Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-01-09 21:44:05 A jak obejdziesz sruby od głowicy ????
I skoro tyle osób podnosi w góre gaxnik to po co niżej .... |
Ralfi chwilowo brak Wójtowo | 2004-01-09 21:49:09 Tak sobie myślałem ale czmu do góry?? ![]() |
![]() Buczek21 F&F Sympatyk Niska Suka zabrze | 2004-01-09 23:44:43 Dłuższy kanał dolotowy-wieksza droga,miedzy gaźnikiem a komorą-dłuzszy czas na odparowanie benzyny i wymieszanie sie mieszanki. |
![]() rabbit Fiat 126p Chrzanów | 2004-01-10 16:48:33 moim zdaniem to lipnu pomusl mniejszy czas na polaczenie sie bezyny z powietrzem i odparowanie ![]() ![]() |
![]() AGRUPA fiat 126 WARSZAWA | 2004-01-10 17:31:49 Z TEGO CO PAMAMIĘTAM, TO CZARNA PODSTAWKA JEST MINIMALNIE WYŻSZA NIŻ TA BIAŁA!!! ![]() |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-10 18:54:00 jak chcesz to zrobic na seryjnym gaxniku to daj sobie spokuj bo nic nie zyskasz (w porównaniu do strat niewiele bedzie zysku a tym bardziej nie na mocy a napewno wzrosnie spalanie ![]() |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-11 00:16:02 tylko że wtrysk to nie gaźnik , tam paliwo jest podawane do kanału bądź bezpośrednio do cylindra pod odpowiednio wysokim cisnieniem i przez określony przekrój co pozwala na dobre rozpylenie paliwa i i tak samo dobre wymieszanie z powietrzem wiec tam mozma sobie pozwolic na takie umieszczanie wtrysków , co do gaźników to nie jest to takie proste , i twoje rozumowanie jest trochę błędne , bo fakt zmiana długosci kanałów kolektora wpływa na zmiane objętości a tym samym na zjawiska falowe jakie sa w kolektorze i jeżeli skracać to tak aby nie dzielic długości fali bo wtedy efekt będize lipny albo na taką długość aby mieszanka nie traciła swojej enrgii kinetycznej jaką posiada na wlocie do gaźnika a to daje krótki dolot w tym przypadku wymieszanie paliwa ma mniejsze znaczenie wtedy spalanie i tak wzrasta bo trzeba podać odpowiednio więcej paliwa aby wymieszała się przynajmniej taka ilośc gotowej mieszanki jak w standardowym dolocie |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-11 11:51:09 co do wtrysku to fakt wtryskiwacz jest otwrty przez krótka chwilę ale jest wtryśnięte tyle paliwa że wystarcza na dobrą pracę silnika , a zawór dolotowy tez nie jest otwarty w nieskończoność ![]() ![]() ![]() |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-11 13:18:25 pomału zaczynam nierozumiec twojej intencji w tej rozmowie ![]()
gdzie ja to napisałem ?? co do fal to jest ich kilka i chyba wiesz o tym (podluzna- o ta mi chodziło ) a żeby o tym pisac to nie da rady tego zrobic w kilku słowach bo łatwo będzie się przyczepic do szczegółów - należałoby napisać o tym dość spory artykuł , a jeżeli chodzi o praktyczne rozwiązania to do malca niestety nie podam nic bo nie bawiłem sie z tymi samochodami i nie będę zapewne , ale skoro ty masz takie doświadczenie (bo chyba masz) to możesz przytoczyć |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-12 12:15:13 co do artykułu to zapewne napiszę taki i trafi na strone f&f ale nie w najbliższym czasie , teraz mam do opisania inne zagadnienia ale też związane z gaźnikami (w zasadzie to tylko gaźniki ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: barakuda dnia 2004-01-12 12:23:57 ] |
black_panther 126 1.1, Focus 1.8 T ... Gorzów Wlkp. | 2004-01-12 16:17:31 no gratulacje panowie za tak fachową wiedze.
a terz moje pytanie. chce załzyc do silnika z zastawy 1.1 kolektor z ritmo 1.5 bo pasi i na to gaznik delorto drla 36 co wy na to bedzie to chodzic bo powiem wam ze troszke to wszystko skomplikowane jak na mój gust. a jesli ma nie chodzic to co by trza zrobic zeby chodziło?? pozdro i thx |
ali_ 126p Poznan | 2004-01-12 20:06:24 musisz przeregulowac gaznik ![]() sam montowalem inny gaznik do tego silnika ![]() ![]() |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2004-01-12 21:58:06 chodzić będzie napewno tylko sprawa jak ![]() |
![]() Dunix Fiat 125p Lublin | 2004-01-13 02:24:30
Może się nie znam ale wydaje mi się że w GDI wtrysk bezpośredni do cylindra miał na celu uwarstwienie mieszanki (mieszanka "palna" w okolicy świecy) a nie skrócenie drogi między wtryskiwaczem a komorą spalania. Poza tym w wielopunktach tradycyjnych wtryskiwacze umieszczone są tuż nad zaworami ssącymi tylko z powodu precyzji dawkowania i zawartości związków toksycznych w spalinach. Wypełnienie całego kolektora mieszanką już takiej precyzji nie daje. Nie zmienia to faktu że im dłużej rozpylone paliwo styka się z powietrzem tym odparowanie lepsze. Nie zapominajmy że palą się opary benzyny a nie ona sama. ![]() |