Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Art126 Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-11 14:13:00 Witam
Mam pytanie odnośnie silnika 1.6 OHC z 131 mirrafiori, i jego umieszczenia w polonezie.Interesuje mnie wszystko : wadliwe elementy silnika, wytrzymałość , ogólna opinia na temat silnika, czym oprócz jednego wałka różni się ten silnik od DOHC, jak przełożenia skrzyni z 131 różnią się w stosunku do skrzyni polonezowskiej, jak z wytrzymałością tej skrzyni, spalanie, osiągi poloneza z takim silnikiem, na co zwrócić uwage podczas wstepnych oględzin silnika, itp, itd. Będe wdzięczny za każdą informacje Pozdrawiam |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-02-11 14:15:05 W wawie jest jeden taki poldek z 1.6 ohc, jeżdzi nim gepard z PTK-a. |
![]() michal_k Miłośnik FSO Polonez Caro 1.4 Zamość | 2004-02-11 15:19:38 Chyba Polonez zmieni właściciela. Szczegóły na motoallegro |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-02-11 15:33:55
tak to ten. ciekawe czy zostanie sprzedany? |
Art126 Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-11 17:09:19 Ma ktoś może jakieś info na temat tego auta? stan techniczny td.. |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2004-02-11 21:21:44 Witam
Wydaje mnie się że OLO powinien cos wiecej wiedziec na ten temat. ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-11 21:43:18 ja mam 1.6 DOHC. Niestety nie wiem czym sie on różni od ohc. W każdym razie u mnie skrzynia jest polonezowska ale z dzwonem pasującym do silnika dohc. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2004-02-11 21:49:00 No to pozostaje Mrozek lub Janio ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-11 22:02:28 Bardziej mrozek. janio ma wąska specjalizację. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Art126 Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-12 12:12:19 DOHC ma taki sam "dół" jak OHC z tego co wiem, różni się głowicą , no i liczbą wałków.Możesz napisać coś o Swoim silniczku. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-12 13:05:00 Znaczy sie ja też mam wąską specjalizaję.
Proponuje sie wgłębić w dział dot. silników DOHC na forum. za krótko nim jeźdzę aby coś powiedzieć o wadliwych elementach. Na pewno jak strzeli pasek to sie robią wieksze spustoszenia niż w seryjnym OHV. Konstrukcja jest na 5 podporach, nowocześniejsza, na pewno z lepszych materiałów i wytrzymalsza. Przełozenia mam jak w seryjnym poldku - skrzynia std, most 4,1. Jeśli silnik jest mocniejszy tyo zaleca sie skrzynę włoską do 2.0 i ew dłuszy most (np 3.9). Spalanjie - hmm zależy od stanu technicznego. Ogólnie silniczki są super. Jak to sie ma do ohc to nei wiem, ale podejrzewam że podobnie. Ile on ma seryjnie kucy? Naprawde - poszperaj na forum. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-02-12 13:23:15 to by tłumaczylo czemu kiler ma zamontowany rozrusznik z prawej strony... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Art126 Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-12 23:01:10 Jakie ten silnik miał oznaczenia?
Mam rozumieć że aby z 1.6 OHC zrobić DOHC wystarczy zmienić głowice i zrobić paznokcie na tłokach? Jak ktoś ma jakieś info na temat tego poloneza do sprzedania prosze o kontakt na priva |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-02-13 04:21:13 Tu jest "pokrewny" temat. akurat o 1.4 ohc/dohc ale analogicznie ma się sprawa z silnikami 1.6 OHC/DOHC. Jak napisał już Kosa131 - różnią się głowicą i tłokami. W kwestii tłoków dodam jeszcze że w dohc są to tłoki garbete (wznios denka w zależności od głębokości komory spalania wynosił 4,6mm lub 5,8 mm) w OHC zaś płaskie jak w wersji 2.0 DOHC oczywiście z inaczej wyciętymi podcięciami pod zawory, co wynika z innego ich ułożenia.
