wankel 1.3l-250 KM. No pokazcie mi NIE wankla 1,3l 250 KM non stop??

No tak...tylko ze taki wankielek, też ma spory apetyt (a gazu nie montuje się w takich silnikach więc spalanie więcej niż 12 litrów )
Ale i tak - ja bym się zadowolił 130Końmi - tylko gdzie taki silnik trafić?

Historia WAZ + ROTOR

Jaaa byly jeszcze 4 komorowe wankle WAZ
350 KM ja nie moge.

Jeszcze turbo i tuning, i chyba z 600 koni mozna by miec
Tu sa WAZ Lada z wanklem

4ROTOR-350KM i inne

Może wie ktoś ile taki silnik od Vaz`a może palić??

i ile kosztowac, moze bym sobie kiedys zapodal taki do samarki

Wydaję mi się, że napisałem ile pali - z tego co pamiętam, to norma najsłabszej wersji to ok 12-15 litrów

Z drugiej strony...podobno te silniki potrzebują remontu co 20tyś km A ten w maździe...(podobno ) ok. pół miliona mil i na to dawali gwarancje producenta

Pytałem się, bo na stronie było napisane, że od, 9 do 12 ale myślałem, że może ktoś usłyszał jakieś konkretne opinie ruskich użytkowników. Tak na uboczu jak myślicie czy do tego potrzebna jest inna skrzynia, tylni most itd.??
P.S
Nie wierze w te remonty po 20tyś to imperialistyczna propaganda Może znacie jakieś ruskie forum czy stronkę o tych silnikach??
P.P.S
130 koni zupełnie mi starszy nie musze mieć 200.

Mi też starczyłoby 130
Ja widziałem jedynie wartosci firmowe - na jakiejś stronie - ale dokładnie nie pamiętam
Szukajcie a znajdziecie
edited:po wygrzebaniu z interenetu
Stronka z małą charakterystyką samarki i silników - również wankla
Stronka z historią i samochodami z tym silnikiem

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-01-24 23:46:11 ]