MotoNews.pl

Obrotomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam klubowiczow

Mam problem z obrotomierzem, co jakis czas dziala albo nie, wyglada na to ze gdzies sie jakis kabelek poluzowuje i tu moje pytanie gdzie idzie przewodzik od obrotomierza (Caro 1.6 GLI bez sondy)??

A mój obrotomierz szaleje na wszystkie strony. Do 2 tyś obr jest wszystko ok, lecz potem to dyskoteka. Mając 3,5 tys wskazówka szaleje wskazując tak od 2,5 nawet do 6 tys. Jaka przyczyna??? Może ktoś wie?

Dlatego ja w miejsce obrotomierza wstawiłem zegarek, nie szaleje, dobrze chodzi i mnie nie denerwuje, Wam radze to samo

Cytat:
2004-01-05 13:35:58, korzonM pisze:
A mój obrotomierz szaleje na wszystkie strony. Do 2 tyś obr jest wszystko ok, lecz potem to dyskoteka. Mając 3,5 tys wskazówka szaleje wskazując tak od 2,5 nawet do 6 tys. Jaka przyczyna??? Może ktoś wie?

czy ktoś jest jasnowidzem i wie jaki silnik ma ten pan?

FM - sprawdź kostki szafy i przy module. Moduł profilaktycznie oczyść.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

1500, 91r, gaźnik, moduł elektryczny.

U mnie występuje to samo, (objawy na obrotomierzu)+nierówna praca na obrotach powyżej 2300.
Podejrzewam ,że chodzi o pasek rozrządu(może wyciągnięty?)
Co Wy na to?

obstawiam zielony kabelek. Czasem wystarczy poruszać końcówkami i ułożyć inaczej przewody pod kopułką.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2004-01-05 13:52:40 OLO Pisze:
FM - sprawdź kostki szafy i przy module. Moduł profilaktycznie oczyść.

Przewody, kostki sprawdzone, daje napiecie na kostke wiec to cos z obrotomierzem przy podpieciu ok. 1,5V "na krotko" wskazowka sie wychyla, cos bedzie z ukladem, ma ktos moze jakies doswiadczenia z tym albo jakis schemacik czy cos, z elektroniki i "kabelkow" orlem nie jestem

zmien caly obrotomierz... nie ma sie co bawic, szrot kosztuje jakies grosze

Cytat:
2004-01-08 14:22:33 SPAjK pisze
zmien caly obrotomierz... nie ma sie co bawic, szrot kosztuje jakies grosze

Rozumiem ze musi byc do caro/atu a moze konkretnie do 1.6 GLI bez sondy czy wersja silnika jest obojetna ??
Od dluzszego czasu jeszcze po szrotach i nigdzie nie ma budzików do MR93, same borewicze.

To nie wina ogrotomierza a raczej ukladu zaplonowego (cewka lub modoł).Mogłbym to nawet sprawdzic bo mam sprawny w 100 % obrotomierza ale troche mi sie nie chce.

Cytat:
2003-12-30 12:44:09, FM pisze:
Witam klubowiczow

Mam problem z obrotomierzem, co jakis czas dziala albo nie, wyglada na to ze gdzies sie jakis kabelek poluzowuje i tu moje pytanie gdzie idzie przewodzik od obrotomierza (Caro 1.6 GLI bez sondy)??

Problem rozwiazany padlo zasilanie obrotomierza 12V a wzasadzie sam kabelek. Kabelek wymieniony i wszytko smiga.
Dzieki wszystkim za pomoc

miod malina

hehe no i klopot z glowy a wlasciwie z poloneza

Wracam do tematu, bo ciągle walczę z moim silnikiem.
Warjacje obrotomierza pokazują chyba stan faktyczny zapłonu, w związku z tym szarpania silnika są chyba następstwem pojawjania się iskry nie wtedy kiedy trzeba.
Ale gdzie usterka?
Silnik "poloneza" AB...1500, elektroniczny moduł zapłonu.
Sprawdziłem:moduł, przewody od kopułki, przewodu co cewki,
Co dalej?

Usterka w moim Fiacie zlikwidowana. Okazało się ,że przyczyną był źle pracujacy regulator odśrodkowy (zacinał się). Naprawa polegała na wyjęciu całego urządzenia i bardzo gruntownym myciu benzyną ekstrakcyjną i ponownym naoliwieniu elementów ruchomych. W końcu problem z głowy

gd jak sprawdziles moduł??
Bo ja sadze ze za taka prace odpowiada wlasnie modol.
Zarzekam sie ze ekspertem nie jestem.

mam po prostu drugi tzw "...05-sport", moduł z Opola, właśnie będę go zkładał z powrotem

hehhehe-Opole nie ma członków.....w FSO AUTO KLUB ale ma swoje moduły ))) I co Wy na to ?

Poważnie ,jest tam zakład który produkuje(w każdym razie produkował) elementy elektroniki do FSO, jak odszukam bliższe dane to podam