| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2004-01-26 23:34:30 ad 1 - tak nie powinno być, u mnie wystarczy 1500 obrotów i przechodzi na benzynę - może pompa benzynowa słabo pompuje, może filtr paliwa zapchany? Generalnie wina lezy po stronie układu zasilania benzyną
ad 2 - Mój teraz zimą spalił maksymalnie 14 litrów, przeciętnie około 12. Ale na razie spokojnie, wyjeździj kilka zbiorników, dopiero wtedy wskazania sobie uśrednisz i będą bardziej miarodajne ad 3 - Odpalaj i gaś na noc na beznynie (uniwerslanej). Powinno to wystarczyć. Mojemu silnikowi takie eksploatowanie nie zaszkodziło przez 70 000 km jazdy na gazie (ogólny przebieg 120 000km) i gniazda zaworowe są w stanie dobrym. W bagażniku wożę dodatki "potasowe" do benzyny bezołowiowej (mozna dostać na Shellu) na wypadek gdybym nie mógł kupić uniwersalnej benzyny. Życzę zadowolenia z eksploatacji na gazie ! |
czargosia fiat 125p 1.5 ME 88r olsztyn-gościno | 2004-01-27 23:09:17 No panowie podzielcie się własnym doświadczeniem!!!!!!! |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2004-01-29 11:39:48 CO do przelaczania z gazu na benzyne to raczej nie mam problemu chociaz bywa roznie. Np. zalezy od temperatury na zewnatrz ale to juz wina mojego termostatu ktory troche slabo ogrzewa silnik.
Moje spalanie gazu w tej chwili to tez okolo 13 ale wiem ze mogloby byc lepiej - ale w tych mrozach nie chce mi sie grzebac w silniku a co do benzyny to leje uniwersalna - zapalam i gasze na benzynie. poki co chodzi ! Pozdrawiam |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-01-29 12:56:49 Badanie spalania gazu po przejechaniu 50 km nie ma sensu. Trzeba spalic kilka zbiornikow, aby moc cos powiedziec. Za kazdym razem odcinanie tankowania odbywa sie przy innym poziomie gazu w zbiorniku, wiec zmierzenie spalania gazu jest bardzo trudne.
Jazda na gazie nie jest zdrowa dla silnika, w szczegolnosci dla gniazd zaworowych. Zalecane jest co 4 baki gazu spalenie 1 baku benzyny 95U i oczywiscie gaszenie samochodu i zapalanie na benzynie. Pozdrawiam Adamus |