Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-03-01 08:50:44 Gdy w sobotę okazało się że mam rozwalony katalizator, miałem do wyboru
1. dwa nowe nieoryginalne kat. łącznie 700zł 2. dwa tłumiki - ok 250zł 3. dwie strumienice - 300 zł. Wybrałem, bez przekonania, 3 opcję. Dużo się nasłuchałem o dopasowywaniu strumienic do modelu silnika i bałem sie że będą problemy. Na dzisiaj moje spostrzeżenia są następujące: 1. Niespotykanie równa praca na wolnych obrotach - jestem zszokowany, teraz dopiero wiem że mam sześciocylindrówkę. Zero drgań i dźwięk jakby cichszy. 2. Jeśli chodzi o głośność to starałem się w różnych warunkach porównać dżwięk silnika z tym co było na katalizatorach i trudno i coś powiedzieć. Wydaje mi się że jeżeli jest głośniej to naprawdę bardzo trudno to wyczuć. Musiałbym na zmianę pojeździć jedną i drugą wersją może wtedy bym mógł coś powiedzieć. Dodam jeszcze że jestem czuły na punkcie głośności i denerwuje mnie gdy silnik słuchać za bardzo. 3. Wydaje mi się (to też bardzo subiektywne i trudno podać jakieś dowody) źe lepiej rusza i przyspiesza z wolnych obrotów. Wydaje się jakby był lżejszy. Wrażenie jast takie jak po długotrwałej jeździe z pełnym załadunkiem (pięć osób, itp) nagle wszyscy wysiadają a ty czyjesz jakbyś dostał skrzydeł ![]() Tak więc na razie jestem mocno zadowolony - ale najważniejsze będzie to ile teraz pali. Mam nadzieję że nie więcej niż poprzednio. Tak wogóle to są to strumienice łuskowe, najbezpieczniejsze dla silnika (nie dają max. kożyści ale też nie powinny nic pogorszyć). Na strumienice naddzwiękowe raczej bym nie zaryzykował. ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-03-01 09:12:01
Ja bym te dwie rzeczy powiązał ze sobą. |
![]() Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2004-03-01 12:11:26 A ja już przerabiałem temat strumienic.
Wymontowałem, kupiłem nowe katalizatory i jest moim zdaniem lepiej niż ze strumienicami |
![]() ROBUR JEZDZE TYM CO MAM ;-) Kazimierza Wielka | 2004-03-01 19:26:50
siemka!!! ja jezdze bez katalizatora bo sie poprostu rozsypal. chodzi bardziej metalicznie ale nie jest tak bardzo denerwujace. jezdzilem tak rok teraz zmieniam caly wydech i tez nie daje kata, chyba dam strumienice albo czysta rure ( wydech na zamowienie). ogolnie da sie jezdzic ![]() pozdro |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-03-01 22:58:08 Siema panowie,wlasnie dopijam browca.Jezdze z pustmi katalizatorami,wspawalem sobie w srodek 2 rury przepustow,aby spalinki walily prosto do wydechu,i niebylo jakis zawirowan i przydzwieku.Po usunieciu katkow,mam wrazenie ze moc sie polepszyla lub moment,lepiej ciagnie juz o 300 obrotow mniej niz seryjnie bylo.Dzwiek jest ciut donosniejszy,jak sie przygazuje to osoby w temacie wiedza ze pod macha silnik od kosiarki to to niejest. Co do strumiennic,zjawisko jak w szybie kominowym,mysi byc jak najlepiej uksztalotowany ciag spalin,bez zadnych oporow,aby w miare szybko i plynnie opuszczal wylot,ktos pomysli,ze najlepiej upierdzielic wydech przy samym kolektorze i no problemo,lecz to nie tak. |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-05-31 08:00:15 Witam nie wiem ile osób pamięta jak jeździłem na ksj. na X lob party bez kata tylko pucha po kacie dźwięk jak z poloneza lub gorzej. Od tego momentu minął rok i mam już strumienice naddźwiękową stożek i co się zmieniło nic może tylko w pewnych obrotach jest taki świst jak by TURBO. Jeśli chodzi o moc to tylko hamownia dała by tu jakieś tło bo ja nic nie wyczułem. |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-05-31 08:25:11
zgadza sie ![]() mało tego , więcej pali a na niższych obrotach jest gorzej ja k z katem ![]() ![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-05-31 08:27:17 Fomin spalanie to dlatego pali mi 1....litra ![]() ![]() ![]() |
![]() dominiq MV6 Ostrów Wielkopolski | 2006-05-31 09:04:29 Tez calkiem niedawno przy wymianie calego ukladu wydechowego zmienilem padniety katalizator na strumienice. Przyrostu mocy jakos specjalnie nie odczulem ![]() ![]() |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-05-31 09:35:18
co do słuszności sprawy to i tak pali mało ![]() ![]() bo tego tematu lepiej nie poruszać ![]() ![]() ![]() ale litra zawsza trzeba .... przepalić ![]() racja ![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-05-31 10:20:13 Fomin to miało być w dziesiątkach litrów, a nie chce pisać ile bo śmierdzi ten temat jak zwalony katalizator luz za uboga mieszanka. ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: seweryn80 dnia 2006-05-31 11:34:18 ] |
![]() ManiakMV6 Omega B Bobrowniki | 2006-05-31 21:48:36 tez zmienilem i nie narzekam.Spalanie w normie, równa praca silnika, a po wyzej 3000 obrotów bardziej basowy dzwiek.a za dwie strumienice dalem cale 92 zeta. |