Moce silników wynoszą odpowiednio: OHC - 85 KM; DOHC - 98 KM. Oznaczenie motoru 1.6 OHC to 131C2.000. Głowice dohc i ohc mają takie same popychacze i płytki regulacyjne, więc z tymi rzeczami problemów nie będzie. Zawory w OHC są mniejsze - akurat nie pamiętam dokładnych rozmiarów (strzelam z pamięci, więc nie bijcie - 37,5...36/33,5mm) ale myślę że i tu dało by się dopasować odpowiednie z nowszych modeli ritmo/regaty 1.1, 1.3, 1.5 OHC (mają bardzo zbliżone konstrukcyjne głowice). Podobnie ma się sprawa ze sprężynami zaworowymi czy prowadnicami. Bardzo też możliwe, ża współzamienne będą wałki rozrządu. Niestety - tylko tyle moge powiedzieć, bo literatura na temat części fiatowskich ohc montowanych w odelu 131 jest niestety niedostępna i dokładnych danych tyczących się wymiarów nie posiadam. Jeśli chodzi o elementy wadliwe czy awaryjne - nie ma takich które by się tym szczególnie wyróżniały - motor w swojej charakterystyce pracy podobny do mocniejszego kuzna w formacie dohc z bardziej niezawodnym układem rozrządu - jedno koło rozrządu zapewnia przyleganie paska na większej powierzchni więc zmniejsza się ewentualne ryzyko przeskoczenia paska spowodowane np. zbyt słabym naciągiem łożyska. Jednym słowem - silniczek niczego sobie - ogólnie na pewno fajniesza sprawa niż seryjny agregat dychawiczny ![]() |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-02-13 04:45:04
Sprawa ma się podobnie jak przy zabawie wkładnia dohc.
Przelozenia biegow sa takie same jak we Fiacie 131 1.3/1.6 ohv czy 1.3/1.4/1.6 dohc - zjadziesz je w "tabelach..." służących do oblicznia prędkości pojazdu w zależności od obrotów silnika.
Na co zwrócić uwagę? Jeśli nie masz możliwości zmierzyć kompresji w cylindrach lub zajrzeć gdziekolwiek w głąb silnika (pod pokrywę głowiczki wałka rozrządu, zdjąć głowicę) to bez odpalenia nie ocenisz stanu silnika. Możesz zerknąć na kolor świec, na czystość oleju silnikowego jaki się w nim znajduje (czarny jak smoła znamionuje spore jego spalanie), dasz radę ocenić stan kół rozrządu, łożyska napinacza, aparatu zapłonowego pompy wodnej itp - czyli do to co będziesz w stanie ocenić zewnątrz, co tu więcej pisac. Powodzenia w zakupie, jeśli się na niego zdcydujesz. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-02-13 08:58:50
przy tak starych silnikach czasem samo zagladanie do niego nic może niedać gdyż silnik moze wygladać przyzwoicie a po odpaleniu bedzie chodził jak sieczkarnia wiec najleprza metoda jest jego odpalenie i posuchanie jak chodzi oraz zmierzenie kompresji |
Art126 Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-02-13 15:56:33 Odpalałem silnik i mam zamiar zmierzyć mu kompresje( 9.1 ? ).
Jedyne co mnie niepokoi to to że ten silnik dosyć wolno wkręca się na obroty , jest wrażnie jakby koło zamachowe było strasznie ciężkie.Może wpływa na to gaz, i to że jest na gaźniku polonezowskim...... DOHC ma chyba tą samą kompresje co OHC więc po co te garby na tłokach?Aby zniwelować utrate kompresji poprzez paznokcie?Może dałoby się zastąpić garby lekkim podplaniowaniem a tłoki zostawić z OHC i porobić na nich paznokcie? (zakładając że mam głowice z DOHC).Jakie osiągi ma polonez DOHC 1.6 0-100 ? |
![]() Maciek_938 Bydgoszcz | 2004-02-13 20:12:12
Poldi 1.6 DOHC ma około: 13-13.5s do setki, ale wpełni zgadzam się z Mrozkiem, że kultura pracy w ogromnym stopniu przebija krajową jednostkę... Po prostu jest kolosalna. Pozdro |