Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-01-27 21:19:13 Witam
Mam polonezs gażnikowego 1.5 GLE. Dzisiaj przy okazji regulacji luzów zaworów zobaczyłem niezłe partactwo ludzi którzy montowali mi instalacje gazową (znana firma). Mikser był tak założony że w układzie dolotowym były szpary !!!, o montażu uszczelki to już wogole zapomnieli, aż mnie zatkało !!!. Jest tam mikser typu rurki podchodzące do zwężenia, wykonanie bardzo kiepskie, przysłaniają ok. 30% przekroju przelotów, rurki obluzowane, powierzchnie do styku z elementami gażnika bardzo nierówne (szpary po skręceniu z gaźnikiem) coś a'la cepelia. Tak sobie myśle czy nie wymienić tego miksera na coś solidnego i czy wymiana na inny typ np. typ palnik będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to mój pierwszy post uważam że forum jest świetne jak i cała stronka. Już wiele sie dowiedziałem czytając, ale teraz prosze o pomoc. |
![]() wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2004-01-27 21:37:13 U mnie też nie było uszczelki - widocznie nie trzeba jej montować. Mikser palnikowy jest lepszy od rurkowego, więc jak już wymieniać to na palnikowy. |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2004-01-27 21:39:13 zamiast uszczelki trzeba zapodać lekko silikonem. (też nie mam uszczelki ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-01-27 21:45:09 U mnie gnoje zastąpili uszczelkę kawałkiem tektury z jakiegoś kartonu ![]() |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-01-27 21:48:15 no tak wszyscy bez uszczelki ![]() z tego co mi wiadomo to na wszystkie stykające sie elementy metalowe powinna być jakas uszczelka, tylko skad wziąć skoro nikt czegoś takiego nie robi, ja sobie dzisiaj zrobiłem z grybego papieru, szpar nie ma. Z drugiej strony ten mikser z rurkami może nie jest aż taki zły, rozwinąłem tym do 150km/h i w przy dosyć ekonomicznym oszczędzaniu pedału gazu, nawet w zime nie przekroczył mi 12l, natomiast na trasie przy predkości do 100km/h nie zużywa więcej niż 9l. I też coś czytałem że ten mikser z rurkami jest ciut oszczędniejszy, nie wiem co zrobić. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-01-28 00:32:18 na jaki gaźnik chcesz zmieniać? Jak on wyglada? wtedy bedzei cos mozna powiedzieć o współpracy z gazownia.
----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-01-28 10:32:43 dziękuje bardzo za uwagi,
wniosek końcowy wymieniam na typ palnikowy, jeszcze tylko jedna sprawa, czy może być z tworzywa ??? Na stronce producenta (www.miksery.pl) znalazłem coś takiego ![]() ale to tworzywo, jak myślicie, cena niewielka 30 zeta. Może ktoś używa takiego ? co o tym sądzicie ?? |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2004-01-28 15:53:48 no ja mam właśnie taki! to nie ma znaczenia że jest z tworzywa - bierz i zakładaj! |
![]() Grzechuuu polonez caro Łochów | 2004-01-28 22:54:18 Jaki mikser palnikowy jest lepszy?Ten co ma 2 wloty(dwa pokrętła na registerze) czy ten co ma jeden wlot gazy(jedno pokrętło??? |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-01-28 23:17:33
hmmm czy czasem nie mylisz pojęć, doprowadzenia mają takie same, różnica jest w regulatorze (jeśli chodzi o gaźnik oczywiście) ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-01-28 23:38:42 chciałem zauważyć ze mikser palnikowy do dwugardzielowca ma połaczone palniki - stosuje sie do niego pojedyńczą regulację. jeśli chce sie podwójny register to nalezy wyjac palniki i zalepić 9np czerwonym siliconem0 przejscie między nimi. Ekekt - hmm pewnei więcej pali ![]() Połączenie palników daje jakby efekt pojedyńczego miksera - jednogardzielowego - jak jest montowany we wtryskowcach ( np. gli) Jeśli mamy tylko jedną srubę na przelocie i jedną na reduktorze to nie ma chyba prostszej regulacji. Jeśli załozycie sobie lambdę i wskaźnik składy mieszanki i po regulacjach i obserwacjach stwierdzicie lekkie zubozenie na średnich obrotach i zacznie wam to przeszkadzać to wtedy dopiero można sie bawić w przeróbke miksera palinowego na 2 osobne regulacje. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |