MotoNews.pl

Kontrolka świateł hamowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poldeg atu plu GSI po uruchomieniu silnika swieci kontrolka sygnalizujaca kontrole zarówek stopu po nacisnieciu pedala hamulca gasnie, ale podczas jazdy znów sie zaswieca i juz nie gasnie. Czy ktos wie gdzie szukac przyczyny. ze schematu wynika ze sygnał na ta kontrolke wychodzi z procesora a co po drodze jeszcze tym steruje?

Witam.

Tego to pewnie nawet konstruktorzy nie wiedzą.
U mojego znajomego w Atu + podczas głośnego słuchania muzyki zapalała się w rytm muzyki kontrolka poprawności działania świateł .
Prawdopodobnie przez spadki napięcia.

Nie napisałeś czy sprawdziłeś żarówki od STOPU. Brak jednej powoduje zapalenie sie kontrolki. Sprawdz też czyjnik świateł przy pedale hamulca, umnie nawalał ale trochę WD40 pomogło

BADY

Na szalejące lampki w GSI proponuje oczyścić, a następnie połączyć ze sobą wszystkie punkty masy. Szczególnie tyłu z przodem. Powinno pomóc.

Zarówki dobre. Myslem ze to ten czujnik pod pedemł. Jak nim poruszłem i zacisnąłem konektory pomoglo na dwa dni i znów to samo. Styki sa raczej pewne. Czy to ten czujnik moze tak szalec.

może szaleć , mi poprostu pewnego dnia padł całkowicie a objawy miałem takie jak u ciebie.

Ja sprawdził bym jeszcze poziom płynu hamulcowego i stan czujników poziomu tego płynu.

Pozdrowienia
Tomasz Gawor

Ten typ tak ma i tyle

Przepraszam ale ja mam glupie pytanie. Ja mam poldka CARO gsi i nie mam pojecia ktora jest kontrolka odpowiadajaca za swiatla stop. Prosze wiec o wyjasnienia.

Kontrolka znajduje sie po lewej stronie pierwsza od dolu (swieci albo nie swieci - to zalezy czy dziala na bursztynowo).

Dzieki SKORA ale tego hasła "te modele tak maja",nasłuchalem sie jak jezdzilem na gwarancji co drugi dzien do ASO Deawoo. Ale fajnie dalej mi mruga poczekam jak sama zgasnie.

wymień włącznik świateł stopu , groszowa sprawa , i powinno być dobrze.

No więc naprzykład w plusach od kontroli wszystkich świateł jest take se czerwona zaróweczka która kurna jak się któraś zjara to se świeci, a np. dodatkowo jak się zjara żaróweczka przy stopie to się świeci na pomarańczowo taka kontrolka pedała co jak się wciśnie stop powinna zgasnąć, będzie ona się śweicić nawet wtedy jak np ktoś wymienił żaróweczkę ale nie na odpowiednią, są kurna różne wersje np na 12V 21W, lub 4V 21W. Ale takie różne usprawnienia to tylo mogli nasi szpece wymyślić. A jak się zjara np jedno światło mijanie to np ta zielona kontrolka od świateł mijania się dodatkowo nie świeci itd.

Ja w swoim plusiku mam tak samo jak bylem w aso to pan przeczyscil styki i tyle dzialalo na 2 dni i dalej sobie mryga niemam pojecia dlaczego!!!!

a nie moze byc tak ze to swieci dlatego ze klocuszki do wymiany sa ??

Generalnie tak, a w poldkach robili klocki hamulcowe i reszte instalacji do tych kontrolek zuzycia klockow?

Witam,
Swoją droga proponowałbym rozłączyć wszystkie czujniki zużycia klocków hamulcowych i zobaczyć co się będzie działo.
Jeśli przestanie się świecić to proponuję podłaczać po kolei i zobaczyć co będzie.

A ja proponuje przejrzec uklad hamulcowy pod katem nieszczelnosci oraz zuzycia klockow/okladzin hamulcowych. Na pewno nie zaszkodzi a moze pomoc.

proponuje przeczytac intrukcje obslugi (dokladnie)kontrolka okladzin hamolcowych jest troszke inna i niema nic wspolnego z kontrolka swiatel stop sprawdz styki w oprawkach kostki w lampach styki na pedale i na mikroprocesorze troszke elektrosolu nie zaszkodzi mozliwe jest tez zawieszanie sie mikroprocesora a wtedy najlepiej go wymienic zwracajac uwage na iego numery

Witam,

Problem j.w. Byłem u mechanika, wymienił mi szczęki z tyłu i dalej coś jest chyba nie tak. Kontrolka gaśnie i po jakimś czasie znowu się zapala i tak w kółko. Nie wiecie co jeszcze może być przyczyną?
Aha, na nowych szczękach przejechałem dopiero ok. 150km jeżeli ma to jakieś znaczenie. Od razu po założeniu kontrolka nie gasła w ogóle, teraz jest trochę lepiej ale jakoś tak mnie to drażni.
Poziom płynu hamulcowego jest OK, przed założeniem szczęk było mało ale gość mi dolał.

--
pozdrawiam
Damco